Mikä on oikeasti äärilaitaa – pitääkö olla uusnatsi ennen kuin saa sanoa äärioikeistoksi?

Politiikan keskustelussa äärioikeisto ja äärivasemmisto ovat liukuvia käsitteitä, joista tutkijatkin ovat usein erimielisiä. Miten laita-, radikaali- ja ääriryhmät voisi määritellä parhaiten?

Äärioikeisto ja äärivasemmisto, laitaoikeisto ja laitavasemmisto, radikaali oikeisto ja radikaali vasemmisto. Ulkoparlamentaarinen ja parlamentaarinen oikeisto, ulkoparlamentaarinen ja parlamentaarinen vasemmisto.

Julkinen keskustelu politiikan laidoista on termien viidakko. On usein vaikea saada tolkkua, millä käsitteellä viitataan mihinkin ilmiöön.

Eurovaaleissa äärioikeistolaisiksi kutsutut puolueet saivat monessa maassa historiallisen äänivyöryn. Ranskassa Kansallinen liittouma kolkuttelee vallan porteilla ja saattaa saada ehdottoman enemmistön maan parlamenttiin.

Saksassa Vaihtoehto Saksalle (AfD) voi saada murskavoiton syksyn aluevaaleissa kolmessa itäisessä osavaltiossa Saksissa, Thüringenissä ja Brandenburgissa.

ALAN TUTKIJOILLEKIN äärilaitojen määrittely on monimutkaista. Yhdelle äärioikeisto on kattokäsite, jonka alle menee moni parlamentaarinenkin puolue. Toiselle äärioikeisto viittaa vain sellaisiin tahoihin, jotka ovat valmiit väkivaltaan tavoitteidensa saavuttamiseksi.

Helsingin yliopiston Euroopan historian dosentin Oula Silvennoisen mukaan osa tutkijoista puhuu laitaoikeistosta kattokäsitteenä ja käännöksenä englanninkieliselle termille far right, kun taas osa puhuu äärioikeistosta tarkoittaen samaa asiaa.

-  Merkityssisältö on sama. Kysymys on aatteellisesti ja historiallisesti samasta ilmiöstä, jonka alla on sekä parlamentaarisia että ulkoparlamentaarisia suuntauksia. Itse käytän äärioikeistoa kattokäsitteenä, Silvennoinen sanoo STT:lle.

Tämän ajattelutavan mukaan äärioikeisto jakautuu parlamentaariseen oikeistoradikalismiin ja väkivaltaiseen ulkoparlamentaariseen oikeistoekstremismiin.

-  Äärioikeisto on kuitenkin aatteellisesti ja historiallisesti yhtenäinen ilmiö. Laitaoikeisto on sen sijaan uudissana, joka selvästi hämää kuvittelemaan, että laitaoikeisto olisi jotenkin eri asia kuin äärioikeisto. Ja näinhän se ei ole. Tätä termiä käytetään myös harhaanjohtamisen tarkoituksessa.

Helsingissä vihreiden varavaltuutettuna toimiva Silvennoinen itse ei käytä termiä laitaoikeisto ollenkaan.

HELSINGIN yliopiston uskontotieteiden tutkijatohtorin Niko Pyrhösen mukaan äärioikeistolla tarkoitetaan oikeiston ulkoparlamentaarista äärilaitaa, joka hyväksyy väkivallan käyttämisen yhtenä keinona ajaa poliittisia tavoitteita.

-  Sekä äärioikeisto että laitaoikeisto ovat oikeita termejä käyttää kattokäsitteinä. Minun mielestäni olisi kuitenkin parempi käyttää aina spesifiä termiä, etenkin journalistisessa yhteydessä, eikä kattokäsitettä. Tämä ongelma on sama riippumatta siitä, käyttääkö kattokäsitteenä termiä äärioikeisto vai laitaoikeisto, Pyrhönen sanoo.

Sekä Pyrhönen että Silvennoinen käyttävät parlamentaarisesta oikean äärilaidan toimijoista nimitystä radikaali oikeisto.

