Valtonen luonnehti Lavrovin puhetta oudoksi – ”Minulla ei ole ollut tilaisuutta kätellä tai olla kättelemättä”

Ulkoministeri Elina Valtosen (kok.) mukaan erittäin suuri joukko Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin jäsenmaita tuomitsi Venäjän toimet Ukrainassa Maltalla järjestetyssä Etyjin ministerineuvoston kokouksessa.

Hän kertoi, että Venäjän ulkoministeri Sergei Lavrov ei kuunnellut Venäjän toimet tuomitsevia puheenvuoroja vaan poistui salista kesken kokouksen. Lavrovin kokouksessa pitämää puheenvuoroa Valtonen luonnehti oudoksi.

Lavrov parjasi puheenvuorossaan EU:ta, Natoa ja erityisesti Yhdysvaltoja. Hän syytti lännen olevan uuden kylmän sodan takana, joka on nyt vaarassa muuttua kuumaksi.

”Kuunneltiin, jotta voidaan sitten vastata.”

Valtosen mukaan suurin osa EU:n jäsenmaista oli kokoussalissa Lavrovin puheenvuoron aikana samoin kuin EU:n edustajat.

-  Kuunneltiin, jotta voidaan sitten vastata. Näin Suomikin toimi. Jos dialogi jätetään väliin, niin sitten Etyjillä ei ole varmaan senkään vertaa arvoa ainakaan tällaisena poliittisena johtajien kohtaamispaikkana.

Valtonen ei tavannut kokouksessa Lavrovia.

-  Minulla ei ole ollut tilaisuutta kätellä tai olla kättelemättä Lavrovia, ollaan liikuttu vähän eri suunnilla. Hän ei tosiaan kovin pitkään viipynyt tuossa kokouksessa eli ei malttanut kuunnella sitä, kuinka erittäin runsas joukko osallistujamaita tuomitsi paitsi Venäjän toimet myös tämän varsin oudon puheenvuoron, Valtonen sanoi tiedotustilaisuudessaan.

HÄN TOTESI nostaneensa Suomen kansallisessa puheenvuorossa esille vuonna 1975 Helsingin kokouksessa vahvistetut niin sanotut Helsingin periaatteet, joihin kuuluvat muun muassa valtioiden suvereeni tasa-arvo, pidättäytyminen voimankäytön uhasta ja voimankäytöstä, valtioiden alueellinen koskemattomuus sekä ihmisoikeuksien ja perusvapauksien kunnioittaminen.

Myös monet muut maat viittasivat hänen mukaansa Helsingin periaatteisiin Lavroville suunnatuissa vastauspuheenvuoroissa.

-  Moni maa vastasi, itseni mukaan lukien, sen pohjalta, että Helsingin periaatteet ovat loukkaamattomat ja koko Etyjin olemassaolo perustuu niihin. Mustaa ei voi väittää valkoiseksi.

Maltan Etyj-kokous on Lavrovin ensimmäinen vierailu EU-maahan sen jälkeen, kun Venäjä hyökkäsi Ukrainaan helmikuussa 2022.

Viime vuonna Lavrov osallistui Pohjois-Makedonian Skopjessa järjestettyyn Etyjin ulkoministerikokoukseen. Lavrovin kutsuminen kokoukseen sai Baltian maiden, Ukrainan ja Puolan ulkoministerit jäämään kotiin. Valtonen osallistui tuolloin kokoukseen ja tuomitsi puheenvuorossaan Venäjän hyökkäyssodan Ukrainassa.

SUOMI toimii Etyjin puheenjohtajana ensi vuonna, jolloin tulee kuluneeksi 50 vuotta Helsingin Ety-kokouksesta.

Valtonen uskoo, että Lavrovia tuskin tullaan näkemään ensi vuonna Suomessa Etyjin kokouksessa, sillä Suomessa ensi kesänä järjestettävässä juhlavuoden tapahtumassa keskiössä on kansalaisyhteiskunta.

-  Nähdäkseni ministeri Lavrov ei varsinaisesti kansalaisyhteiskuntaa omassa maassaan tue.

Etyjin ensi vuoden ministerikokous järjestetään Valtosen mukaan vuoden lopulla Wienissä Itävallassa, sillä Itävalta on Etyjin asemamaa.

-  Siellä on hyvät ja kustannustehokkaat organisatoriset puitteet järjestää tuo ministerikokous.

