Liikenne- ja viestintävirasto Traficom on saanut viime kuukausina ihmisiltä ilmoituksia yllättävistä tilanteista, joissa ajoneuvojen järjestelmät ovat toimineet odottamattomasti.
Auto on esimerkiksi alkanut yllättäen hidastaa nopeutta kesken ajon tai yrittänyt estää tarkoitettua kaistanvaihtoa.
- Pidän aika luonnollisena, että tällaisten ilmoitusten määrät ovat nousseet samalla kun autokanta on uudistunut. Autoissa on yhä enemmän ajoa avustavia järjestelmiä, sanoo tarkastaja Lassi Varis Traficomista STT:lle.
Hän korostaa, että ajoavustimista huolimatta kuskilla ei ole varaa herpaantua. Autoilija ei saa väärällä tavalla luottaa menopelin automaattisiin turvajärjestelmiin.
- Kuljettajan on oltava aivan yhtä valppaana kuin ilmankin avustimia. Vastuu ajamisesta on aina kuljettajalla, Varis alleviivaa.
Mutta entä nämä markkinavalvontaan tulleet valitukset? Onko mahdollista, että turvallisuuden lisäämiseksi tuodut ominaisuudet voivatkin olla riski?
- Saadut valitukset liittyvät tilanteisiin, jotka ainakin kuljettaja itse on kokenut vaaratilanteiksi. Onnettomuusdataa tällaisista tapauksista ei meillä kuitenkaan ole, tarkastaja kertoo.
STT sai tietopyynnöllä nähtäväkseen Traficomille viime aikoina tulleita, ajoavustimiin liittyneitä valituksia.
ERÄS ILMOITTAJA kertoo, että hänen täyssähköautonsa oli alkanut jarrutella moottoritiellä täysin yllättäen ja satunnaisesti 120 kilometrin tuntinopeudesta viiteenkymppiin. Huoltamo ei saanut ilmoittajan mukaan vikaa korjattua.
Ongelman taustalla on hänen mukaansa ilmeisesti 3g-verkon poistuminen, jonka jälkeen auto ei osaa hypätä 4g- tai 5g-verkkoon.
Valittajan mukaan Facebookissa saman auton käyttäjäkunta on kertonut, että vika on kyseisessä automallissa yleinen.
Täyssähköauto oli tehnyt aiheettomia äkkijarrutuksia esimerkiksi keskellä jäistä moottoritietä.
Toisessa Traficomille tulleessa valituksessa kerrotaankin, että saman automallin täyssähköauto oli tehnyt aiheettomia äkkijarrutuksia esimerkiksi keskellä jäistä moottoritietä.
Jälleenmyyjä, maahantuoja tai auton valmistaja eivät olleet saaneet vikaa korjattua lukuisista yrityksistä huolimatta parissa vuodessa.
Toisen automallin ajokin ostanut puolestaan sanoo valituksessaan, että ”haamujarrutuksia” tapahtuu erityisesti kapeilla lumisilla teillä, joilla auton kamerajärjestelmä ei tunnista kaistoja ja ilmeisesti luulee vastaantulevien ajavan samaa kaistaa.
Auto saattaa myös piippailla varoituksena ylinopeudesta, vaikka kuski ajaisi nopeusrajoituksen mukaisesti.
TRAFICOMIN Varis yhtä kaikki painottaa, että kokonaiskuvassa ajoavustimet parantavat autoilun turvallisuutta.
- Automaattijärjestelmä reagoi esimerkiksi edellä olevan auton äkkijarrutukseen paljon nopeammin kuin kuljettaja ehtisi reagoida. Näistä ominaisuuksista on apua, jos auton edessä tapahtuu jotain yllättävää tai jos kuljettaja esimerkiksi nukahtaa rattiin.
Häiriöitä ajoavustimiin saattaa tuoda ainakin navigaattorin ongelma. Paikkatietojärjestelmä voi Variksen mukaan saada häiriön monestakin syystä.
- Silloin auto luulee olevansa jossain muualla kuin siellä, missä se oikeasti on. Auto voi tämän perusteella alkaa hidastamaan, mikä saattaa yllättää kuljettajan. Järjestelmiin voivat vaikuttaa myös esimerkiksi hankalat sääolosuhteet.
Pulmien taustalla saattaa Variksen mukaan olla sekin, että kuljettaja ei tiedä, mitä ajoavustimia hänen autossaan on tai miten ne toimivat.
- Kun autokaupat kätellään, myös käytetyn auton ostajan on syytä selvittää myyjältä, mitä avustimia ajokissa on.
SILTI VOI KÄYDÄ niin, että kuski kokee automaattiset apujärjestelmät haitaksi tai riskiksi senkin jälkeen kun on niihin perehtynyt. Onko luvallista – tai edes teknisesti mahdollista – kytkeä ne pois päältä omasta autostaan?
- Aktiivisissa ajoavustimissa on mahdollisuus poiskytkentään. Kuljettajalla on sekä laillinen oikeus että teknisesti mahdollisuus kytkeä avustin pois päältä, Varis linjaa.
Jos ja kun näin on, syytä on kysyä, miten lisävempaimet käytännössä kytketään pois toiminnasta.
- Kuljettajan täytyy itse aktiivisesti kytkeä ajoavustin pois käytöstä. Tämä ei ole huollossa poiskytkettävä ominaisuus. Se, miten helppoa tai hankalaa ja monenko painalluksen takana auton valikoissa poiskytkentä on, vaihtelee automalleittain, Traficomin tarkastaja kertoo.
Aivan kaikissa tapauksissa ei ajoavustimien poiskytkentä onnistu. Vakionopeudensäätimen ylinopeusvahtia ei saa kaikissa automalleissa erikseen pois päältä.
SUOMALAISET ovat viime vuosina ostaneet runsaasti käytettyjä autoja, eikä sähköautojen läpimurto ole ollut läheskään sellainen kuin vaikkapa Norjassa.
Tästä huolimatta on Variksen mukaan syytä olettaa, että ajoavustimet yleistyvät edelleen myös meillä.
- Käytetytkin autot ovat jo sen verran tuoreita, että niissä on aktiivisia ajoavustimia. Niitä on myös polttomoottoreilla toimivissa autoissa, ei vain sähköautoissa.
Mikä käsitys asiantuntijalla on siitä, mitä voisi olla edessä ajoavustimien järjestelmissä seuraavaksi? Ja peräti: milloin kuskin ei tarvitse enää koskea rattiin?
- Täysin automaattisen ajamisen tuloon Suomeen menee vielä aikaa. Tässä hetkessä on muutenkin hyvä keskittyä vain näihin peruskysymyksiin, ei ennustella tulevaisuuden ajojärjestelmiä, Varis toppuuttelee.
Teksti: STT / Pertti Mattila