Yläkoulun oppimisen tuessa on vakavia puutteita, Oulun yliopistossa tehty väitöstutkimus kertoo. Tieto tuentarvitsijoista ei kulje opettajien kesken, eikä tukeminen tai sen suunnittelu ole kouluissa oikein kenenkään hallussa.
Väitöksen mukaan yksi keskeisimmistä havaituista ongelmista on opettajien toimimaton yhteistyö. Erityisopettajien työnkuva on laajentunut hallitsemattomaksi, ja aineenopettajat jäävät toisinaan oppilaiden ainoaksi tueksi eikä kaikille tarvitsijoille riitä tukea.
- Inklusiivisen koulun tavoitteiden mukaan oppimisen tuki pitäisi suunnitella ja toteuttaa opettajien yhteistyönä, mutta yläkoulun rakenteet eivät tätä tue. Opettajien mukaan yhteistyölle ei ole varattu aikaa, sen sisältöjä ei ole määritelty eikä käytännön toteutuksesta ole yhteistä käsitystä, väitöstutkimuksen tehnyt Ninnu Kotilainen toteaa tiedotteessa.
Väitöstutkimuksen aineistona olivat sähköiset kyselyt, joihin vastasi yhteensä 54 tukea saanutta oppilasta, 115 aineenopettajaa sekä 63 erityisopettajaa.
VÄITÖKSESTÄ käy ilmi, että toimijoilla on eri käsitys tuen tavoitteista. Oppilaiden mukaan tukea ei saa heti, kun sitä tarvitsee, ja se saattaa loppua äkillisesti. He haluaisivat tukea erityisopettajilta, mieluiten pienryhmässä tai yksilöopetuksena.
Aineenopettajilta he odottavat enemmän kärsivällisyyttä ja huomiota. Saamaansa tukea he pitävät kuitenkin pääosin hyvänä.
Aineenopettajien mielestä kaikkien tarvitsevien oppilaiden tulee saada oppimiseensa tukea, mutta opettajilla tulisi olla aikaa myös lahjakkaiden oppilaiden tukemiseen ja luokissa tulisi saavuttaa työrauha.
Erityisopettajat puolestaan ajattelevat, että riittävä tuki auttaa paitsi oppilaita ja opettajia myös koko koulun kehittymistä inklusiivisemmaksi.
- Määrittelyn ongelmat ulottuvat erityisopettajien ja aineenopettajien työnkuvaan. Kun vastuita tuen asioissa ei ole määritelty, opettajaryhmien välille syntyy tarpeetonta vastakkainasettelua, Kotilainen huomauttaa.
JOHTOPÄÄTÖKSENÄ väitöskirjassa katsotaan, että yläkoulu tarvitsee selkeämmän ja paremmin resursoidun tuen, jotta oppilaat saisivat tarvitsemansa avun eivätkä opettajat jäisi asiassa yksin. Väitöksen mukaan avaimet tuen kehittämiseen ovat käsitteiden määrittely, yhteistyön rakenteet, riittävät resurssit ja yhteinen ymmärrys tuen tavoitteista.
Oppimisen tuki uudistuu elokuun alussa. Uudistuksessa on kiinnitetty huomiota yhteistyön sujuvoittamiseen opettajien välillä.