TUKI sotaakäyvälle Ukrainalle tulee Valtosen mukaan ensi vuonna olemaan yksi keskeisimmistä periaatteista ja prioriteeteista Suomen Etyj-puheenjohtajakaudella.

Valtonen kertoo, että Etyjin seuraavasta puheenjohtajamaasta Suomen jälkeen ei ole vielä päätetty, mutta asiassa on edistytty.

-  Tulevat puheenjohtajat toivottavasti saadaan pakettiin tässä kokouksessa.

Uutista päivitetty kauttaaltaan klo 16.02

Suomi pääsee Etyjin juhlavuoden puheenjohtajaksi – pitääkö onnitella vai pahoitella?

Presidentti Urho Kekkonen puhumassa ETY-kokouksen avajaisissa 31.7. 1975.

Vuodenvaihteessa alkavasta Suomen Etyj-puheenjohtajuudesta ei tullut odotettua Helsingin hengen juhlaa, vaan Venäjän häiriköinnin maustamaa selviytymistaistelua.

Kun Suomi haki Euroopan turvallisuus- ja yhteistyöjärjestön Etyjin puheenjohtajuutta vuodelle 2025, silmissä siinsi vuoden 1975 Etyk-kokouksessa syntyneen ”Helsingin hengen” – vuoropuhelun ja diplomatian – juhlavuosi.

Puheenjohtajuuden pian alkaessa suomalainen virkamiehistö ja ulkopolitiikan johto valmistautuvat nyt aivan erilaiseen selviytymistaisteluun.

Etyjistä ei voi erottaa ketään, eikä tulevalla puheenjohtaja Suomellakaan sellaisia haluja olisi.

Tilannetta kuvaa hyvin se, että uusien kunnianhimoisten tavoitteiden asettamisen sijaan nyt kysellään, onko Euroopasta sekä Pohjois-Amerikkaan että Keski-Aasiaan ulottuvalla 57 maan järjestöllä enää mitään merkitystä.

Suomalaislähteiden mukaan relevanssia löytyy yhä ja vuoropuhelukin on jatkunut, mutta tätä nykyä se on virkamiesarvion mukaan paljolti ”myrkyllistä”.

SUURIN HÄIRIKKÖ Etyjissä on Ukrainaan hyökännyt ja Etyjin periaatteet romuttanut Venäjä yhdessä vasallivaltionsa Valko-Venäjän kanssa. Suuri enemmistö muista jäsenmaista on asettunut tukemaan Ukrainaa, kun taas jotkut ovat tasapainoilleet Venäjän ja länsimaiden näkemysten välillä.

Etyjistä ei voi erottaa ketään, eikä tulevalla puheenjohtaja Suomellakaan sellaisia haluja olisi. Venäjä halutaan pitää pöydän ääressä, vaikka sitten kuulemassa muilta madonlukuja oman toimintansa sääntöjenvastaisuudesta.

Joulukuun alun ulkoministerikokouksessa Maltalla Venäjän Sergei Lavrov tosin poistui salista, vaikka Yhdysvallat ja länsimaat olivat istuneet kuuntelemassa hänen syytöksiään.

-  Kuunneltiin, jotta voidaan sitten vastata. Näin Suomikin toimi. Jos dialogi jätetään väliin, sitten Etyjillä ei ole varmaan senkään vertaa arvoa ainakaan tällaisena poliittisena johtajien kohtaamispaikkana, ulkoministeri Elina Valtonen (kok.) kommentoi tuoreeltaan.

Lavrovin mukaan länsimaat ovat ottaneet Etyjin käsikassarakseen Venäjää vastaan, mutta Venäjä ei silti ole osoittanut aikeita erota järjestöstä. Jäsenmaksuaan se ei ole tosin maksanut enää moneen vuoteen. Venäjä onkin arviolta 12 miljoonaa euroa velkaa Etyjille.

Venäjän perusteluna on ollut se, ettei Etyjillä ole ollut hyväksyttyä budjettia sitten vuoden 2021. Tämä pitää paikkansa, vaikka budjetin puuttuminen johtuu paljolti Venäjästä itsestään. Viimeksi budjetin hyväksyminen tosin kaatui ainakin muodollisesti Azerbaidzhanin vastustukseen.

Venäjä onkin arviolta 12 miljoonaa euroa velkaa Etyjille.

