Yle-gallup: Helsingissä luvassa dramaattinen vaalikamppailu

Kokoomus ja SDP kamppailevat suurimman puolueen paikasta kuntavaaleissa Helsingissä ja Eveliina Heinäluoma on iskuasemissa pormestarikisassa.

Taloustutkimus kysyi Ylen tilauksesta helsinkiläisiltä äänioikeutetuilta mieluisinta ehdokasta Helsingin pormestariksi. Mittauksen mukaan taistosta on luvassa hyvin tasainen, sillä neljä kärkiehdokasta mahtuvat vain neljän prosenttiyksikön sisään.

Vasemmistoliiton ehdokas Paavo Arhinmäki ja vihreiden ehdokas Atte Harjanne saivat 18 % ääniosuuden, Heinäluoma 16 % ja kokoomuksen Daniel Sazonov 14 % osuuden.

Sen sijaan perussuomalaisten Wille Rydman ylsi kyselyssä vain 5 prosenttiin.

Pormestarikyselystä ei voi kuitenkaan suoraan päätellä tulevan pormestarin nimeä, sillä pormestariksi valitaan käytännössä kuntavaalien suurimman puolueen ehdokas Helsingistä. Kaupungin suurin puolue on tällä hetkellä kokoomus ja pormestari on Juhana Vartiainen (kok.).

Ylen teettämä pormestarikysely ei ollut varsinainen puoluekannatusmittaus, mutta vastaajilta kysyttiin taustatiedoksi myös äänestyskäyttäytymisestä, jos vaalit pidettäisiin nyt. Sen mukaan kokoomus ja SDP näyttäisivät taistelevan suurimman puolueen paikasta.

Jos SDP nousisi suurimmaksi puolueeksi pääkaupungissa, Heinäluoman tie pormestariksi olisi auki.

Taloustutkimuksen kyselyä varten haastateltiin yli tuhat helsinkiläistä 17. ja 18. maaliskuuta. Tulosten virhemarginaali on suurimmillaan 3,2 prosenttiyksikköä suuntaansa.

AVAINSANAT

Vihreät opettelee Helsingissä uuteen rooliin – ”Minusta kaupunkilaiset ovat nyt vastanneet meille”

Atte Harjanne Vihreiden kunta- ja aluevaalien vaalivalvojaisissa vaalipäivänä Helsingissä 13. huhtikuuta.

Helsingin toiseksi suurimpana puolueena valtaosan 2000-luvusta ollut vihreät totuttelee tulevalla valtuustokaudella pienempään rooliin.

Kun runsas puolet Helsingin äänistä on laskettu, vihreät on laskennassa neljäntenä tasoissa olevien SDP:n ja kokoomuksen takana. Edelle on ennen laskennan valmistumista kiilannut myös vasemmistoliitto.

Vihreät näyttäisi olevan menettämässä kolme valtuustopaikkaa.

HELSINGIN vihreä pormestariehdokas, kansanedustaja Atte Harjanne pitää paikkamenetyksiä harmillisina. Harjanne arvelee yhdeksi tappion syyksi SDP:tä ja kokoomusta suosinutta pormestarivaaliasetelmaa.

– Kyllä se vähän siltä toki näyttää. Ihmiset ovat päättäneet, että se on asetelma, johon he haluavat vaikuttaa. Uskon, että se on selkeä selittäjä, Harjanne kommentoi vihreiden vaalivalvojaisissa.

Hän pitää puolueen kunta- ja aluevaalien kampanjaa koko maata ajatellen nousujohteisena.

– Uskon, että Sofian (Virta) erinomaiset esiintymiset ovat olleet yksi tärkeä tekijä siinä. Toki myös se valtava duuni mitä meidän ehdokasjoukot ovat pitkin maata painaneet.

MYÖS kansanedustaja Fatim Diarra uusii paikkansa Helsingin valtuustossa.

– Se kertoo siitä, että viestini feminismistä, antirasismista ja tasa-arvosta kantaa yhä tässä kaupungissa. Samaan aikaan se, että kaupunginvaltuustoon tulee merkittävä punavihreä enemmistö lämmittää sydäntäni. Tämä tarkoittaa aitoa muutosta myös Helsingin politiikassa, Diarra sanoo.

Erityisenä ilonaiheena Diarra pitää hallituspuolue perussuomalaisten vaalitulosta.