Tutkijoiden mielestä Suomessa parlamentaarista radikaalia oikeistoa edustavat perussuomalaiset. Muualla Euroopassa radikaaliin oikeistoon voi tutkijoiden mukaan lukea lähtökohtaisesti kaikki parlamentaariset oikeiston äärilaidan toimijat, muun muassa ranskalaisen Kansallisen liittouman (RN) tai saksalaisen AfD:n.

Merkillepantavaa näkemyserossa on, että vain toinen tutkija luokittelee perussuomalaiset ja Saksan ja Ranskan vaalimenestyjät äärioikeistoksi.

-  Tutkijoilla ei ole eri käsitystä siitä, kuinka radikaali puolue perussuomalaiset on, vaan toiset vain käyttävät termiä äärioikeisto kattoterminä myös viitatessaan parlamentaariseen radikaaliin oikeistoon.

Pyrhönen sanoo, että radikaali oikeisto ajaa merkittävää poikkeamaa seikkoihin, joista poliittisessa järjestelmässä vallitsee yleisesti konsensus.

-  ​Ajatellaan esimerkiksi kansainvälisiä sopimuksia, vaikkapa Geneven sopimusta ja siihen liittyvää ihmisoikeuslauseketta. Ne ovat sellaisia sopimuksia, joista ei tyypillisesti erota, mutta teknisesti ottaen se on mahdollista, Pyrhönen kertoo.

Yli 70 vuotta sitten Genevessä solmittu pakolaisten oikeusasemaa koskeva yleissopimus on noussut tänä keväänä esiin niin kutsuttua käännytyslakia koskevassa keskustelussa.

VASEMMAN laidan toimijoista puhumiseen pätevät Pyrhösen mukaan melko lailla samat lainalaisuudet kuin oikealla laidalla.

Radikaali- tai äärivasemmistolaista poliittista liikettä Suomessa ei tutkijoiden mukaan kuitenkaan ole.

-  Toki on tahoja, jotka aktivoituvat jossain tietyssä hetkessä esimerkiksi haastamaan natseja väkivallan keinoin, Pyrhönen lisää.

Hän kuitenkin korostaa, että toisin kuin äärioikeisto, nämä tahot eivät toimi tällaisten tapahtumien välissä eivätkä ne pyri edistämään tavoitteitaan parlamentaaristen kytkösten kautta.

Selkein esimerkki äärivasemmistosta Euroopassa on Kreikassa muutama vuosi sitten hallitusvallassa ollut Syriza.

Pyrhösen ja Silvennoisen mukaan voidaan listata tiettyjä seikkoja, jotka tavallisesti liitetään eurooppalaiseen parlamentaariseen oikeistoradikalismiin. Yhteneväisyydet eurooppalaisella tasolla näyttäytyvät talouspolitiikan sijaan arvoissa.

Pyrhösen mukaan eurooppalaisia parlamentaarisia oikeistoradikaaleja puolueita yhdistää myös eliitin ja kansan vastakkainasettelu.

-  Radikaaliin oikeistoon liitetään tyypillisesti eräänlainen vihollisten hakemisen projekti. Tavoitteena ei siis välttämättä ole poliittisen järjestelmän kumoaminen itsessään, vaan vihollisen nimeäminen, oli se sitten liberaali eliitti, mediaeliitti tai kulttuurieliitti. Tämä vihollinen on enemmän kuin poliittinen vastustaja, se on koko kansan vihollinen.

Toimittajiin, poliitikkoihin tai tutkijoihin viittaaminen Suomen kansan vihollisina kantaa Pyrhösen mukaan kaikuja kansalaissodan ajalta tai 1930-luvun Lapuan liikkeestä.

Oula Silvennoisen mukaan eurooppalaisia oikeistoradikaaleja yhdistää yhteistyö parlamentaaristen ja ulkoparlamentaaristen ryhmittymien välillä.

-  Aatteellinen yhteys [näiden kahden välillä] on hyvin selvä, ja he itse tajuavat sen. Suomessakin eräs ulkoparlamentaarinen oikeistolainen toimija totesi, että he potkivat perussuomalaisten kanssa samaa maaliin.