Aiempien vuosien määrärahojen mukaan toimiminen on aiheuttanut rahoitusongelmien lisäksi monia hankaluuksia käytännön työlle Etyjin sihteeristössä.

Miksi sitten Venäjä haluaa roikkua mukana järjestössä, jonka kokouksissa puhutaan toistuvasti Ukrainan tukemisesta? Ehkä selitykseksi riittää se, että Etyjistä voi olla sille hyötyä joskus tulevaisuudessa ja että ilman jäsenyyttä Moskova ei voisi estää yksimielisyyttä edellyttäviä päätöksiä.

Lavrov muistutti Maltalla Venäjän hyväksyneen Suomen puheenjohtajuuden, kun Suomi oli vielä ”puolueeton”.

-  Sittemmin Suomesta on tullut Naton jäsen, mutta en usko, että meidän pitäisi tehdä siitä suurta numeroa, Lavrov vastasi toimittajille.

Suomen puheenjohtajuuden voi sanoa varmistuneen aivan viime hetkillä marraskuussa 2021. Samaan aikaan riideltiin vuoden 2024 puheenjohtajasta, johon ehdolla ollutta Viroa Venäjä ei sulattanut. Lopulta tehtävään suostui erittäin lyhyellä varoitusajalla saarivaltio Malta.

ULKOMINISTERI Valtonen hahmotti Suomen puheenjohtajuusohjelmaa syyskuussa Wienissä. Hänen mukaansa Suomi haluaa vaikeuksista huolimatta säilyttää ja kehittää Etyjin toimintakykyä mahdollisimman paljon.

-  Kuinka synkkä nykyinen tilanne onkin, historia ei tähän lopu, Valtonen perusteli.

Etyjin synnyttäneistä periaatteista ei hänen mukaansa kuitenkaan tingitä ja Ukrainan tukeminen pysyy asialistan kärjessä myös Suomen vahtivuorolla.

Vielä kolme vuotta sitten toiveissa kajastanutta valtiojohtajien 50-vuotisjuhlakokousta ei Helsingissä siis ensi kesänä nähdä, vaan tapaamiset pidetään korkeintaan virkamiestasolla. Päätapahtumassa heinä-elokuun vaihteessa pääosassa ovat tämänhetkisten suunnitelmien mukaan nuoriso- ja kansalaisjärjestöt.

Vuoden ensimmäinen Helsingissä pidettävä suurempi Etyj-kokous on antisemitismikonferenssi helmikuussa. Vuosittain järjestettävän konferenssin nimi on hieman harhaanjohtava, sillä se käsittelee myös islamofobiaa ja muita syrjinnän muotoja.

Vuoden mittaan ohjelmassa on lukuisia muitakin kokouksia, ja puheenjohtajan yhteydenpito jäsenvaltioihin merkitsee Etyjin ongelmista huolimatta runsaasti työtä suomalaisille virkamiehille sekä ministereille.

Joulukuun perinteistä ulkoministerikokousta ei järjestetä puheenjohtajamaassa Suomessa, vaan Etyjin pääpaikassa Itävallan Wienissä. Virallisena syynä ovat muun muassa rahan säästäminen ja ilmastosyyt eli halu välttää lentomatkustamista.

Suomea ei kuitenkaan haitanne yhtään se, että mahdollisuus ulkoministeri Lavrovin pikavisiitistä Helsinkiin ensi vuoden lopulla on jo nyt pois laskuista.

Teksti: STT / Niilo Simojoki

AVAINSANAT

EU pelastaa tai upottaa itse itsensä – ulkoisia uhkia on nyt poikkeuksellisen paljon

Eurooppa on kuralla. Kilpailukyky matelee, puolustus on täynnä reikiä ja Trump uhkaa tulleilla. Työnsä aloittaneilla Euroopan unionin komissiolla ja parlamentilla on kiire.

EU:n uusi komissio voi vaikuttaa poliittisesti heikolta, mutta samaan aikaan sillä on Ursula von der Leyenissä poik­keuksellisen kokenut ja siten vahva puheenjohtaja.

Parlamentin hajanaisuus ja ääriryhmistä kumpuavat paineet voivat johtaa siihen, että vahvoista yksilöistään huolimatta tämä komissio tekee tuskastuttavan hitaita päätöksiä.

Turun yliopiston dosentti, Ulkopoliittisen instituutin vanhempi tutkija Saila Heinikoski muistuttaa, että nyt komissiolla ei ole niin vahvaa enemmistöselkänojaa parlamentissa kuin edeltäjällään.