– Se, että perussuomalaiset on nyt murskattu tässä maassa tuntuu pirun hyvältä.

Helsingin vihreiden kehnoon vaalimenestykseen Diarra suhtautuu palautteena.

– Minusta kaupunkilaiset ovat nyt vastanneet meille. He ovat kertoneet meille jotakin. Se on asia, joka pitää ottaa vakavasti.

Mitä se saattaisi olla?

– Nopeiden analyysien antaminen vaali-iltana on bingoa mitä en harrasta. Pitää istua alas, katsoa peiliin ja tehdä ensi kerralla paremmin. Vihreät on kantanut vastuuta kaupunginvaltuustossa suurena puolueena todella pitkään. Nyt olemme uudenlaisessa tilanteessa, jossa meidän pitää löytää uusi rooli.

Hän aikoo jatkossa ottaa aktiivisemman roolin Helsingin kuntapolitiikassa.

– Diarran paluu tulee tapahtumaan nyt ja isosti.

”Sen voin sanoa julkisesti, että vihreät on luopunut yleispuolueen asemasta”

VIHREIDEN veteraanipoliitikko Osmo Soininvaara ei ole enää Helsingissä ehdolla. Hän arvioi vihreiden vaalivalvojaisissa SDP:n hyötyneen Helsingin pormestarikisasta.

– Vihreät hyötyivät siitä viimeksi, että ei tästä nyt voi valittaa, Soininvaara sanoo.

Kokoomus ja SDP ovat vihreille jo tekemätön ohitettava. Kisa vasemmistoliiton kanssa kolmannesta paikasta voi vielä olla mahdollinen, jos vihreät on vaalipäivänä vahvempi.

– Ennustin vihreille kolmen paikan tappiota. Se näyttäisi toteutuvan Helsingissä. Olen vähän yllättynyt, että meiltä putosi paljon hyviä ehdokkaita.

SOININVAARA kertoo ennustaneensa kaksi kuukautta sitten vielä paljon huonompaa tulosta.

– Koko ajan on parannettu. Vaaleja olisi pitänyt lykätä kolme kuukautta eteenpäin.

Vihreät on ollut Helsingissä toinen vuonna 2000 ja yhtäjaksoisesti näihin vaaleihin saakka vuoden 2008 kuntavaaleista saakka.

– Olen tästä vähän kallella kypärin. Sen voin sanoa julkisesti, että vihreät on luopunut yleispuolueen asemasta. Jos halutaan rajata vain tulisieluisiin ympäristönsuojelijoihin, niin kannatus jää myös aika pieneksi, Soininvaara sanoo.

SDP lähellä jättisensaatiota Helsingissä – ihan vielä ei kannata lähteä torille

Kärkipuolueiden pormestariehdokkaita Helsingissä: Atte Harjanne (vihr.), Wille Rydman (ps.), Eveliina Heinäluoma (sd.), Daniel Sazonov (kok.) ja Paavo Arhinmäki (vas.).

Kokoomuksen kannattajat tapaavat olla pari pykälää luotettavampia äänestäjiä kuin sosialidemokraattien tukijat. Viime kädessä voiton ratkaisee tasaisessa tilanteessa se, kuka saa kansan uurnille.

Uunituoreen Helsingin Sanomien kuntavaaligallupin mukaan SDP olisi taistelemassa jopa suurimman puolueen asemasta Helsingissä. Keski-ikäiset ovat ehtineet tottua siniseen valtaan: kokoomus on ollut kaupungin ykköspuolue kuntavaaleissa vuodesta 1976 lähtien.

Kyselyn kärkikaksikko lähtee vaaleihin ennakkoäänestyksen alla turvan mitan päässä toisistaan. Kokoomuksen kannatus on HS-gallupissa 22,4 % ja SDP:n 22,1 %. Viime kuntavaalien äänimäärällä eroa olisi vain noin tuhat ääntä.

Muutos edellisiin kuntavaaleihin 2021 olisi ilmeinen. Tuolloin kokoomus oli Helsingin suurin puolue 25,6 % kannatuksella ja SDP kolmanneksi suurin. Kannatusta SDP:llä oli kuitenkin vain 14,4 %, vaikka kasvua paikoissa tulikin yhden valtuutetun verran.

