Tampereen Lenin-museo suljetaan – hirmuvaltiaan nimi aiheutti liikaa väärinkäsityksiä

Lenin-museossa on esitelty näyttävästi myös neuvostoajan hirmuhallinnon tekosia, kuten vankileirejä.

Tampereella sijaitseva Lenin-museo vaihtaa nimensä ja muuttuu ensi talvena idänsuhteiden ja suomettumisen ajan museoksi.

Vuodesta 1946 asti toiminut Lenin-museo suljetaan marraskuun alussa, eikä paluuta vanhaan ole, kertoo museonjohtaja Kalle Kallio Demokraatille.

Samoissa työväentalon tiloissa avataan helmikuussa 2025 idänsuhteiden museo Nootti, joka kertoo idänkaupan ja kulttuurivaihdon ohella myös suomettumisesta, YYA-ajasta ja rähmälläänolosta.

– Leninin nimestä aiheutuneiden väärinymmärrysten määrä on viime vuosina ollut niin suuri, että helpointa on muuttaa koko museo uudenlaiseksi. Uskon, että tällaiselle objektiivisesti ja neutraalisti Venäjä-suhteitamme lähestyvälle museolle on Suomessa tarvetta, Kallio kertoo.

VAIKKA Kallion johtajuuskaudella Lenin-museon näyttelyssä on esitelty kattavasti neuvostopropagandaa sekä katsauksia Leninin luoman diktatuurin hirmuteoista, vankileireistä ja Stalinin vainoista, paikkaa on syytetty nykyisen Venäjän tukemisesta.

– Sosiaalisen median perusteella me olemme olleet joku pahuuden temppeli tai Leninin palvontapaikka, ja tällaista ovat väittäneet useimmiten ihmiset jotka eivät ole meillä ikinä käyneet. Se on tuntunut epäreilulta, kun meillä ei ole Putinin Venäjän kanssa mitään tekemistä eikä mitään sympatioita sinne, Kallio korostaa.

Mielikuva periytyy 1970-luvulta, kun museo oli Suomessa vierailleiden itänaapurin arvovieraiden ja kotimaisten kommunistien pakollinen virallinen pyhiinvaelluskohde.

Museonjohtaja Kalliokaan ei ole itse edes koskaan käynyt Neuvostoliitossa.

NIMENMUUTOKSEEN oli tilaisuus jo kahdeksan vuotta sitten, kun museo viimeksi uudistettiin osana yhdistymistä tamperelaiseen työväenmuseo Werstaaseen. Tuolloin historianäkemys kuitenkin voitti.

– Ajattelimme silloin, että Lenin on Suomen historiaan kuuluva hahmo, ja riittää että hänet ja Neuvostoliitto kuvataan täällä rehellisesti. Emme kuitenkaan onnistuneet muuttamaan museon imagoa tarpeeksi, Kalle Kallio sanoo.

Kallion mukaan nimenmuutos ei johdu tamperelaispoliitikkojen tai museon rahoittajien käskystä.

– Olemme saaneet toimia kokonaan historiantutkimuksen ehdoilla, ja nyt on aika uudistua. Emme halua jäädä menneisyyden – eikä missään nimessä Leninin -vangeiksi.

Hän lupaa, että uusi Nootti-museo esittelee Suomen, Neuvostoliiton ja Venäjän kanssakäymistä kaikkine hyvine puolineen sekä väärinkäytöksineen mahdollisimman avoimesti.

Maahanmuuton rajoittaminen on myrkkyä startup-yritykselle – ”Tällä alalla vaihtoehdot ovat miljardiluokka tai konkurssi.”

Suomi on kokoonsa nähden iso tekijä startup-maailmassa. Etenkin peliteollisuus tunnetaan ympäri maailmaa.

– Meillä on jo useita isoja menestyneitä yrityksiä, kuten Wolt ja Supercell, ja niistä esikuviksi nousseita voimahahmoja, jotka ovat vauhdittaneet ja kannustaneet muita yrityksiä. Samalla ne ovat tehneet Suomea tutuksi rahoittajille. Koulutuskin on meillä hyvää. Aalto-yliopiston opiskelijoista on tullut paljon yrittäjiä. Olennainen on myös teknologia- ja kasvuyritystapahtuma Slush, joka on globaalistikin aika poikkeava, Suomen startup-yhteisön pääekonomisti Youssef Zad listaa Suomen valtteja.

Ennen startup-yhteisöä Zad työskenteli JHL:n ekonomistina. Hyppäys ammattiliitosta startup-maailmaan oli iso. Zadia uudessa työssä houkutteli mahdollisuus päästä rakentamaan alusta alkaen vasta rakenteilla olleen Suomen startup-yhteisön edunvalvontaa ja vaikuttamista.