Tämä vaikuttaa vastedes siihen, millaisia kaupankäyntikierroksia lainsäädännön muutokset komissiolta, neuvostolta ja parlamentilta vaativat.

– Lainsäädäntötyössä komissiolle varmasti tulee vaikeuksia, mutta niin tulee parlamentille ja neuvostollekin. Siellä saadaan myös katsoa peiliin, jos EU ei saa jotain aikaan – eikä se ole koskaan yksin komission vika.

Hankkeiden etenemisen hitaus on lisäksi eri asia kuin päätöksentekijöiden näennäinen heikkous.

– Ursula von der Leyen on tällä kaudella hyvin kokenut puheenjohtaja, ja pystyy varmasti edustamaan unionia maailmalla uskottavammin kuin moni edeltäjänsä. EU:n vahvuus vaatii kuitenkin parlamentissa yhtenäisyyttä, ja sieltä ne riskit tulevat, Heinikoski sanoo.

EU:n vahvuus vaatii parlamentissa yhtenäisyyttä, ja sieltä ne riskit tulevat,

PARLAMENTISSA on monen eurooppalaisen laitaoikeistoryhmän ja muun muassa Saksan äärivasemmistonkin nousun takia hyvin erilainen dynamiikka kuin aiemmilla kausilla.

Komissio joutuu ohjailemaan muuttoliikettä jäsenmaiden rajat kiinni -paineissa, samalla pohtimaan EU:n laajenemisen suuntaa Ukrainan sodan muuttamassa tilanteessa.

Komission onnistumista mitataan maahanmuuttoasioissa, vaikka von der Leyen todennäköisesti haluaisi itse keskittyä EU:n talouden vakauttamiseen ja turvallisuuspoliittisen aseman vahvistamiseen.

Muuttoliike on Saila Heinikosken mukaan merkitty monen komissaarin toimenkuvaan, mikä kertoo siitä miten tärkeänä painopistealueena komissio joutuu sitä pitämään.

– Seuraan itse muuttoliikepolitiikkaa, enkä itsekään pysty varmuudella ennustamaan mitä kaikkea siinä tapahtuu vaikkapa ensi kevään aikana. On selvää, että von der Leyen joutuu keskustelemaan maahanmuuton rajoittamisesta, mutta samalla EU:n pitää tarjota Välimeren takaisille maille aitoja taloudellisia ja poliittisia kumppanuuksia.

Kilpailijana näissä kun on avokätisesti Afrikkaa ja globaalia etelää rahoittava Kiina, sekä omaa kuvaansa Brix-maiden kautta kiillottava Venäjä.

– Jos EU vain saarnaa etelälle siirtolaisten takaisinottamisesta ja maahanmuuton haitoista, se ei paranna meidän kilpailuasetelmiamme siellä. Tässä EU:n lyhytnäköisemmät sisäpoliittiset paineet voivat haitata unionin ulkosuhteita, Heinikoski laskee.

Toistaiseksi esimerkiksi Italian kokeilu palautusten ulkoistamisesta Albaniaan ei ole toiminut, mutta palautuskeskusten tarpeesta puhuvat jo Ranska ja Saksakin.

– Vielä ei tiedetä, onnistuuko EU luomaan jonkun kansainvälisen oikeuden normit täyttävän siirtojärjestelmän, Heinikoski sanoo.

EU:n lyhytnäköisemmät sisäpoliittiset paineet voivat haitata unionin ulkosuhteita.

MONI lähikuukausien asia ja tapahtuma viitoittaa komission taivalta. Donald Trumpin valtaan astumisen jälkeen transatlanttisissa suhteissa alkaa väistämättä uudenlainen aika. Syyrian sisällissodan uudet käänteet, Israelin ja naapureidensa vihanpidon ratkaiseminen – kaikki nämä tuovat uusia mustia joutsenia ja kerrannaisvaikutuksia sekoittamaan EU:nkin arkea.

Heinikoski neuvoo myös seuraamaan Saksan vaaleja, koska taloudeltaan vahvimman jäsenmaan käytös ja tilanne väistämättä vaikuttaa koko EU:n linjauksiin. Yksilötkin ratkaisevat yllättävän paljon.

– Jos Saksaan saadaan uusien vaalien jälkeen vahva kansleri, silläkin on merkittäviä vaikutuksia siihen mihin suuntaan koko EU kääntyy.