Varsinaista eroa oli yli 11 prosenttiyksikköä, äänissä liki 38 000. Marginaalin merkittävyyttä alleviivaavat absoluuttiset äänimäärät: kokoomus noin 86 000, SDP noin 48 000.

Yleinen poliittinen ilmapiiri taas tuntuu suosivan juuri nyt SDP:tä.

MITTAUKSIA, lukuja ja prosentteja voi pyöritellä monella tavalla.

Yksi on tämä.

Hesarin gallupissa 77 prosenttia kokoomuksen äänestäjistä kertoi käyvänsä varmasti äänestämässä. Luku on selvästi korkeampi kuin SDP:n kannattajilla, joista varmoja äänestäjiä oli 65 prosenttia.

Helsinkiläisistä äänensä antoi kuntavaaleissa 2021 noin 334 000 kaupunkilaista. Jos ääniä annettaisiin nyt saman suuruinen määrä, tarkoittaisi se Hesarin gallupin mukaisilla kannatuslukemilla kokoomukselle hieman alle 58 000 varmaa ääntä ja SDP:lle hieman alle 48 000 varmaa ääntä.

SDP saisi siis varmasti saman verran ääniä kuin viime kuntavaaleissa Helsingissä yhteensä, vaikka ei saisi lainkaan lisä-ääniä muualta.

Toisaalta ero kokoomukseen olisi varmojen äänien jälkeen edelleen noin 10 000. Tämän verran SDP:n pitäisi siis kiriä melko varmojen tai vielä epätodennäköisempien äänestäjien puolelta, jotta voittokamppailusta voitaisiin puhua.

Helsingin Sanomat ei paljastanut dataa kyselyn epävarmemmista äänestäjistä, joten vertailu jää tältä osin puutteelliseksi. SDP:n sisällä kuitenkin toivotaan, että melko varmojen puolelta tulisi riittävästi nostetta.

Kampanjaa kelpaa tehdä myötätuulessa.

EDELLÄ oleva on lukujen pyörittelyä ja teoretisointia. Toiset mittaukset antavat toisenlaisia tuloksia ja taustaoletuksetkin voi asettaa erilaisiksi.

Esimerkiksi äänioikeutettujen määrä on muuttunut neljässä vuodessa. Helsinki on kasvava kaupunki. Itse äänestysprosentti voi olla jotain muuta kuin 2021.

HS-gallupissa varmoja äänestäjiä oli edellisiä kuntavaaleja koskevaa vastaavaa gallupia vähemmän, mikä voi ennakoida äänestysprosentin laskua. Äänimäärä voi silti kasvaa, koska äänioikeutettuja on enemmän.

Yleinen poliittinen ilmapiiri taas tuntuu suosivan juuri nyt SDP:tä. Puolue on valtakunnallisissa, eduskuntavaaleja koskevissa kyselyissä ylivoimainen ykkönen. Monet saattavat hypätä kuntavaaleissakin ns. voittajan vankkureihin tai vastustaa maan hallituksen politiikkaa.

Lupaavia kannatuskyselyitä on kuulunut Helsingin lisäksi monesta Suomen suurimmasta kaupungista, viimeksi Turusta, Jyväskylästä ja Kuopiosta, joissa SDP on mittausten kärjessä. Turussa SDP on voittanut kuntavaalit viimeksi vuonna 1992, mutta oli Turun Sanomien mittauksessa reippaasti kokoomusta edellä.

HS:n gallup on jatkoa edellisille, sinänsä myönteisille demariuutisille. Kampanjaa kelpaa tehdä myötätuulessa ja kannatuksen roima kohennus on joka tapauksessa todennäköinen.

Silti ihan vielä ei kannata lähteä torille, mutta ennakkoäänestämään pääsee jo ylihuomenna.

AVAINSANAT

Pormestariehdokas Heinäluoma avasi kuntavaalikampanjansa – yllätti nostamalla esiin Jan Vapaavuorta

Pormestariehdokas Heinäluoma laitettiin tänään kampanja-avauksessa "paineensietotestiin", kun hän pulahti Helsingissä Allas Poolin merivesialtaaseen.

SDP:n Helsingin pormestariehdokas Eveliina Heinäluoma julkisti tänään omat ehdotuksensa kaupungin pormestariohjelmaksi. Heinäluoma käy kuntavaalikampanjaa teemalla Yhteistyön pormestari.