Vuoden 2021 syksyllä perustettuun Suomen startup-yhteisöön kuuluu nyt noin 240 jäsenyritystä. Niiden yhteenlaskettu liikevaihto on noin 4,5 miljardia euroa.

Vaikka kyseessä on merkittävä ala, sanoo Zad startup-yrityksiin liittyvän edelleen epäluuloja. Yksi asia on start­up-yrittämiseen kuuluva nopea kasvaminen ja tähän kuuluvat tappiot.

– Kasvuyritysten tappioita usein pöyristellään, mutta se kuuluu tähän alaan. Tavoitteena on kasvaa nopeasti. Vähän kärjistetysti sanottuna vaihtoehdot ovat miljardiluokan yritys tai konkurssi. Kasvuyritystä ei voi verrata 20 vuotta maltillisesti kasvaneeseen teollisuusyritykseen.

SAPISKAA saavat myös poliitikot, jotka ajavat maahanmuuton rajoittamista.

– Nykytilanteessa kaikki maahanmuuttoa vaikeuttavat päätökset ovat haitallisia. Nyt pitäisi keskittyä vain maahanmuuton helpottamiseen, Zad sanoo.

Hallitukselle tulee myös kehuja. Kiitosta saavat muun muassa huippuosaajiin liittyvät veroratkaisut, t&k-investointien kasvattaminen sekä monet ylätason hallitusohjelmakirjaukset, jotka mahdollistavat Suomelle myönteisen kasvupolitiikan.

– Taloustieteilijänä pidän hyvänä kaikkia toimia jotka kannustavat yrityksiä investoimaan, kasvamaan ja parantamaan tuottavuutta.

MUTTA takaisin siihen olennaiseen. Zad muistuttaa, että ilman kovia tekijöitä ei rakenneta menestyvää kasvuyritystä. Väkiluvultaan pienestä Suomesta ei löydy riittävästi huippuosaajia.

Zad näkee Suomella olevan paljon tekijöitä, joilla houkutella osaajia. Palkka ei ole ainoa ratkaiseva tekijä, jos tarjolla on kiinnostava työ ja toimiva yhteiskunta kotipaikaksi.

– Moni huippuosaaja haluaa tehdä merkityksellistä työtä, parantaa maailmaa. Esimerkiksi suomalainen puhtaaseen siirtymään liittyvä yrittäminen ja osaaminen kiinnostavat.

– Turvallisuus on iso tekijä. Tiedän monen yrityksen vievän rekrytilanteessa työnhakijan kaupungille kävelemään. Moni ihastuu jo siitä, että lapset voivat kävellä yksin koulusta kotiin. Tai että hävinnyt lompakko Suomessa usein toimitetaan poliisilaitokselle. Ei tällaista voi ostaa rahalla.

AVAINSANAT

“Valtava järkytys”- osa Vastaamo-potilaista sai vasta nyt tietää olevansa tietomurron uhri

Syyttäjälaitos lähestyi hiljattain kirjeellä noin 9  600:aa ihmistä, joille oli lähetetty syksyllä 2020 sähköpostitse kiristysviesti, mutta jotka eivät olleet tehneet asiasta rikosilmoitusta.

Kirje oli sinällään osa tavallista menettelyä: siinä ilmoitettiin, että koska henkilö ei tehnyt rikosilmoitusta, esitutkinta päätettiin rajoituspäätöksellä eli asiaa ei tulla syyttäjän aloitteesta käsittelemään oikeudessa.

Vastaamo-jutussa yli 22  000 ihmistä teki aikanaan rikosilmoituksen ja tuli sitä myötä asianomistajaksi oikeusprosessissa. Osa uhreista jätti rikosilmoituksen tekemättä omasta halustaan. Nyt on kuitenkin myös selvinnyt, että jotkut uhreista eivät olleet huomanneet kiristysviestiä tai eivät olleet ymmärtäneet, mihin se liittyy.

Yksi jutun kolmesta syyttäjästä, Pasi Vainio, kertoo syyttäjien saaneen kirjeen jälkeen useita yhteydenottoja ihmisiltä, joille asia on nyt tullut täytenä yllätyksenä.

-  Osa ei ole huomannut kiristysviestiä, se on voinut mennä esimerkiksi roskapostiin. Tai sitten henkilö ei ole välttämättä aukaissut viestiä tai jos on aukaissut, ei ole välttämättä tiedostanut, että se liittyy tähän tiettyyn asiaan, syyttäjä Vainio kertoo STT:lle.