SDP:n meppi Eero Heinäluoma jakaa huolen Trumpista ja transatlanttisten suhteiden jatkosta.

Hän arvioi, että EU:ssa tulee painetta muuttaa toimintaa ”Trump-ystävällisemmäksi”. Hengenheimolaisia on jo parlamentissa.

– Trumpin seuraajia on ilmestynyt lisää myös Euroopassa. Unkarin Viktor Orbán on jo pitkään laskenut oman poliittisen tulevaisuutensa sen varaan, että Trumpin valinta luo hänelle enemmän liikkumatilaa Euroopassa. Myös Romaniassa ja Sloveniassa monet vannovat Trumpin nimiin. He kaikki haluavat heikentää Euroopan yhtenäisyyttä.

– Mutta olen luottavainen, että nämä yritykset tulevat epäonnistumaan, parlamentissa on riittävä enemmistö maltillisen ja vakaan politiikan tukena.

Myös Ukrainan tuki ja sen jatko kytkeytyy Trumpiin. Kukaan, ehkä Trumpia lukuun ottamatta, ei tiedä, miten tuelle talven aikana käy.

Tilanteesta oltiin hämillään myös Nato-parlamentaarikkojen kokouksessa, johon Heinäluoma osallistui. Kokouksessa Ukraina oli ykköskysymys.

– Se oli selvää, että Eurooppa jatkaa Ukrainan tukemista Yhdysvaltojen tulevista päätöksistä huolimatta. Uskon, että presidentti Biden pyrkii vielä tekemään ennen kautensa loppumista merkittäviä sotilaallisia ja taloudellisia tukipäätöksiä. Ukraina selviää lähikuukaudet EU-sitoumuksilla ja Yhdysvaltojen tuella.

Heinäluoma ei usko, että Yhdysvallat lopettaisi kokonaan Ukrainan tukemisen – mutta samalla muistuttaa tulevaisuuden ennustamisen vaikeudesta.

– Tuen lopettaminen olisi merkittävä arvovaltatappio Yhdysvalloille ja löisi särön maan uskottavuudelle liittolaisena ja sopimuskumppanina. Tämä nähtäisiin valtavana epäonnistumisena, jonka vaikutukset eivät jäisi vain Ukrainaan tai Eurooppaan.

Kukaan, ehkä Trumpia lukuun ottamatta, ei tiedä, miten tuelle talven aikana käy.

JOS Yhdysvallat ja Kiina jatkavat sapeleiden kalistelua ja tulleilla nokittelua, on Eurooppa myös taloudessa pahassa välikädessä.

SDP:n toinen meppi Maria Guzenina sai tuoreeltaan merkittävän Kiinan kauppaan liittyvän tehtävän. Hänet valittiin parlamentin sisämarkkinat- ja kuluttajasuojavaliokunnassa varjoraportööriksi niin sanottuun oma-aloitemietintöön. Tehtävä liittyy kiinalaisten verkkokauppojen toiminnan suitsimiseen EU-alueella.

– Vien parlamentin tahtoa komission suuntaan kun komissaari Henna Virkkunen aloittaa kiinalaisten verkkokauppojen toiminnan korjaamisen. Itse haluaisin esimerkiksi verkkokauppa Temun johtajan kuultavaksi parlamenttiin. Pidetään Kiina tietoisena, että emme Euroopassa hyväksy sääntöjen rikkomista.

Guzenina sanoo kiinalaisen verkkokaupan, etenkin Temun ja Sheinin, pikkupakettien tsunamin vyöryvän Eurooppaan. Ongelmana on niin vääristynyt kilpailu, tuotteiden turvallisuus kuin eurooppalaisten addiktoituminen halpatuotteille.

– Tullin tilastojen mukaan kolmansista maista tulevien alle 150 euron pakettien määrä on vuodessa noin nelinkertaistunut. Leijonanosa tästä kasvusta liittyy kiinalaisiin verkkokauppoihin.

Guzenina sanoo koko Euroopan, ja Suomen, jääneen jälkeen kansainvälisissä investoinneissa. Hän myöntää osin todeksi lauseen: EU sääntelee, muut innovoivat.

