MENY

Recension: Älskling handlar om ett parförhållande i kris

Oddgeir Thune och Helga Guren i Älskling.

Älskling (Elskling) är en lågmäld, men mycket sympatisk norsk film och Lilja Ingolfsdottirs regidebut. Hon står dessutom för manus, klippning, produktionsdesign och kostymer. Sin utbildning har hon fått vid London Film School och FAMU i Prag.

 

 

Älskling handlar om ett parförhållande som har hamnat i kris. Helga Guren spelar Maria och Oddgeir Thune spelar Sigmund, två väldigt olika personligheter som har försökt få vardagen att gå ihop utan att riktigt lyckas med det. Både Guren och Thune står för starka rollprestationer.

Maria är en person som har svårt att nå självinsikt men hon bollar sina problem med rätt olika slags personer för att komma vidare. Terapeuten (Heidi Gjermundsen), mamman (Elisabeth Sand) och väninnan (Marte Magnusdotter Solem) sänder alla olika slags signaler och Maria gör sitt bästa i att övervinna krisen.

Lilja Ingolfsdottir har skapat en sevärd och stämningsfull film. Det är kanske inte den mest världsomvälvande filmen att komma från Norge där det görs många fina filmer men den är mycket stark som regidebut och således är Lilja Ingolfsdottir ett namn som det gäller att hålla i minnet.

Det är glädjande att den här typen av vardagsnära filmer görs och det finns någonting närmast terapeutiskt i filmupplevelsen. Helga Gurens drivna prestation som Maria väcker motstridiga känslor precis som det är meningen. I det ena ögonblicket är hon sympatisk och i det andra jobbig. Överlag gör Guren ett väldigt mänskligt intryck i en roll som ger möjligheter till en mångsidig prestation.

Filmrecension: Älskling (Elskling, 2024)

Regi: Lilja Ingolfsdottir
Manus: Lilja Ingolfsdottir
Fotograf: Øystein Mamen
Producent: Thomas Robsahm
Skådespelare: Helga Guren, Oddgeir Thune, Elisabeth Sand, Heidi Gjermundsen, Marte Magnusdotter Solem
Genre: Drama
Speltid: 100 min

Åldersgräns: 7 år

Recension: Aleksej Navalnyjs Patriot förtjänar att läsas av många

Aleksej Navalnyjs grav på Borisovo begravningsplats i Moskva i mars 2024.

Under påskhelgen tog jag mig tid att läsa Aleksej Navalnyjs självbiografi Patriot. En fin men också skakande läsning om hur Putins Ryssland gjorde flera försök och till slut lyckades ta livet av den främsta symbolen för motståndet mot Putins brutala diktatur.

 

Read More

Recension: Eva-Stina Byggmästars En dag i Mieron väcker lusten att lämna staden bakom

Kuva: Foto: Alexandra Harald
Eva-Stina Byggmästar.

Eva-Stina Byggmästars diktsamling En dag i Mieron är en förtrollande, meditativ beskrivning av konstnärslynnet och de mystiska upplevelser som präglar den ensamma vardagen långt uppe i norr.

 

Read More

Recension: Bananrepubliken Sverige – en granskning av lobbyindustrin

Johannes Klenell.

Kulturjournalisten Johannes Klenell har skrivit en intressant och granskande bok om hur politikerna, välfärdskapitalisterna och PR-byråerna på olika sätt utarmar demokratin. Boken har han gett titeln Bananrepubliken Sverige. Det är en viktig bok om hur ”folkvalda politiker kan idag samtidigt arbeta för byråer med inriktning på så kallad public affairs. Alltså politiskt påverkansarbete.” Detta att vara på ”två stolar som borde vara omöjligt att sitta på samtidigt. Men i Sverige går det”, skriver han både upprört och samtidigt kallt konstaterande.

 

Read More