Silvennoinen nostaa yhdeksi esimerkiksi saksalaisen AfD:n, joka on ollut liittovaltion viranomaisten tarkkailussa sen takia, että puolueella epäillään olevan kytköksiä uusnatseihin. Saksassa on myös keskustelu AfD:n kieltämisestä lailla.

Pyrhösen mukaan on vaikea arvioida, onko joku oikeistoradikaali puolue radikaalimpi kuin toinen.

-  Pitää myös ottaa huomioon se, millaisia ajatuksia kyseisessä kansallisessa kontekstissa muuten on valloillaan. Voisi ehkä sanoa, että AfD on radikaalimpi Saksassa kuin Kansallinen liittouma Ranskassa, mutta se ei välttämättä johdu siitä, millaisia puolueet ovat, vaan juurikin historiallisesta taustasta.

Unkarissa sosialidemokraatit tekevät hyvin kokoomukselle tyypillistä talouspolitiikkaa, vaikka arvokysymyksissä ovat enemmän vasemmalla.

Helsingin yliopiston sosiaali- ja kulttuuriantropologian tutkijatohtori Annastiina Kallius taas on sitä mieltä, että äärilaidan oikeistolaisten puolueiden määritteleminen on yleiseurooppalaisella tasolla vaikeaa, koska jo vasemmistoon ja oikeistoon yhdistyy hyvin erilaisia piirteitä maasta riippuen.

-  Erityisesti sosialidemokraattisissa puolueissa korostuu se, että kansainvälinen vertailu on hankalaa. Esimerkiksi Unkarissa sosialidemokraatit tekevät hyvin kokoomukselle tyypillistä talouspolitiikkaa, vaikka arvokysymyksissä ovat enemmän vasemmalla. Itä-Euroopassa sosialidemokraattiset puolueet vaativat yleisesti uusliberaalia pientä valtiota ja hyvinvointivaltion vähentämistä. Että ei edes puhuta äärioikeistosta ja -vasemmistosta, vaan ihan vasemmiston ja oikeiston eroista eri maissa.

PERINTEISESTI politiikan tutkimuksessa ajatellaan, että vasemmisto ja oikeisto alkavat saada samanlaisia piirteitä, kun lähestytään poliittisen spektrin aivan ääriä.

Niin kutsutun hevosenkenkäteorian mukaan oikeisto ja vasemmisto eivät ole lineaarisen janan vastakohtia, vaan äärisuuntaukset lähestyvät toisiaan hevosenkengän muotoisessa kaaressa.

-  Hevosenkenkätulkinta on mielenkiintoinen, ja näkisin, että siinä on jonkin verran perää. Kun mennään aivan poliittiseen päätyyn, niin ryhmittymien ajamat asiat ovat monesti ennakoimattomia, Niko Pyrhönen sanoo.

Uusnatsiryhmittymien jäsenillä voi olla vaikkapa vahvoja luonnonsuojeluihanteita.

Ääripäillä voi olla sellaisia linjauksia, jotka eivät menisi parlamentaarisessa radikaalissa oikeistossa tai vasemmistossa läpi.

Äärioikeiston uusnatsiryhmittymien jäsenillä voi olla vaikkapa vahvoja luonnonsuojeluihanteita. Vasemmalla taas saattaa esiintyä poliittista väkivaltaa. Pyrhönen viittaa esimerkiksi Saksassa 1970-luvulla toimineeseen Punaiseen armeijakuntaan (RAF), joka pyrki väkivallan keinoin kommunistiseen kansannousuun.

-  2000-luvun Suomesta voidaan sanoa, että vasemman laidan väkivaltaa ilmenee yksinomaan äärioikeiston tapahtumien ja toimijoiden liepeillä. Itsekin kohtasin 2017 kenttätyössäni Koko Tampere vihaa natseja -tapahtumassa muutamia henkilöitä, jotka olivat valmistautuneet käyttämään väkivaltaa uusnatseja vastaan.

Saksassa jyrkän linjan vasemmistopoliitikko Sahra Wagenknecht perusti oman puolueensa, jonka ohjelmassa on äärioikeiston ihanteita ja Putinin ymmärtämistä.