Vastaamo-tutkinnan aikana viranomaiset tiedottivat asiasta useasti ja kehottivat Vastaamon potilaita tekemään rikosilmoituksen. Uhrien ison määrän vuoksi linjattiin, että rikostutkinnassa keskitytään vain rikosilmoituksen tehneisiin uhreihin.

Vainion mukaan nyt tulleissa yhteydenotoissa on ilmennyt, että jotkut ihmiset eivät ole edes tienneet olleensa Vastaamon potilaita.

-  Vastaamohan tuotti palveluja myös julkiselle puolelle. Eli henkilö on voinut asioida jonkin muun tahon kanssa, mistä hänet on sitten lähetetty Vastaamossa toimineelle terapeutille. Henkilölle on voinut jäädä vähän epäselväksi, minkä yrityksen kanssa he ovat olleet tekemisissä, Vainio sanoo.

Tämä henkinen prosessi alkaa nyt uuden porukan kanssa ihan alusta. Ihmiset ovat olleet aivan shokissa

MYÖS huomattavaa määrää uhreja edustavat vastaamonuhrit -sivuston juristit Jenni Raiskio ja Paula Pajula kertovat saaneensa syyttäjän kirjeen jälkeen yhteydenottoja ihmisiltä, joille tieto on tullut valtavana järkytyksenä.

-  Tietyllä tavalla tämä henkinen prosessi alkaa nyt uuden porukan kanssa ihan alusta. Ihmiset ovat olleet aivan shokissa, Raiskio kertoo STT:lle.

Raiskion mukaan jotkut uhreista eivät ole ymmärtäneet asian koskevan heitä itseään, koska he ovat käsittäneet väärin ajanjakson, jolta potilastiedot vietiin. Vastaamoon tehtiin tietomurto syksyllä 2018, mutta kiristäminen alkoi vasta kahta vuotta myöhemmin.

-  Jotkut ovat luulleet, että potilastiedoissakin puhutaan vuodesta 2020 eli ajasta kiristyksen aikaan. Sen takia osa ihmisistä on virheellisesti luullut, ettei asia koske heitä. Kun heille on selvinnyt, että kyse on marraskuusta 2018 ja ajasta sitä ennen, se on tullut monille suurena järkytyksenä, Raiskio kertoo.

Syyttäjä Vainio pahoittelee sitä, että tieto esitutkinnan rajoittamisesta saatiin ihmisille vasta nyt.

-  Se on pahoiteltavaa ja ikävää. Osaltaan se johtui siitä, että lista kaikista sähköpostiosoitteista, joihin kiristysviesti oli lähetetty, saatiin vasta tutkinnan melko loppuvaiheessa ulkomaiselta toimijalta. Se osaltaan vaikutti siihen, että ihmisiä ei enää siinä vaiheessa pystytty kontaktoimaan henkilökohtaisesti, Vainio sanoo.

Syyttäjälaitos opastaa ihmisiä tekemään tietopyynnön Kelaan, jos he haluavat selvittää, mitä tietoja heistä oli tallennettu Vastaamon rekistereihin marraskuuhun 2018 mennessä.

VASTAAMO-JUTUN syytetty Aleksanteri Kivimäki, 26, tuomittiin aiemmin tällä viikolla Länsi-Uudenmaan käräjäoikeudessa kuuden vuoden ja kolmen kuukauden vankeuteen rikoksista. Asianajajansa Peter Jaarin mukaan Kivimäki haluaa valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

Uhrien suuren määrän takia heidän vahingonkorvausvaatimuksiaan ei käsitelty samassa oikeudenkäynnissä. Rikoksen uhreilla – myös heillä, jotka eivät ole tähän mennessä tehneet asiassa rikosilmoitusta – on oikeus vaatia korvauksia asiassa.

Raiskio ja Pajula kertovat jo nostaneensa käräjäoikeudessa useita uusia rikossyytteitä Kivimäkeä vastaan sellaisten uhrien puolesta, jotka heräsivät asiaan vasta saatuaan syyttäjän kirjeen.

-  Syyttäjä on kirjeessään vahvistanut, että he ovat rikoksen uhreja. Vaadimme uhreille vahingonkorvauksia, mutta asia täytyy hoitaa rikosjuttuna, koska siviilikanteissa asianosaisten henkilöllisyyden salaaminen ei ole mahdollista. Se taas on korvausta vaativille ensiarvoisen tärkeää, minkä takia korvausten vaatiminen rikosprosessissa on ainoa mahdollinen vaihtoehto ulosottokelpoisen tuomion saamiseksi korvauksista, Raiskio selittää.