– Kun katsotaan kaupan esteitä, niin meillä pitäisi olla toimivat sisämarkkinat, mutta eivät ne toimi niin jouheasti kuin pitäisi. Tavaroiden ja ihmisten vapaa liikkuvuus ei toteudu. Tässä riittää perattavaa, vaikka sääntelyäkin tarvitaan kuluttajansuojasta alkaen.

– Isommassa kuvassa meidän pitää miettiä, minkälaisilla rahoitusinstrumenteilla voimme boostata Euroopan kilpailukykyä kuten tehdään Kiinassa ja Yhdysvalloissa. Yhteisiä varoja pitäisi suunnata kohteisiin, joissa on vahvaa innovointia ja tutkimusta.

MARIA Guzenina ja Eero Heinäluoma pelkäävät, että uusi komissio ja sen puheenjohtaja kallistuvat päätöksenteossaan liikaa oikealle.

Komissio valittiin pienimmällä enemmistöllä sitten vuoden 1993. Komissiossa on 27 jäsentä, joista yli puolet, 14, on nyt keskustaoikeistolaisesta EPP-puolueesta. Esimerkiksi sosialidemokraateilla on neljä komissaaria ja laitaoikeistoon laskettavalla ECR:llä kaksi komissaaria.

– Jos EPP kaatuu laitaoikeiston syliin, tarkoittaa se tosiasioihin perustuvan päätöksenteon kaventumista, Guzenina sanoo.

Minkälaisilla rahoitusinstrumenteilla voimme boostata Euroopan kilpailukykyä kuten Kiinassa ja Yhdysvalloissa.

Myös Heinäluoma myöntää, että komission alku ei lupaa hyvää.

– Komission uusi kokoonpano on selvästi lisännyt oikeiston uhoa. Parlamentissa on nyt paljon paineita, seuraamme erittäin tarkasti mitä komissio tekee, Heinäluoma sanoo.

Hän ei kuitenkaan usko, että hajanainen äärioikeisto pystyisi merkittävästi vaikuttamaan parlamentin isompiin linjauksiin. Hän sanoo parlamentin poliittisten ”äärilaitojen”, niin vasemmalla kuin oikealla, yleensä vastustavan kaikkia kompromissiehdotuksia.

Heinäluoma toivoo, että komissio ei lipsu esimerkiksi jo tehdyistä vihreän siirtymän päätöksistä. Von der Leyen on moneen kertaan vakuuttanut, että vih­reästä siirtymästä ei tingitä, mutta Heinäluoma on epäileväinen.

– Katsotaan mitä tapahtuu. Vihreä siirtymä voi mutkistua, jos joissain asioissa lyhytnokkainen linja voittaa. Nyt pitäisi katsoa ainakin kymmenen vuoden päähän, ei vain miettiä tätä tai ensi vuotta.

AVAINSANAT

Ulf Kristersson: ”Ruotsi on valmis auttamaan”

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson (vas.), Italian pääministeri Giorgia Meloni ja Petteri Orpo Saariselällä 22. joulukuuta.

Ruotsin rannikkovartiosto kertoo tehostaneensa laivaliikenteen valvontaa sen jälkeen, kun Estlink 2 -sähkönsiirtoyhteys katkesi Suomenlahdella joulupäivänä.

Rannikkovartioston tiedotteen mukaan tehostettua valvontaa tehdään muun muassa laivoilla ja lentokoneilla. Tavoitteena on suojella Ruotsin kriittistä vedenalaista infrastruktuuria.

Rannikkovartiosto kertoo suhtautuvansa vakavasti viimeaikaisiin vedenalaisiin infrastruktuurivaurioihin.

RUOTSIN pääministeri Ulf Kristersson kertoo olleensa asian tiimoilta yhteydessä Suomen presidenttiin Alexander Stubbiin ja Naton pääsihteeriin Mark Rutteen.

-  Ruotsi on valmis auttamaan, Kristersson kertoo viestipalvelu X:ssä.

-  On hyvä, että Nato vahvistaa sotilaallista läsnäoloaan Itämerellä. Ottaen huomioon viimeaikaiset tapaukset, joissa aluksia on epäilty merikaapeleiden vahingoittamisesta ja katkaisemisesta, meidän on ehdottomasti tehostettava Pohjoismaiden ja Baltian maiden turvallisuutta, hän jatkaa.

Viron merivoimat alkoi perjantaiaamuna suojelemaan Estlink 1 -sähkönsiirtoyhteyttä partioaluksilla Viron ja Suomen välisten energiayhteyksien turvaamiseksi, kertovat virolaismediat.