Heinäluoma sanoi aamupäivän tiedotustilaisuudessaan, että Helsingin johdossa tarvitaan enemmän yhteistyökykyä, koska on muun muassa kasvuun ja ilmastonmuutoksen torjuntaan liittyviä haasteita, jotka ovat valtavan kokoisia.

– Pormestarin ja Helsingin kaupungin johdon tärkein huolehtia siitä, että kaupunkilaisten hyvä arki sujuu, Heinäluoma tiivisti.

Heinäluoma nosti esiin hyvänä esimerkkinä entisen kokoomuspormestari Jan Vapaavuoren siinä, miten tämä piti esillä Helsingin etua. Tällä hetkellä Helsingin edunvalvonnan rooli on ollut Heinäluoman mielestä melko näkymätöntä.

– Helsinkiläiset kaipaavat mutta aivan erityisesti ansaitsevat Helsingin ääntä, joka näkyy valtakunnan päätöksenteossa.

Heinäluoma totesi, että ehkä vähän Vapaavuoren oppeja soveltaen hän pitäisi Helsingin puolia niin, että kaupungin etu toteutuu. Helsingin ääntä pitää Heinäluoman mukaan puolustaa oli oma puolue hallituksessa tai ei. Hän sanoi, että esimerkiksi valtion suunnittelemat 35 miljoonan leikkaukset ainoastaan Helsingin sote-palveluihin eivät käy.

Heinäluoma totesi, että Helsinki on pääkaupunki ja kuuluukin olla ylpeitä, että Helsingissä syntyy sellaista kasvua, joka näkyy koko maassa.

Heinäluomalta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, ottaisiko hän vastaan apulaispormestarin paikan, jos SDP ei voita Helsingissä vaaleja.

– Taitaa olla niin, kun Usain Bolt valmistautuu omaan suoritukseensa, hän tähtää kultamitaliin. Sama se on tässä, että minä olen pormestarin tehtävää tavoittelemassa. Silloin katse on vain ykköspaikassa, Heinäluoma sanoi.

Heinäluoman mielestä Helsingissä käydään kaksinkamppailu kokoomuksen ja SDP:n välillä.

HEINÄLUOMA toteaa tiedotteessaan, että Helsingin on oltava kaupunki, jossa jokainen lapsi ja nuori saa laadukasta opetusta ja jokainen ikäihminen arvokasta hoivaa.

– Panostamme varhaiskasvatukseen, koulutukseen ja nuorten hyvinvointiin. Jokaisella on oikeus turvalliseen kouluympäristöön ja pienempiin opetusryhmiin, jotta jokainen lapsi saa tarvitsemaansa tukea. Meidän pitää myös huolehtia niin kotihoidon resursseista kuin ympärivuorokautisten palveluasumisen paikkojen riittävyydestä, hän sanoo.

Heinäluoma puhuu kampanjassaan myös turvallisuuden puolesta.

– Haluamme ennaltaehkäistä rikollisuutta ja jengiytymistä, panostaa poliisin ja sosiaalityön yhteistyöhön sekä tehdä asemaseuduista ja kaupunkiympäristöstä viihtyisämpiä ja turvallisempia, hän sanoo tiedotteessaan.

”Poliisin ennalta ehkäisevää työtä on vahvistettava ja kaupungilla on oltava poliisityön yhteyshenkilö. Emme hyväksy jengiytymistä tai minkäänlaisten rinnakkaisyhteiskuntien syntymistä. On panostettava jokaisen kaupunginosan ja erityisesti asemanseutujen turvallisuuteen. Vanhimpien metro- ja juna asemien remontteja on kiirehdittävä. Viihtyisä kaupunkiympäristö luo turvallisuutta”, vaaliohjelmassa lukee.

Heinäluoma kertoi tiedotustilaisuudessa haluavansa lisätä yhteistyötä pohjoismaisten pääkaupunkien kanssa turvallisuuden ja varautumisen kehittämisessä.

TALOUSPOLITIIKASSA Heinäluoma painottaa vastuullisuutta, kestävää taloudenpitoa ja kaupungin houkuttelevuutta investoinneille ja yrityksille. Hän esittää muun muassa pormestarin yrittäjyysfoorumia tiiviimmän yhteistyön luomiseksi elinkeinoelämän kanssa.