Annastiina Kallius nostaa esimerkiksi saksalaisen Sahra Wagenknechtin vasemmistopuolueen (BSW), joka yhdistelee elementtejä niin vasemmalta kuin oikealta. Puolue ajaa sosiaalista oikeudenmukaisuutta, mutta myös tiukempaa maahanmuuttopolitiikkaan ja aseavun lopettamista Ukrainalle.

Puolue on ollut erityisen suosittu niissä osavaltioissa, jotka kuuluivat aikoinaan Itä-Saksaan.

-  Wagenknecht ikään kuin ratsastaa sosialistisen järjestelmän murtumiseen liittyvällä pettymyksellä. Sehän oli prosessi, joka ajoi miljoonia ihmisiä köyhyyteen, Kallius muistuttaa.

MÄÄRITELMISTÄ keskustellaan Suomessa Kalliuksen mielestä muuhun Eurooppaan verrattuna liiankin paljon.

-  Aina, kun tapahtuu joku väkivallanteko, vaalit tai politiikan kohu, suomalaiset ja suomalainen media alkavat käsitellä tapahtunutta nimenomaan siitä näkökulmasta, mikä nyt olikaan äärioikeiston ja laitaoikeiston välinen ero. Se minua tavallaan huolestuttaakin Suomessa, että meillä jäädään tosi paljon puhumaan niistä määritelmistä ja vähemmän siitä, mitä oikeasti tapahtuu.

Kalliuksen mukaan esimerkiksi Unkarissa, jossa hän asui pitkään, keskustellaan enemmän hallitusvastuussa olevan Fidesz-puolueen konkreettisesta politiikasta kuin siitä, edustaako puolue äärioikeistoa vai laitaoikeistoa.

-  Suomessa politiikan äärilaidoista keskusteleminen tapahtuu myös aivan erilaisessa mediaympäristössä kuin näissä muissa maissa. Kun lukijat avaavat Ranskassa vaikkapa Le Monden tai Le Figaron, he osaavat jo odottaa, millaista poliittista linjaa tullaan esittämään. Suomessa näin ei ole, ja siksi keskustelukin on ehkä varovaisempaa, Kallius sanoo.

Teksti: Frida Ahonen / STT

Kaikkonen voitonvarmana: Nyt alkoi matkani kohti pääministerin pestiä

Kaikkonen puhui puoluevaltuustonsa kokouksessa Helsingissä.

Puheenjohtaja Antti Kaikkonen sanoo kuntavaalivoiton osoittavan, että keskustalla on mahdollisuudet nousta jopa pääministeripuolueeksi seuraavissa eduskuntavaaleissa.

Kaikkonen teki ennustuksiaan keskustan puoluevaltuuston kokouksessa Helsingissä lauantaina.

Hän muistutti, ettei keskusta ole tehnyt ”plusmerkkistä tulosta” kuntavaaleissa 25 vuoteen.

– Jos me jatkamme tekemistä sillä tavalla, mitä kuntavaaleissa ja aluevaaleissa nähtiin, on vaalivoittoja edessä myös lisää, Kaikkonen hehkutti.

VAALITULOKSEN perusteella seuraavissa eduskuntavaaleissa kokoomuksen ja demarien sinipuna saattaa olla vahvoilla, mutta sillä yhdistelmällä Suomea ei Kaikkosen mielestä saada kääntymään nousuun.

Vain keskusta pystyy hänen mielestään tarjoamaan maalle paremman vaihtoehdon.

– Keskusta hakee seuraavissa vaaleissa suomalaisilta suurinta luottamusta, ykköspaikkaa, pääministeripuolueen asemaa seuraavissa eduskuntavaaleissa, hän ilmoitti.

– Vaalit osoittivat, että ihmiset kaipaavat vaihtoehtoa nykymenolle ja nykyisten vallanpitäjien politiikalle, otteille ja asenteelle, Kaikkonen sanoo.

TAVOITTEEN saavuttamista helpottavat hänen mielestään nykyisen hallituksen tunaroinnit ja omaan jalkaan sahaamiset, joita etenkin perussuomalaiset tekevät kannattajakunnalleen.