Postimees-lehden mukaan asiasta sopivat Viron puolustusministeri Hanno Pevkur ja maan puolustusvoimien komentaja Andrus Merilo.

Estlink 1 toimii tällä hetkellä normaalisti. Toinen Suomen ja Viron välinen sähkönsiirtoyhteys Estlink 2 katkesi joulupäivänä puolenpäivän jälkeen.

PUOLUSTUSMINISTERI Pevkurin mukaan Viron on lähetettävä selkeä viesti siitä, miten maa reagoi kriittiseen infrastruktuuriin kohdistuviin hyökkäyksiin.

-  Tutkinnan on tietenkin selvitettävä kaikki Estlink 2 -kaapelin ja tietoliikennekaapeleiden rikkoutumisen yksityiskohdat, mutta meidän tehtävämme on lähettää välittömästi selkeä viesti siitä, että olemme valmiita suojelemaan Viron ja Suomen välisiä yhteyksiä myös sotilaallisin keinoin, Pevkur kertoo lehdistötiedotteessa.

Ministerin mukaan Viron ja Suomen välisen sähkönsiirtoyhteyden säilyminen ja kriittisen infrastruktuurin suojaaminen tulee varmistaa Estlink 2 -kaapelin rikkouduttua.

-  Siksi kiitän sekä puolustusvoimien komentajaa että merivoimia siitä, että he ymmärsivät merikaapelin suojaamisen tarpeen ja olivat valmiita aloittamaan nopeasti asiaa koskevan operaation Suomenlahdella, ministeri kertoo.

VIRANOMAISET epäilevät Estlink 2 -kaapelin vaurioittamisesta Cookinsaarten lipun alla seilaavaa Eagle S -öljytankkeria. Tullin mukaan alus kuuluu Venäjän niin sanottuun varjolaivastoon.

Suomalaisviranomaiset nousivat laivalle joulupäivän ja tapaninpäivän välisenä yönä. Viranomaisten saavuttua laivalle sitä pyydettiin nostamaan ankkurit ylös. Tällöin huomattiin, että ankkuri ei enää ollut öljytankkerin ankkuriketjun varassa.

Esitutkintaa johtaa keskusrikospoliisi (KRP). Asiaa tutkitaan epäiltynä törkeänä tuhotyönä.

Myös Tulli tekee esiselvitystä epäillystä törkeästä säännöstelyrikoksesta ja selvittää laivan lastiin liittyviä yksityiskohtia.

Sähkönsiirtokaapelin lisäksi vaurioita on neljässä Suomenlahdella kulkevassa telekaapelissa.

Itämeren pohjassa kulkevien kaapeli- ja kaasuputkien viimeaikaisiin vaurioihin on yhdistetty kiinalaisia tai kiinalaisomisteisia aluksia.

Anniina Korpela/STT

Populismi kantaa aikansa – Sahra Wagenknechtin populistiliike on lässähtämässä Saksassa

Kun vasemmistopopulistinen Sahra Wagenknecht perusti oman puolueen tämän vuoden alussa, sen odotettiin panevan uusiksi koko Saksan vasemmiston voimasuhteet. Toisin kävi.

Syyskuussa puolue otti valtavat voitot itäisen Saksan osavaltiovaaleissa, mutta nyt ilmiö on nopeasti hiipumassa. Kannatusmittausten mukaan puolue voi jäädä kokonaan ilman paikkoja helmikuun liittopäivävaaleissa.

Tuoreiden mittausten mukaan syyskuun kannatuksen huippuluvuista on hävinnyt jo noin puolet, ja puolueen kannatus kiikkuu enää viiden prosentin tuntumassa. Viisi prosenttia on samalla äänikynnys maan parlamenttiin eli liittopäiville.

PUOLUEEN kannatus on käytännössä kokonaan karismaattisen johtajansa varassa. Puolueohjelmia ei juuri ole.

– Olemme nuori puolue, perusteli Wagenknecht Saksan ZDF-kanavalla ohjelmien puutetta juuri ennen joulua.

Puolueen ohjelma on käytännössä sen johtaja itse. Wagenknecht on näyttänyt, että puolueessa tanssitaan aika lailla hänen pillinsä mukaan. Puolueella ei edes ole kovin paljon jäseniä.