Vastaamo-jutun syytetty Aleksanteri Kivimäki haluaa valittaa tuomiostaan hovioikeuteen.

RAISKIO ja Pajula ovat myös tehneet jo noin 2  800 Vastaamo-uhrin kanssa sovintosopimuksen korvauksista Kivimäen kanssa. Heidän mukaansa kaikilla uhreilla on mahdollisuus vaatia korvauksia ja osallistua heidän toimistojensa tarjoamaan uhreille ilmaiseen sovintomenettelyyn.

-  Ihmiset voivat ottaa meihin yhteyttä, jos haluavat vaatia asiassa korvauksia meidän avustuksellamme. Pystymme saamaan myös näille rikosprosessista “pudonneille” uhreille korvauksista ulosottokelpoisen vahvistustuomion (rikosten uhreille korvauksia maksavaa) Valtiokonttoria varten, Pajula kertoo.

Osana menettelyä vastaamonuhrit.fi-juristit selvittävät myös, onko potilastietoja levitetty kiristämisen lisäksi Tor-verkossa, jolloin uhrien on mahdollista vaatia korvauksia myös siitä.

-  Tämä ei edellytä uhreilta erillisen rikosilmoituksen tekemistä. Sovintomenettelyyn voi osallistua avustuksellamme niin kauan, kun rikosasia on tuomioistuimessa vireillä, eli vähintään siihen saakka, että Kivimäen saama rikostuomio on käsitelty hovioikeudessa ja saavuttanut tämän jälkeen lainvoiman, Pajula kertoo.

AVAINSANAT

Kuluttajariitalautakunta on sovitellut kohtuuttomia sähkösopimuksia – yhtiöt jättäneet noudattamatta suosituksia

Kuluttajariitalautakunta on antanut viime kuukausina useita ratkaisuja määräaikaisen sähkösopimuksen hinnan sovittelusta. Lautakunta on sovitellut kohtuuttomana pitämänsä hinnan useimmiten noin 20 senttiin kilowattitunnilta.

Sovitelluissa tapauksissa kuluttajat olivat tehneet vuoden 2022 syksyllä sopimuksia, jossa sähkön hinnat ovat olleet 25 ja 30 sentin välillä kilowattitunnilta.

Kuluttajariitalautakunnan mukaan sähköyhtiöt eivät ole noudattaneet lautakunnan suosituksia.

Joissakin tapauksissa lautakunta on ohjannut kuluttajat kääntymään kuluttaja-asiamiehen puoleen.

AVAINSANAT

Bongaa tiltaltti tai hemppo – viikonloppuna havainnoidaan lintuja kotipihalla ja Tornien taistossa

Viikonloppuna havainnoidaan jälleen lintuja niin kotipihoilla, mökeillä kuin lintutorneissakin.

Lintujen suojelu- ja harrastusjärjestö Birdlife järjestää viikonloppuna Bongaa päivä pihalla -tapahtuman. Siinä lasketaan, kuinka monta lintulajia pihapiiristä löytyy vuorokauden sisällä.

Tapahtumaan voi osallistua joko lauantaina tai sunnuntaina. Havainnointialue ulottuu sadan metrin säteelle kotitalosta tai mökistä, mutta myös kauempaa näkyvät tai kuuluvat linnut saa laskea.

Birdlife kannustaa ilmoittamaan bongatut linnut järjestölle verkkolomakkeen kautta.

Viime vuonna havaittujen lintujen listalta löytyy niin tiltaltteja, hemppoja kuin merilokkejakin.

Viime vuoden kilpailussa kaikkiaan lajeja havaittiin päivän aikana yli 200.

TOINEN Birdlifen viikonloppuna järjestämä lintutapahtuma on Tornien taisto, joka kisataan lauantaina. Kilpailussa lintutornista pyritään havaitsemaan mahdollisimman monta lintulajia kahdeksassa tunnissa.

Tornien taistoon voi osallistua 3-8 hengen joukkueena missä tahansa Suomen liki 600 lintutornissa tai muussa tornissa. Lintuja bongataan kello 5-13.

Kymmenen euron osallistumismaksulla kerätään varoja luonnonsuojeluun. Birdlifen mukaan mukana on yli 300 joukkuetta.

Viime vuoden kilpailussa kahdeksassa tornissa havaittiin yli 100 lintulajia. Kaikkiaan lajeja havaittiin päivän aikana yli 200. Harvinaisimpia lintuja olivat muun muassa amerikanmustalintu ja kiljukotka.

