- Tiede ja teknologia
- 21.04.2025
- 16:34
- (Päivitetty: 22.04. 10:28)
Myyttisessä maineessa tiedustelualalla oleva yhdysvaltalainen Palantir-yhtiö on jostain syystä jättänyt Suomessa veronsa maksamatta. Suomalaisetkin viranomaiset käyttävät yhtiön urkintatuotteita.
Tiedusteluviranomaisten suosima Palantir Technologies on joutunut maaliskuussa ulosottoon Suomessa.
Jo vuonna 2023 Palantirin alankomaalainen sivukonttori velkaantui Verohallinnolle lähes 47 000 euron edestä. Tuolloiset saatavat se maksoi ajallaan, ja välttyi ulosotolta. Tänä keväänä kävi toisin.
Palantirilta on jäänyt maksamatta verottajalle liki 32 000 euroa. Summa koostuu ennakonpidätyksistä ja työnantajan sairausvakuutusmaksusta.
YHDYSVALTALAINEN Palantir valmistaa analytiikka- ja tekoälytuotteita, joita hyödynnetään terveydenhuollossa, finanssialalla ja terrorismintorjunnassa. Sillä on liiketoimintaa monissa Euroopan maissa.
Palantir on toiminut Suomessa muutamien vuosien ajan ensin brittiläisen ja sitten alankomaalaisen yrityksen kautta. Yhtiöllä on täällä tiettävästi vain muutamia työntekijöitä.
Palantirin toiminta on ollut salailevaa, eikä sen suomalaisasiakkaista tiedetä paljoa.
Seura-lehden vuonna 2023 julkaiseman jutun perusteella ainakin keskusrikospoliisi on käyttänyt Palantirin ohjelmistoja. Verkkouutisten mukaan myös puolustusvoimat hyödyntää niitä.
Esimerkiksi Nato-maat käyttävät yhtiön tekoälyä valvomaan Venäjän varjolaivaston liikkeitä Itämerellä.
VAIKKA YHTIÖN tuotteet ovat tarkoituksiinsa ilmeisen toimivia, tietosuoja- ja ihmisoikeusaktivistit kritisoivat niiden käyttöä ankarasti.
Tästä johtuu Palantiriin liitetty mielikuva ”maailman pahamaineisimpana pörssiyhtiönä”.
Yhtiön tuotteita on hyödynnetty Yhdysvalloissa esimerkiksi laittomien maahanmuuttajien profilointiin, mikä on saanut ihmisoikeusjärjestö Amnestyn tutkimaan sen toimia.
Palantirin rikoksia ennustavat työkalut puolestaan ovat saaneet kritiikkiä sekä yhtäältä tehottomuudesta että toisaalta liiallisesta tiedonkeruusta.
EU:ssa huolta on herättänyt epäily siitä, vuotavatko Palantirin keräämät tiedot yhdysvaltalaisille tiedusteluelimille. Yhtiö on lobannut itseään EU:ssa ahkerasti.
Myös Palantirin värikkään toimitusjohtajan Alex Karpin lausunnot herättävät säännöllisesti kohuja.
Karp on puhunut usein yhtiön tuotteiden käyttämisestä tappamiseen ja kuvannut ”wokea” keskeiseksi uhaksi yhtiölle, Yhdysvalloille ja koko maailmalle.
Kohuista huolimatta Palantirin arvo kasvaa säännöllisesti, ja se yksi sijoittajien suosikkiyhtiöistä.
Emoyhtiön markkina-arvo on yli 200 miljardia dollaria. Kasvuun ovat vaikuttaneet sen teknologian nopea kehitys ja viranomaisasiakkaiden määrä.
MENESTYNEEN EMOYHTIÖN varakkuuden takia onkin yllättävää, että Palantirin alankomaalaisyrityksen suhteellisen pienien summien ulosottoprosessi keskeytettiin Suomessa maaliskuun lopulla varattomuusesteen vuoksi.
Yhtiöllä ei sen mukaan olisi lainkaan tuloja tai muuta ulosmitattavaa omaisuutta.

Kuvakaappaus ulosottorekisteristä.
Demokraatti tavoitteli Palantiria kommentoimaan vero- ja ulosottotilannettaan Suomessa. Yhteydenottopyyntöihin ei vastattu.