- Ulkomaat
- 21.04.2025
- 11:08
- (Päivitetty: 21.04. 11:45)
Katolisen kirkon johtaja, paavi Franciscus on kuollut. Pitkään sairastellut paavi menehtyi varhain pääsiäismaanantaina 88-vuotiaana.
Vatikaanin uutistoimisto kertoi paavin kuolemasta aamupäivällä.
ARGENTIINASSA joulukuussa 1936 syntynyt, Buenos Airesin arkkipiispana toiminut Jorge Mario Bergoglio valittiin paaviksi vuonna 2013.
Hänen vanhempansa olivat muuttaneet Italian Piemontesta Argentiinaan pakoon Mussolinin valtaa.
Siksi jopa tämän kevään kannanotoissaan paavi tuomitsi ihmisten maastakarkoitukset ja pakolaisiksi ajon – mikä johti välien viilenemiseen Donald Trumpin hallinnon kanssa.
Trumpin hallinnon katoliset jäsenet paheksuivat helmikuussa paavin puheita ja ilmaisivat pitävänsä tätä liian liberaalina.
Pian tämän jälkeen paavi sairastui keuhkokuumeeseen, josta toipuminen kesti toista kuukautta. Hänellä oli jo nuorempana ollut vakavia keuhkosairauksia, joiden takia hän oli altis infektioille.
Paavi jäi tämän talven sairastelunsa jälkeen hauraaksi, ja joutui perumaan osan pääsiäisen esiintymisistään.
Yhtenä viimeisiksi jääneistä virkatehtävistään paavi kuitenkin tapasi pääsiäispyhinä Vatikaanissa vierailleen Yhdysvaltain varapresidentin J D Vancen.
PAAVI Franciscus herätti jo valintansa jälkeen huomiota edeltäjiään vapaamielisemmillä lausunnoillaan, vaikka teologiselta ajattelultaan hän edusti – ainakin maallistuneiden luterilaisten näkökulmasta – varsin perinteistä konservatiivista linjaa, naispappeuden vastustajana ja pappien selibaatin kannattajana.
Hän kertoi silti muun muassa arvelevansa, että hyvinä ihmisinä eläneet ateistitkin ja muunuskoiset pääsevät taivaaseen.
Franciscus saarnasi myös taloudellista ahneutta, luonnon riistämistä ja kerskakulutusta vastaan, eikä tuominnut seksuaalivähemmistöjen edustajia yhtä ehdottomasti kuin edeltäjänsä.
Paavin viimeisinä vuosina katolisen kirkon oikeistokonservatiivit alkoivat kerätä voimiaan Franciscuksen tukijoiden syrjäyttämiseksi Vatikaanin hallintokoneistosta. Tässä valtataistelussa heidän arvellaan saavan apua yhdysvaltalaisilta jyrkän linjan katolisilta ja oikeistopopulisteilta.
SEURAAVAN paavin valitsee Vatikaaniin lähiaikoina kokoontuva kardinaalien konklaavi keskuudestaan. Eri maissa olevista paristasadasta kardinaalista noin 120 miestä täyttää valitsija- ja valintaehdot: konklaaviin hyväksytään nykyisin vain alle 80-vuotiaita kirkonpalvelijoita.
Valinta eri äänestyksineen voi kestää useita päiviä tai viikkoja. Valituksi tullut voi myös kieltäytyä ottamasta tehtävää vastaan.
Suomen katolisessa hiippakunnassa on vain runsaat 17 000 jäsentä, eikä täällä ole omaa kardinaalia, ainoastaan piispa.