Wagenknechtin kannatuksen hiipumisen taustalla on osittain se, että ihmiset tukivat häntä vastustaakseen Saksan hallitusta – kuitenkaan tukematta täysin hänen ajatteluaan. Nyt kun hallitus kaatui, ihmiset katsovat tarkemmin politiikan sisältöä eikä se välttämättä innosta yhtä lailla kuin aiemman hallituksen vastustaminen.

Wagenknechtin kannatuksen hiipumisen taustalla on osin se, että ihmiset tukivat häntä vastustaakseen Saksan hallitusta.

WAGENKNECHT on erottautunut vaatimuksilla rajoittaa maahan tulevien siirtolaisten määrää ja tukemalla Ukrainan sodan lopettamista Moskovan ehdoilla.

Saksan sisäinen paine kummassakin asiassa on silti hieman hellittänyt. Turvapaikanhakijoiden määrä on Saksassa laskenut edellisvuodesta ja nyt Syyrian sodan käänteiden takia ensimmäistä kertaa moneen vuoteen puhutaan siitä, että suuri joukko turvapaikanhakijoita voisi palata kotiinsa.

Ukrainan kohtalokaan ei enää tunnu riippuvan Saksan päätöksistä vaan asia vaikuttaa olevan Yhdysvaltojen tulevan presidentin Donald Trumpin käsissä.

SAHRA Wagenknechtin puolueen suoritus vaalivoittojen jälkeen itäisissä osavaltioissa ei myöskään ole ollut innostusta herättävä. Puolue on kunnostautunut lähinnä heittämällä kapuloita muiden puolueiden rattaisiin.

Osavaltioiden hallituksia on ollut vaikea saada kasaan, koska liike on vaatinut osavaltioiden hallitusohjelmiin Ukrainan tuen vastustamista – vaikka asia ei kuulu osavaltioille vaan Berliinin liittohallitukselle.

Kun osavaltioille epäolennaisista asioista on jahnattu pitkään, äänestäjien arkeen vaikuttavat asiat ovat joutuneet odottamaan, ja puolueen edustajat ovat antaneet itsestään rähisijän vaikutelman.

Samalla hallituksen kaatuminen on parantanut muiden puolueiden tahtia. Sosialidemokraattien Olaf Scholz pitää esillä rajoituksia Ukrainan aseelliseen tukemiseen ja näin puolue kelpaa taas monelle Wagenknechtin sekä vasemmistopuolue Linken aiemmalle kannattajalle.

Sosialidemokraattien kannatus onkin jälleen nousussa ja enää noin kahden prosenttiyksikön päässä siitä, että se ottaisi oikeistopopulistisen AfD:n paikan Saksan toiseksi suosituimpana puolueena.

Myös vihreät etenevät hyvin ja puolue on saanut ylivoimaisesti eniten uusia jäseniä Saksan puolueista viime aikoina. Tiedotusvälineissäkään Wagenknecht ei näy enää aivan entiseen malliin, koska hän ei ole enää samanlainen kiinnostava uusi tulokas kuin aiemmin.

Kirjoittaja on Berliinissä asuva toimittaja.

AVAINSANAT

Guardian: Länsi-Euroopan maissa kansalaisten halu tukea Ukrainaa vähenee

Ukrainassa muistettiin sotavangeiksi joutuneita perinteisellä "tyhjien tuolien" jouluaterialla.

Länsieurooppalaisten halu tukea Ukrainaa sen voittoon asti sodan pitkittymisenkin uhalla on vähentynyt rajusti, kertoi Guardian-lehti torstaina.

Tutkimusyritys YouGovin tekemän kyselyn mukaan halukkuus tukea Ukrainaa voittoon asti siitä huolimatta, että Ukrainan tukeminen Venäjän hyökkäyssodassa pidentäisi sotaa, on pudonnut jyrkästi viime vuoden helmikuuhun verrattuna kaikissa maissa, joissa kysely tehtiin.

Sen sijaan taistelut lopettavan neuvotteluratkaisun kannatus oli lisääntynyt kaikissa kyselyn maissa. Ratkaisua kannatettiin, vaikka se tarkoittaisi, että Venäjä saisi jatkaa miehitystä joissain osissa Ukrainaa.

Kysely toteutettiin joulukuussa Ranskassa, Saksassa, Italiassa, Espanjassa, Ruotsissa, Tanskassa ja Britanniassa. Siihen osallistui noin 1  000-2  000 vastaajaa kustakin maasta.

AVAINSANAT