Heinäluoma toteaa, että Helsinki on toiminut suunnannäyttäjänä tavoitteellaan olla hiilineutraalin vuonna 2030. Hän satsaisi joukkoliikenteeseen, liikenteen sähköistämiseen ja rakentamisen päästöjen vähentämiseen.

”Valtio osallistuu tällä hetkellä Helsingin seudun liikenneinvestointeihin vain n. 17 % osuudella, kun Tukholmassa vastaava osuus on 66 %. Tämä pitää saada muuttumaan”, vaaliohjelmassa todetaan.

Lähidemokratiaa hän vahvistaisi muun muassa toteuttamalla uusia osallistumismalleja, kuten kaupunginosaraateja, joissa asukkaat pääsevät vaikuttamaan kotikulmiensa kehittämiseen.

Heinäluoma uskoo, että Helsinki voi nousta maailman onnellisimmaksi kaupungiksi. Vuoden 2024 Happy City Index -vertailussa Helsinki oli sijalla kuusi.

KUNTAVAALIOHJELMASSAAN Heinäluoma linjaa, että lääkärin ja hoitajan vastaanotolle on päästävä kahdessa viikossa.

”Kaupunginosien välillä on tällä hetkellä liian suuret erot hoitoon pääsyssä, terveyskeskusten jonotuserot on poistettava. Toimeenpannaan omalääkäri- ja hoitajamalli terveysasemilla ja pidetään kiinni siitä, että jatkossakin terveyskeskuskäynti on maksuton”, ohjelmassa lukee.

Pääkaupungin kehittämisen lähtökohdaksi Heinäluoma ottaisi ”planetaarisen hyvinvoinnin”, jossa tunnistetaan ihmisen hyvinvoinnin ja luonnon välinen erottamaton yhteys.

Kun maan hallitus laiminlyö ilmastonmuutoksen torjuntaa, tämä tarkoittaa Heinäluoman tiedotustilaisuudessa lausuman mukaan sitä, että Helsingin täytyy olla ilmastonmuutoksen vastaisessa työssä edelläkävijä.

Kaupungin on edistettävä monimuotoisuutta ja yhdenvertaisuutta niin työnantajana kuin omissa palveluissaan.

”Jokaisen päivän on oltava rasismista ja syrjinnästä vapaa – Helsingissä jokainen on yhdenvertainen ja yhtä helsinkiläinen oli äidinkieli, syntyperä tai ihonväri mikä tahansa.”

HEINÄLUOMA nostaa esiin myös Helsingin asuntotilannetta. Vaaliohjelmassa painotetaan, että Helsingin pitää varmistaa riittävä ja monipuolinen asuntotuotanto, jotta pystytään torjumaan asumisen kovaa hinnannousua.

Heinäluoman mukaan tarvitaan niin markkinaehtoista kuin kohtuuhintaista kaupungin omaa asuntotuotantoa.

”Tarvitsemme laajan asuntoinvestointiohjelman, jolla vauhditetaan uusien asuntojen sekä opiskelija- ja senioriasuntojen rakentamista sekä lähiörenesanssiohjelman, jonka kautta toteutetaan kasvojenkohotus keskeisille asemanseuduille. Kaupungin pitää vauhdittaa vuokralla omaksi -mallin käyttöönottoa ja perustaa oma asumisoikeusasuntotuotanto maan hallituksen lakkauttaessa ASO-tuotannon. Tarvittaessa Helsingin on tuettava Hekan ja Hason taloutta ylimääräisen pääomituksen avulla, jotta vuokrat ja vastikkeet eivät nouse kohtuuttomiksi.”

Helsingin kaupungin asunnot Oy (Heka) on vuokra-asuntoyhtiö ja Haso asumisoikeusyhtiö.

SDP:n Qvintus ehdottaa kansallista puolustusrahastoa – myös puolustusvero kelpaisi

SDP:n puoluehallituksen jäsen ja piirijohtaja Dimitri Qvintus esittää Suomeen miljardien eurojen suuruista kansallista puolustus- ja valmiusrahastoa. Lisäksi hän suosittelee myös erillisen puolustusveron harkitsemista.

Hänen mukaansa kansalaisilla ja puolueilla on yhteisymmärrys siitä, että puolustukseen on nyt sijoitettava aiempaa enemmän rahaa. Mistä rahat otetaan, onkin sitten eri asia ja tulevien poliittisten kiistojen aihe.

Kompromissina Qvintus kokeilisi rahastomallia.