Veronalennusten ja leikkauspäätösten kohdistumista Kaikkonen pitää epäreiluna kaikille keski- ja pienituloisille palkansaajille.

– Ei nimittäin ole oikeudenmukaista räätälöidä yli satatonnia vuodessa tienaaville satojen miljoonien veronalennus samalla kun vanhustenhoidon ja koulujen rahoitusta leikataan kovalla kädellä, Kaikkonen luettelee.

Valittua linjaa hän kuvailee kokoomuksen unelmaksi ja kovan oikeiston etujen vaalimiseksi.

Kehysriihessä tehty täyskäännös velanoton hyväksymisessä on kova riski, ja se jättää Kaikkosen mielestä valtavan taakan seuraavalle hallitukselle.

– Arvostan sitä, että hallitus tekee ison muutoksen epäonnistuneessa politiikassaan, Kaikkonen irvailee.

Demarinaiset: Kehysriihi tuki suurituloisia miehiä – näin se kurittaa matalapalkka-alojen naisia

Demarinaisten mielestä hallituksen kehumat palkansaajien veronkevennykset auttavat pienituloisia, matalapalkka-alojen naisia vain nimellisesti. Rahallisesti suurin hyötyjä on suurituloinen – useimmiten mies.

Naisjärjestön laskelmien mukaan hallituksen kehysriihessään lupaamat toimet osuvat yllättävän tarkasti nimenomaan pienipalkkaisiin naisiin – mutta eivät suinkaan hyvässä mielessä.

– Nämä tehdyt päätökset kurittavat voimakkaasti työssäkäyvää naista ja useita perheitä, sanoo Demarinaisten puheenjohtaja, kansanedustaja Helena Marttila tiedotteessa.

Ay-jäsenmaksujen verovähennyksen poisto vaikuttaa eniten palkansaajanaisiin, koska heillä liittoon kuuluminen eli järjestäytymisaste (60,9 %) on yleisempää kuin miehillä (48,5 %).

Kuntien valtionosuuksiin tehtävät leikkaukset vaikuttavat työoloihin kasvatus- ja koulutusaloilla, jotka ovat naisvaltaisia.

Lasten aamu- ja iltapäivätoiminnan maksujen korottaminen vie ruuhkavuosiaan elävien perheiden vähiä tuloja entisestään.

MYÖS HALLITUKSEN kehumat suorat veronalennukset hyödyttävät eniten suurituloisia palkansaajia, joista valtaosa on yhä miehiä.

– Heille kevennys voi tuoda jopa tuhansia euroja vuodessa, kun taas keskituloiselle on luvassa vain joitakin euroja kuussa, jos sitäkään, Helena Marttila muistuttaa.

Demarinaisten mielestä naisvaltaisten alojen työntekijöiden aseman parantaminen ja sukupuolten välisen palkkaeron korjaaminen jäi nyt sivuun, kun kuntavaalitappiostaan huolestunut hallitus päätti kiirehtiä tärkeimpien tukijoidensa eli hyvätuloisten etujen lisäämistä.

Petteri Orpon talouslinjalle löytyi selitys: ”Se on luokkapolitiikkaa, tymä!”

Hallituksen suhde velkaantumiseen ja rahankylvöön voi vaikuttaa poukkoilevalta – mutta kaikki taitaakin perustua hyvin johdonmukaisesti toteutettuun linjaukseen.

Se on talous, typerys (It’s the economy, stupid), sanoi aikoinaan 1992 Bill Clintonin vaalistrategi. Tällä hän viittasi siihen, että talous oli lamasta kärsineelle äänestäjäkunnalle tärkein asia, vaikka istuva presidentti George Bush vanhempi halusi korostaa saavutuksinaan Persianlahden sodan voittoa ja Neuvostoliiton kaatumista.

Tämän painottaminen auttoi ja Clinton nousi presidentiksi.

Meillä Suomessa kehysriihen ratkaisujen perusteella Petteri Orpon (kok) hallituksen politiikkaa voi selittää samankaltaisella ilmaisulla:

– Se on luokkapolitiikkaa, tymä. ( *

Nyt vain ei puhuta äänestäjistä vaan hallituksen tärkeimmästä tukijakunnasta. Aivan sama mitä yhteiskunnassa päätetään, pääasia on edistää elinkeinoelämän ja työnantajajärjestöjen toiveita.