AVAINSANAT

Sairaana työskentely on yleistä – tiukka poissaolokontrolli voi aiheuttaa työssä sinnittelyä

Tyypillisin syy työskennellä sairaana piilee työpaineissa ja työn kuormittavuudessa, kerrotaan Työterveyslaitokselta. Sairaana työskentely on Suomessa yleistä, ja sen taustalla on useita selittäviä tekijöitä.

Sairaana työskentely ei läheskään aina kerro huonoista työolosuhteista, sillä myös mielekäs työ ja työyhteisö lisäävät sairaana työskentelyn todennäköisyyttä. Kannustavassa ja hyvässä työyhteisössä esimerkiksi kannetaan herkästi suurempaa vastuuta omasta työstä.

Myös velvollisuudentunne vaikuttaa, ja lisäksi tiukka poissaolokontrolli voi aiheuttaa työssä sinnittelyä.

TYÖTERVEYSLAITOKSEN viimeisimmässä, viime vuoden lopulla julkaistussa Miten Suomi voi -pitkittäistutkimuksessa kysyttiin myös sairauspoissaoloista. Vastaajista 41 prosenttia kertoi työskennelleensä sairaana vähintään kaksi kertaa viimeisen puolen vuoden aikana. Tutkimukseen osallistui runsaat 1  800 työikäistä.

Tyypillisin syy sairaana työskentelyyn piilee työpaineissa ja työn kuormittavuudessa

Tutkimuksen mukaan sairaana työskentely on suurin piirtein yhtä yleistä yksityisellä ja julkisella sektorilla. Sitä tapahtuu kaikissa ikäryhmissä, kuitenkin hieman enemmän vanhempien työntekijöiden parissa.

Naiset työskentelevät sairaana hieman miehiä enemmän, mikä voi liittyä sosiaali- ja terveysalan naisvaltaisuuteen, resurssivajeeseen ja yleiseen sitoutuneisuuteen.

TYYPILLISIN syy sairaana työskentelyyn piilee työpaineissa ja työn kuormittavuudessa, kertoo Työterveyslaitoksen tutkimusprofessori Jari Hakanen.

-  Tästä syntyy herkästi noidankehä: ihmiset tekevät töitä sairaanakin, jotta saisivat tasoitettua edessä olevaa kuormaa. Monessa työssä kukaan muu ei hoida työtehtäviä oman poissaolon aikana, jolloin ne vain odottavat, kasautuvat ja aiheuttavat entistä suurempia paineita sairausloman jälkeen.

Hakasen mukaan sairaana työskentely ei läheskään aina kerro huonoista työolosuhteista, sillä myös mielekäs työ ja työyhteisö lisäävät sairaana työskentelyn todennäköisyyttä. Kannustavassa ja hyvässä työyhteisössä kannetaan herkästi suurempaa vastuuta omasta työstä ja työskennellään tunnollisemmin.

Hakanen huomauttaa, että hyvä työyhteisö toisaalta myös tukee työntekijöiden terveyttä ja työkykyä ja saattaa sitä kautta vähentää sairauslomien tarvetta.

Lisäksi yksi merkittävä syy sairaana työskentelyn taustalla liittyy velvollisuudentuntoon ja siihen, että ihminen kantaa oman työnsä lisäksi huolta myös muiden töistä. Tällainen on Hakasen mukaan yleistä esimerkiksi sosiaali- ja terveysalalla henkilöstövajeen takia. Sairauslomalle jäämisen kynnys nousee, jos ihminen ajattelee muiden jäävän pulaan.

HAKANEN kertoo, että myös hyvin tiukka poissaolokontrolli voi aiheuttaa työssä sinnittelyä.

-  Tämähän liittyy käynnissä olevaan keskusteluun, tehdäänkö ensimmäisestä sairauspoissaolopäivästä palkaton. Se saattaa vähentää poissaoloja lyhyellä tähtäimellä, mutta se lisää sairaana työskentelyä, jonka taas tiedetään ennakoivan tulevia sairauspoissaoloja. Jos ihmiset tekevät sairaana töitä, he eivät toivu ja todennäköisemmin pysyvät sairaana tai sairastavat jatkossakin, Hakanen sanoo.

Hallituksen kaavailuissa ensimmäisestä sairauslomapäivästä tulee palkaton, ellei työehto- tai työsopimuksessa ole sovittu toisin. Hallitusohjelman kirjauksen mukaan omavastuupäivää ei sovellettaisi viiden vuorokauden tai sitä pidempiin sairauslomiin, eikä silloin, kun työkyvyttömyys johtuu työtapaturmasta tai ammattitaudista.

 

AVAINSANAT