Vantaan Energia: Viime torstain sähköverkon häiriö ei voinut johtua kyberhyökkäyksestä

Viime torstaina tapahtunut häiriö Suomen sähköverkossa ei voinut johtua kyberhyökkäyksestä, sanoo verkkopäällikkö Ilona Erhiö Vantaan Energialta.

Erhiön mukaan häiriön syyksi on varmistunut tekninen vika maadoituskytkinlaitteessa Pakkalan sähköasemalla Vantaalla. Hän kertoo, että aseman maadoituskytkimiä ei pysty hallinnoimaan kauko-ohjattuna, joten kyberhyökkäys olisi ollut mahdotonta tehdä.

-  Meillä ei ole Vantaalla yhtäkään maadoituserotinta (kytkintä) kauko-ohjauksen piirissä. Ne täytyy aina käydä kytkemässä itse paikalla, Erhiö kertoo STT:lle.

Maadoituskytkimen odottamaton sulkeutuminen sähköasemalla aiheutti torstaina oikosulun jakeluverkon voimajohdossa Vantaalla. Tästä seurannut jännitteen putoaminen näkyi erilaisina ongelmina pääkaupunkiseudulla. Esimerkiksi Helenin kaukolämmön toimitus katkesi Helsingissä yli tunniksi ja osa Linnanmäen huvipuiston laitteista jumiutui.

”Turhaa spekulointia”

KYBERTURVALLISUUSASIANTUNTIJA, Aalto-yliopiston työelämäprofessori Mikko Kiviharju sanoi perjantaina Lännen Median (LM) haastattelussa, että kyse olisi voinut olla kyberiskusta Suomea kohtaan. Hänen mukaansa torstain häiriöt Suomen sähköverkossa muistuttivat Venäjän tekemää kyberiskua Ukrainaan vuonna 2016. Isku lamaannutti laajasti Ukrainan sähköverkon.

-  Vuoden 2016 isku kohdistui samantyyppisiin komponentteihin, jotka julkisuuteen kerrottujen tietojen mukaan ovat Vantaan Pakkalassa vikaantuneet, Kiviharju sanoi LM:lle.

Verkkopäällikkö Erhiö pitää kyberhyökkäyksestä puhumista ”turhana spekulointina”.

-  Kyberhyökkäys vian aiheuttajana on täysin mahdotonta. Meillä on toki Vantaalla kauko-ohjausjärjestelmä mutta ei maadoituskytkimiin, Erhiö sanoo.

Kulttuuri-inho kasvussa: tutkijan mukaan lasten totuttaminen kulttuuripalveluihin on jäänyt äitien vastuulle

Kuva Turun kaupunginteatterin esityksestä "Viiru muuttaa".

Suomessa on tutkijan mukaan aiempaa enemmän ihmisiä, joita kulttuuri ei puhuttele – ja kulttuurin merkityksen vähättely on normalisoitumassa.

Suhde kulttuuripalveluihin näyttää eriytyvän yhä enemmän perheiden taustan ja tottumusten perusteella. Aktiivisesti kulttuuripalveluita käyttävien vanhempien lapsista kasvaa usein aktiivisesti kulttuurin pariin hakeutuvia aikuisia.

Naiset ovat aktiivisimpia kulttuurin käyttäjiä, mikä voi liittyä siihen, että tyttöjä yhä ohjataan kulttuuriharrastuksiin poikia enemmän. Naiset myös usein ottavat perheessään roolin kulttuuriin tutustuttajana ja palveluihin viejänä, kertoo Tampereen yliopiston valtiotieteiden tohtori ja sosiologian dosentti Riie Heikkilä.

Heikkilän mukaan korkea koulutus on vahvasti yhteydessä aktiiviseen kulttuuripalvelujen käyttöön. Koulutuksen merkitys on kasvanut entisestään 2000-luvulla.

-  Syntyy tietynlainen noidankehämainen efekti: mitä enemmän koulutusta vanhemmilla on, sitä todennäköisemmin he totuttavat lapsiaan kulttuurin pariin, millä on koko elämän säilyvä vaikutus.

AKTIIVISIMPIA kulttuuripalveluiden käyttäjiä Suomessa ovat 1940-1950-luvuilla syntyneet naiset. Nuoret ikäluokat ovat jäämässä jälkeen, mikä voi Heikkilän mukaan liittyä jo pitkään laskussa olleeseen koulutustasoon.

Suomessa on entistä enemmän ihmisiä, jotka eivät koe soveltuvansa kulttuuripalvelujen käyttäjiksi – kulttuuri ei puhuttele heitä, eivätkä he koe olevansa sen pariin tervetulleita.