Suuntaa voi muuttaa aina, jos tilaaja tarvitsee.

KAHDEN VUODEN ajan hallitus on korostanut huoltaan valtion velkaantumisesta, ja silti tällä viikolla julkistettiin lista valtavista veronalennuksista.

Unohtuiko haave julkisen talouden tasapainosta, ja miksi juuri nyt?

Hallituksen linja näyttää paljon johdonmukaisemmalta, jos sitä tarkastelee luokkapolitiikan linssien läpi.

Hallitus edustaa suurpääoman intressejä ja sen tavoitteena on heikentää työtätekevän
enemmistön asemaa työnantajiin verrattuna.

Kansantalouden kasvu, julkisen talouden kestävyys tai työllisyyskin ovat tarvittaessa toissijaisia tähän tavoitteeseen nähden.

NÄYTÖT tästä ovat selviä. Hallitus on jo aiemmin tehnyt useita työnantajajärjestöjen toivomia työmarkkinauudistuksia, joilla heikennetään työntekijöiden ja ammattiliittojen asemaa.

Ansiosidonnainen työttömyysturva porrastettiin niin, että sen taso laskee jo kahden kuukauden jälkeen jopa satoja euroja.

Poliittisten lakkojen kesto rajattiin 24 tuntiin, tukilakkoja rajoitettiin. Jopa yksittäinen työntekijä voi jatkossa saada laittomaksi tuomittuun lakkoon osallistumisesta 200 euron seuraamusmaksun.

Myös määräaikaisten työsopimusten solmimista ollaan helpottamassa.
Näiden toimien työllisyysvaikutukset ovat epävarmoja tai jopa olemattomia.

SEN SIJAAN luokkapolitiikkana ne ovat toimivia: palkansaajien neuvotteluasema suhteessa työnantajiin vaikeutuu.

Julkisen talouden tasapainottamisen nimissä tehdyt leikkaukset ovat nekin osuneet lähes kaikkiin muihin, paitsi rikkaisiin pääoman omistajiin.

Nyt hallitus alentaa esimerkiksi yhteisöveroa kahdella prosenttiyksiköllä. Kansantalouden kasvua se lisää tutkimusten mukaan korkeintaan vähän.

Sen sijaan yritysten tuloksesta jää enemmän omistajille käteen, kun siitä maksetaan vähemmän veroa. Hallitus sivuutti tutkimustiedon, koska elinkeinoelämän lobbarit runnoivat veroalennuksia voimallisesti läpi.

Palkansaajien neuvotteluasema suhteessa työnantajiin vaikeutuu.

Hallitus poistaa myös työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennyskelpoisuuden.

Poisto on näennäisesti symmetrinen, kun se koskee sekä työntekijä- että työnantajajärjestöjen jäseniä. Tosiasiassa se on työntekijäpuolelle paljon
merkityksellisempi, ja yrityksillä on keinoja saada samat vähennykset muuta kautta verosuunnitteluunsa.

Tätäkin voi siis tulkita säästötoimen sijaan luokkapolitiikkana: todennäköinen pitkäaikainen seuraus on ammattiliittojen jäsenmäärien lasku. Tämä helpottaa aikanaan liittojen ohi sopimista ja työehtojen polkemista.

Vastakkainasettelun aika ei siis edelleenkään ole ohi.

*) Tymä = kömpelö nuorisolaisväännös ”tyhmästä”

Uutissuomalainen: Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen saamassa jatkokauden

Kuntaliiton toimitusjohtaja Minna Karhunen (kok., kuvassa) on saamassa jatkokauden, Uutissuomalainen kertoo.

Karhunen on toiminut Kuntaliiton toimitusjohtajana vuodesta 2019. Karhusen seitsemän vuoden määräaikainen pesti on katkolla tammikuussa.

Kuntaliiton hallituksen puheenjohtajan Lauri Lylyn (sd.) mukaan hallituksessa ollaan tyytyväisiä Karhusen työhön.