– Kansallinen puolustus- ja valmiusrahasto on vastaus siihen haasteeseen, että Suomen puolustuskyky ja valmius ei voi perustua leikkauksille sosiaaliturvaan ja hyvinvointivaltion palveluihin, Qvintus sanoo tiedotteessaan.

RAHASTOLLA turvattaisiin puolustustarvikehankintojen lisäksi myös huoltovarmuuden kuten lääkkeiden saannin ylläpitoa. Mittaluokka on sen verran iso, että rahasto pitää hänen mielestään rahoittaa lainoituksella.

– Kokoluokka näissä asioissa on niin valtava, että emme selviä budjetin osaoptimoinnilla. Puolustus- ja valmiusrahaston tarkan koon on perustuttava viranomaisten arvioihin, mutta se on varmaa, että summassa on yhdeksän nollaa.

Qvintus huomauttaa, että myös Ruotsissa keskustellaan vastaavista rahoitusvaihtoehdoista.

– Länsinaapurissamme puhutaan jopa 250 miljardin kruunun rahastosta, jolla panostettaisiin kokonaisturvallisuuteen ja puolustukseen.

LISÄKEINONA Qvintus väläyttää puolustukseen myös uutta erillisveroa.

Samaa on ehdottanut muun muassa taloustieteilijä Vesa Vihriälä maaliskuisessa blogitekstissään.

– On todennäköistä, että rahaston lisäksi tarvitaan myös verotuksellisia ratkaisuja. Tällöin erillinen puolustusvero olisi viisas ratkaisu ja hyvin perusteltavissa veronmaksajille, Qvintus kirjoittaa.

Qvintus on SDP:n kuntavaaliehdokkaana Helsingissä.

SDP:n Heinäluoma syyttää kokoomusta Helsingin rankaisemisesta 35 miljoonan sote-leikkauksella – ”Täysin epäjohdonmukaista politiikkaa”

SDP:n kansanedustaja ja Helsingin pormestariehdokas Eveliina Heinäluoma eduskunnassa 27. helmikuuta.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) mukaan hallitus voisi leikata Helsingiltä ylimääräiset 35 miljoonaa euroa sosiaali- ja terveyspalveluista. SDP:n pormestariehdokas, kansanedustaja Eveliina Heinäluoma pitää tätä pöyristyttävänä ja epäoikeudenmukaisena.

Asia nousi esiin ensi kerran jo helmikuussa. Orpo puhui aiheesta Heinäluoman mukaan myös Uusi Juttu -median kuntavaalitentissä 14. maaliskuuta.

– Helsinki on hoitanut sote-talouttaan vastuullisesti. Silti hallitus suunnittelee kohdistavansa leikkaukset nimenomaan kaupunkiin. Tentissä Orpolta kysyttiin, kuinka oikeudenmukaista on rangaista hyvin taloutensa hoitaneita alueita. Pääministeri totesi, että 35 miljoonaa euroa pitää säästää – ja että on mahdollista, että koko summa leikataan yksinomaan Helsingiltä, Heinäuoma kritisoi tiedotteessa.

Heinäluoma syyttää kokoomusta siitä, että puolue pimittää tämän tiedon helsinkiläisiltä äänestäjiltä, koska hallitus siirtää päätöksenteon kuntavaalien jälkeiseen aikaan.

– Vaikuttaa siltä, että nykyisen pormestari Juhana Vartiaisen (kok.) kuin myös kokoomuksen pormestariehdokas Daniel Sazonovin hallituksen suuntaan tehdyt vetoomukset ovat kaikuneet kuuroille korville. Kyllä tämä siltä näyttää, ettei Helsingin kokoomuksella ole aidosti valtaa, saati työkaluja puolustaa Helsingin oikeuksia, Heinäluoma sanoo.

Heinäluoma toteaa hallituksen päätöksen iskevän suoraan helsinkiläisten veronmaksajien kukkaroon. Hän katsoo, että taloutensa hyvin hoitanut kaupunki saa nyt rangaistuksen, kun Orpo ja valtiovarainministeri Riikka Purra (ps.) lähettävät sille 35 miljoonan euron lisälaskun.

– Tämä on täysin epäjohdonmukaista politiikkaa. Helsinki tarvitsee nyt pormestarin, joka aidosti puolustaa kaupunkilaisten etua – ei hallituksen sanelupolitiikkaa.