-  Mitä vähemmän ihmisellä on koulutusta, sitä todennäköisemmin hän saattaa kokea jopa inhoa tai uhmakkuutta koko kulttuuria kohtaan: ei voisi vähempää kiinnostaa.

Vähäisen kulttuurin käytön taustalla voi olla koulutustasosta riippumatta myös terveyssyitä tai ajankäytön haasteita. Moni kokee, että palvelut ovat liian kaukana tai ei ole ketään, kenen kanssa mennä niitä käyttämään.

JOHTAJAT ja toimihenkilöt käyvät Riie Heikkilän mukaan kulttuuripalveluissa enemmän kuin työntekijäasemassa ja työelämän ulkopuolella olevat.

Tulojen suuruudella ei kuitenkaan ole kovin suurta merkitystä.

-  Sillä ei siis todistetusti ole väliä, maksaako teatterilippu 39 vai 35 euroa. Vielä 1980-luvulla suomalaisten koulutustaso oli korkeammalla kuin nyt, ja kulttuuria kulutettiin tasaisemmin kuin nykyään. Kaikkein tärkeintä olisikin purkaa eriarvoisuutta.

Sellainen puhe, jossa korkeakulttuuri on jotakin huonoa, turhaa tai elitististä, on normalisoitunut.

Heikkilä huomauttaa, että kulttuuripolitiikan keinoin on mahdollista ylläpitää tilannetta, jossa kaikki saavat tasapuolisen ja rikkaan kosketuspinnan kulttuuriin. Heikkilän mukaan suomalaiskouluissa on vuosikymmenten aikana luovuttu paljon erilaisista taito- ja taideaineista.

Fyysisillä kirjoilla on kouluissa tärkeä rooli oppilaiden lukijoiksi kasvamisen näkökulmasta. Samasta syystä myöskään kirjastojen resursseja ei kannattaisi Heikkilän mielestä vähentää.

-  Nykyään on paljon ihmisiä, jotka eivät koe minkäänlaista omistajuutta kulttuuriin. Myös sellainen puhe, jossa korkeakulttuuri on jotakin huonoa, turhaa tai elitististä, on normalisoitunut, ja osa ihmisistä tarttuu siihen herkästi.

KAUPUNKIEN keskusta-alueilla käytetään kulttuuripalveluita enemmän kuin syrjäisemmillä kaupunkialueilla.

Vähiten kulttuuripalveluita käyttävät maaseudulla asuvat suomalaiset, kertoo opetus- ja kulttuuriministeriön kulttuuriasiainneuvos Kirsi Kaunisharju.

-  Esimerkiksi THL:n vuonna 2023 julkaistun Terve Suomi -tutkimuksen perusteella Helsingin hyvinvointialueella 86 prosenttia asukkaista oli käyttänyt kulttuuripalveluita viimeisen 12 kuukauden aikana ja 89 prosenttia koki kulttuuritarjonnan riittäväksi. Lapissa vastaavat luvut olivat 67 ja 59 prosenttia.

Teksti: STT / Janita Virtanen

AVAINSANAT

Demarinaiset: Kehysriihi tuki suurituloisia miehiä – näin se kurittaa matalapalkka-alojen naisia

Demarinaisten mielestä hallituksen kehumat palkansaajien veronkevennykset auttavat pienituloisia, matalapalkka-alojen naisia vain nimellisesti. Rahallisesti suurin hyötyjä on suurituloinen – useimmiten mies.

Naisjärjestön laskelmien mukaan hallituksen kehysriihessään lupaamat toimet osuvat yllättävän tarkasti nimenomaan pienipalkkaisiin naisiin – mutta eivät suinkaan hyvässä mielessä.

– Nämä tehdyt päätökset kurittavat voimakkaasti työssäkäyvää naista ja useita perheitä, sanoo Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Helena Marttila tiedotteessa.

Ay-jäsenmaksujen verovähennyksen poisto vaikuttaa eniten palkansaajanaisiin, koska heillä liittoon kuuluminen eli järjestäytymisaste (60,9 %) on yleisempää kuin miehillä (48,5 %).

Kuntien valtionosuuksiin tehtävät leikkaukset vaikuttavat työoloihin kasvatus- ja koulutusaloilla, jotka ovat naisvaltaisia.

Lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksujen korottaminen vie ruuhkavuosiaan elävien perheiden vähiä tuloja entisestään.

MYÖS HALLITUKSEN kehumat suorat veronalennukset hyödyttävät eniten suurituloisia palkansaajia, joista valtaosa on yhä miehiä.