- Karhunen on tehnyt työnsä erittäin hyvin ja hoitanut edunvalvonnan erinomaisesti. Hän on tehnyt ison muutosprosessin liitossa. Emme näe mitään syytä lähteä hakemaan uutta henkilöä, Lyly sanoo Uutissuomalaiselle.

Karhunen kertoo Uutissuomalaiselle jatkavansa tehtävässä erittäin mielellään.

Karhusen jatkosta ja liiton varatoimitusjohtajista on tarkoitus päättää toukokuussa. Karhusen tapaan varatoimitusjohtaja Timo Reina (kesk.) on saamassa jatkokauden. Haku toisen varapuheenjohtajan tehtävään on käynnissä, koska tehtävässä toiminut Hanna Tainio (sd.) jää eläkkeelle.

Kuntaliiton varapuheenjohtajan tehtävään oli 18 hakijaa, joista kuuden kerrottiin tänään saavan kutsun haastatteluun. He ovat SDP:n kansanedustajat Krista Kiuru ja Johanna Ojala-Niemelä, valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Susanna Huovinen (sd.), Vantaan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Säde Tahvanainen (sd.), Kuntaliiton kehittämispäällikkö Ari Korhonen (sd.) ja Pirkkalan sivistysjohtaja Harri Rönnholm.

STT: Taksisäätely menee uusiksi – tällaisista taksien muutosvaatimuksista hallitus kinastelee yhä

Suomen tietotoimiston mukaan hallitus on päättänyt kiristää vapautettujen taksimarkkinoiden säätelyä, mutta kinastelu menettelytavoista ja keinoista johtaa nyt erikoiseen ratkaisuun.

Hallitus lähettää taksiuudistuksesta lausuntokierrokselle eripuraisen lakiluonnoksen. Siinä määrättäisiin takseille muun muassa pakolliset värilliset kilvet ja taksamittarit.

STT:n lähteiden mukaan luonnoksesta ei ole vielä poliittista sopua, vaan hallituspuolueet keskustelevat esityksestä uudelleen lausuntokierroksen jälkeen.

Asiasta päätettiin hallituksen kehysriihessä, joka pidettiin tiistaina ja keskiviikkona tällä viikolla.

JO AIEMMIN STT on kertonut, että värillisiä kilpiä ja taksamittareita kannattavat erityisesti perussuomalaiset.

Kokoomus taas näkee niiden mahdollisesti aiheuttavan ongelmia esimerkiksi Uberin ja muiden sovellustaksipalveluiden kannalta.

Taksamittari ei ole tällä hetkellä pakollinen, jos taksi käyttää vain kiinteää hinnoittelua. Kiinteä hinta voidaan sopia esimerkiksi sovelluksessa tai suullisesti taksitolpalla. Taksamittaripakko ei merkitsisi kiinteistä hinnoista luopumista, mutta mittari keräisi tiedot kyydeistä.

Muun muassa Taksiliiton mukaan värillinen rekisterikilpi auttaisi huomattavasti asiakkaita valitsemaan lain edellytykset täyttävän taksin.

Lausuntokierroksen on määrä alkaa pian.

TAKSILAINSÄÄDÄNTÖ uudistettiin ja alan kilpailu vapautettiin eduskunnan vuonna 2017 tekemällä päätöksellä Juha Sipilän (kesk) hallituksen aikana.

Ala ei ole sen jälkeen korjausyrityksistä huolimatta päässyt ongelmistaan, kuten joidenkin uusien yksityistaksien kehnosta palvelulaadusta etenkin suurkaupungeissa.

Pääministeri Petteri Orpon (kok.) hallitusohjelmassa on linjattu takseja koskevasta lainsäädäntöhankkeesta.

Sen tavoitteena on lisätä luottamusta taksiliikenteeseen, edistää taksien saatavuutta, huomioida eri asiakasryhmät koko maassa sekä tehostaa taksiliikenteen valvontaa ja kitkeä harmaata taloutta.

Teksti: STT / Anni Keski-Heikkilä

AVAINSANAT