- Politiikka
- 22.04.2025
- 12:32
- (Päivitetty: 22.04. 12:53)
Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn kannustaa hallitusta katsomaan esimerkkiä lännestä. Orpon hallitus pohtii puoliväliriihessään muun muassa keinoja vauhdittaa kasvua velkakriisin keskellä.
Rehn piti tilaisuudessa puheen, jossa tämä sanoi, että Suomi hyötyisi niin sanotusta Ruotsin mallista, jossa puolueet sopivat yhdessä yli hallitus-oppositio-rajan julkisen talouden rakenteellisesta tasapainotavoitteesta vaalikausien yli.
– Valtiopäivät asettaa Ruotsissa tasapainotavoitteen joka 8. vuosi vaalikauden loppupuolella niin, että uusi tavoite koskee ennakoivasti seuraavia vaalikausia. Ruotsin julkinen velka on noin puolet Suomen vastaavasta. Jos se toimii Ruotsissa, niin miksei se voisi toimia Suomessa?
Suomessa vastaavaa on pitänyt esillä muun muassa ekonomisti, Elinkeinoelämän tutkimuslaitoksen entinen toimitusjohtaja Vesa Vihriälä.
REHN nosti tiistaina hallitukselle puhuessaan esiin myös Yhdysvaltain presidentin Donald Trumpin tulliuhittelun.
– Kauppasodan vaikutukset näkyvät ja tuntuvat myös Suomessa. Arviomme mukaan Yhdysvaltojen tullit ja vastatullit voivat leikata ison osan tälle vuodelle ennustetusta kasvusta. Merkittävä osa vuoden 2025 negatiivisesta kasvuvaikutuksesta johtuu kauppapoliittisen epävarmuuden kasvusta. Lisäksi pysyvät tullikorotukset ja vastatullit hidastaisivat Suomen talouskasvua pitkäkestoisesti.
Rehnin mielestä Euroopan kannattaa myös panostaa entistä enemmän kauppasuhteiden kehittämiseen eli vapaakauppasopimusten solmimiseen muun maailman kanssa, erityisesti nousevien talouksien ja ns. globaalin etelän kanssa.
– EU:lla on nyt voimassa 44 vapaakauppasopimusta, joiden piirissä on 76 kumppanimaata, mikä kattaa lähes puolet unionin ulkomaankaupasta. Näihin maihin kuuluvat esimerkiksi Japani, Etelä-Korea ja Kanada.
Rehn sanoo, että sopimukset helpottavat kaupankäyntiä ja avaavat markkinoita myös suomalaisille yrityksille. Uusia sopimuksia neuvotellaan parhaillaan Australian, Indonesian ja Intian kanssa.
– Seuraava iso askel olisi Mercosur-sopimuksen ratifiointi. Latinalaisen Amerikan demokratiat ovat Euroopalle luonnollisia kumppaneita.
Rehnin mukaan Euroopan on vahvistettava myös yhteistä puolustustaan.
– EU:n uusien taloussääntöjen mahdollistamat joustot antavat liikkumatilaa investoida turvallisuuteen, kunhan pitkän aikavälin velkakestävyys varmistetaan. Koska puolustuksen rahoitustarve on pysyvä, tarvitaan pysyviä rahoituslähteitä ja tehokkaita välineitä.