– Heille kevennys voi tuoda jopa tuhansia euroja vuodessa, kun taas keskituloiselle on luvassa vain joitakin euroja kuussa, jos sitäkään, Helena Marttila muistuttaa.

Demarinaisten mielestä naisvaltaisten alojen työntekijöiden aseman parantaminen ja sukupuolten välisen palkkaeron korjaaminen jäi nyt sivuun, kun kuntavaalitappiostaan huolestunut hallitus päätti kiirehtiä tärkeimpien tukijoidensa eli hyvätuloisten etujen lisäämistä.

Huomasitko tämän työtaistelun: tanssinopettajat aloittivat lakkonsa

Teatteri- ja mediatyöntekijöiden liittoon kuuluvat tanssinopettajat ovat menneet lakkoon. Työnseisaus näkyy lauantaina ensin eteläsuomalaisissa tanssioppilaitoksissa, ja se laajenee tiistaina muun muassa Turkuun.

Liiton mukaan lakkoihin päädyttiin, koska alan työehtosopimusta ei ole saatu neuvotteluteitse aikaan, eikä työnantaja ole suostunut yleisen linjan mukaisiin palkankorotuksiin. Valtakunnansovittelija yrittää sovitella lakkoa vappuaatosta alkaen.

Jos sovittelussa ei onnistuta, lakot jatkuvat 3. toukokuuta ainakin pääkaupunkiseudun tanssiopistoissa. Alalla on myös sijaistuskielto kaikkialla Suomessa.

Liiton mielestä ala on palkkakuopassa, etenkin suhteessa työntekijöiden koulutusvaatimuksiin. Akateemisesti koulutetulla taidetanssinopettaja-maisterilla lähtöpalkka jää jo nyt paikkakunnasta riippuen 2091-2144 euroon kuukaudessa.

 

Yrittäjät: Kesätöiden tarjonta väheni, kaupan alalle pääsee parhaiten

Suomen Yrittäjien kyselyn mukaan pienissä ja keskisuurissa yrityksissä on tarjolla kesätöitä hieman viime vuotta vähemmän. Pk-yrityksistä 23 prosenttia aikoo palkata kesätyöntekijöitä, kun viime vuonna vastaava osuus kyselyssä oli 26 prosenttia.

Mitä suuremmasta yrityksestä on kyse, sitä useammin kesäntyöntekijöitä aiotaan palkata. 10 henkilöä tai enemmän työllistävistä yrityksistä 65 prosenttia kertoo aikovansa palkata kesätyöntekijöitä.

YLEISIMMIN kesätyöntekijöitä otetaan kaupan alalla, jossa 38 prosenttia pk-yrityksistä aikoo palkata kesätyöntekijöitä. Teollisuudessa alan yrityksistä 36 prosenttia palkkaa kesätyöntekijöitä.

-  Kyselyn tuloksissa heijastuu osaltaan talouden epävarma tilanne. Suuremmissa yrityksissä mahdollisuus kesätöiden tarjoamiseen on luonnollisesti suurempi kuin pienempien työnantajien kohdalla, sanoo Suomen Yrittäjien johtaja Atte Rytkönen-Sandberg tiedotteessa.

Kyselyyn vastasi maaliskuussa yli 1  100 pk-yritysten edustajaa. Verianin toteuttaman kyselyn luottamusväli on 2,9 prosenttiyksikköä suuntaansa.

AVAINSANAT

Kiinteistövälittäjät: Mökkikauppa pyörähti taas käyntiin – etenkin Lapissa

Loma-asuntokauppa on kasvanut alkuvuoden aikana selvästi edellistalveen verrattuna, kertoo Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto.

Talvikuukausien mökkikauppaa on käyty etenkin Lapissa, jossa kauppaa on käyty lähes 50 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan, kertoo liiton toimitusjohtaja Tuomas Viljamaa tiedotteessa.

Viljamaan mukaan laskevat korot ja yleistynyt etätyöskentely ovat vaikuttaneet loma-asuntokysynnän nousuun.

Lapin lisäksi loma-asuntokauppaa käydään perinteisesti eniten Etelä-Savossa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa.

TÄMÄN VUODEN alussa myös Pirkanmaan mökkikauppamäärät nousivat selkeästi. Pirkanmaalla kauppoja tehtiin yli 70 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten.

Tammi-maaliskuun aikana loma-asuntoja myytiin 371 kappaletta koko maassa. Mökkien hintataso ylitti viime vuoden keskiarvot. Mökkikaupan kokonaisarvo oli tammi-maaliskuussa korkein Lapissa.