IL: Tapani Kansa on kuollut

Muusikko Tapani Kansa kuvattuna Helsingissä tiistaina 13. lokakuuta 2015.

Laulaja Tapani Kansa on kuollut 76-vuotiaana, kertoo Iltalehti. Asian vahvistaa lehdelle Kansan puoliso.

Kansan läpimurtolevytys, käännöstulkinta Delilah ilmestyi vuonna 1968. Artisti levytti lukuisia hittejä erityisesti 1960-70-luvuilla, muun muassa kappaleet Eloise, R-a-k-a-s, Äidin pikkupoika ja Kalajoen hiekat. Iskelmän ja popin lisäksi artistin ääni taipui tulkitsemaan monia muitakin musiikinlajeja, kuten jazzia, tangoja ja klassista. Hän myös kirjoitti osan laulujensa teksteistä.

Tapani Kansa oli syntynyt Haminassa vuonna 1949.

AVAINSANAT

Euroviisut kiillottaa kansanmurhaajan kilpeä – Ruumiiden määrästä viis: tervetuloa Euroviisuihin, Israel!

Israelin euroviisuedustajana tänä vuonna on 24-vuotias Yuval Raphael, joka haavoittui syksyllä 2023 Hamasin terrori-iskussa Israeliin.

50 000 kuollutta palestiinalaista ei saanut Yleä vakuuttumaan, että Israelia on kohdeltava Euroviisujen suhteen kuten Venäjää.

Taustalla soi karnevalistinen musiikki, kun toimittaja Rotem Achihun tarttuu tussiin. Gazan ihmisille, hän kirjoittaa ammuksen kylkeen. Vieressä rivissä nököttävissä muissa ammuksissa on lisää viestejä, Achihun lukee ne ääneen.

Gazalle, rakkaudella.

Maailman rohkeimmat miehet, Israelin miehet.

Sekä: Onnittelut!

”Haluan, että lähetämme nämä ammukset matkaan”, Achihun sanoo ja kipuaa panssarivaunuun. ”Pommitamme heitä nyt”, komppaavat ympärillä seisovat israelilaissotilaat. Achihun aloittaa lähtölaskennan.

”Kaksi, kolme, ammu!”

Kuuluu pamaus.

”Kaksi, kolme, ammu!”

Uusi pamaus, naurua.

Riemukas musiikki ottaa kierroksia, kun Achihun toistaa käskynsä kerta toisensa jälkeen. Lopulta homma on hoidettu, ja on kehujen vuoro.

”Hyvää työtä! Hyvä tiimi!” Achihun riemuitsee.

Israelin yleisradiotoimittaja Rotem Achihun kirjoitti terveisensä Gazaan ammuttavaan kranaattiin.

.

KOHTAUS on vain yksi esimerkki Israelin yleisradioyhtiö Kanin kuluneen puolentoista vuoden aikana tuottamasta sisällöstä, jota on leimannut toistuvasti palestiinalaisten epäinhimillistäminen sekä Israelin Gazassa toteuttamalla kansanmurhalla ilakointi.

Achihunin tempauksen ohella on lähetetty ohjelmaa, jossa israelilaissotilas nimittelee palestiinalaisia seksuaalirikollisiksi ja turvallisuusuhkaksi. On haastateltu laittomassa siirtokunnassa rakennuttajaa, joka puolustaa palestiinalaisten erottelua juutalaisista, koska ”he haluavat tappaa juutalaiset”.

On kuunneltu lapsikuoroesitystä ”kaikkien tuhoamisesta” sekä esitetty lastensairaalan johtaja, tohtori Hussam Abu Safia terroristina – ainuttakaan todistetta osoittamatta.

Silti mikään ei ole saanut kansainvälistä yhteisöä tiukasti toteamaan, että nyt riittää. Niin ei ole tehnyt myöskään Euroopan yleisradiounioni EBU, jonka viesti on jälleen tässä kohtaa kevättä ajankohtainen, ja jo toista vuotta perättäin sama, ruumiiden määrästä viis: tervetuloa Euroviisuihin, Israel!

Ylen toiminnassa pohjimmiltaan kyse on siitä, kenen oikeus elämään nähdään puolustamisen arvoisena.

ISRAELIN päästäminen Euroviisuihin on sopinut myös Suomen yleisradioyhtiölle Ylelle. Vaikka millaisille kiekuroille aivonsa vääntäisi, logiikkaa on mahdoton ymmärtää.

Kun Venäjä aloitti täysimittaisen hyökkäyssotansa Ukrainaan, Yleisradio vaati EBUa sulkemaan Venäjän ulos Euroviisuista. Tiedote oli ylevä:

”Yle puolustaa aina länsimaista demokratiaa, oikeusvaltion perusperiaatteita, sananvapautta ja ihmisarvoa. Yle ei voi olla mukana tapahtumassa, jossa räikeästi näitä arvoja vastaan hyökännyt Venäjä voi käyttää yhtä Euroopan tunnetuinta brändiä oman etunsa ajamiseen.”

Vaatimus toteutui. Mutta Israelin osalta Ylen ääni kellossa on ollut toisenlainen.

”Yle on riippumaton media, eikä se siksi voi harjoittaa valtiotason politiikkaa. (- -) Yle ei boikotoi Euroviisuja sen takia, että Israelin tv-yhtiö osallistuu laulukisaan”, Yleisradiolta ilmoitettiin Ilta-Sanomille maaliskuussa 2025 sen jälkeen, kun yli 10 000 suomalaista vaati adressillaan Yleä vetoamaan EBUun Israelin sulkemiseksi laulukisoista.

ON TIETENKIN päivänselvää, että Yleisradio voisi halutessaan olla aktiivinen toimija. Pohjimmiltaan kyse onkin siitä, kenen oikeus elämään nähdään puolustamisen arvoisena.

Toiminnallaan Yle on tehnyt kirkkaasti näkyväksi, etteivät kaksoisstandardit ole sille ongelma.

Se on suuri vahinko, sillä sen myötä usko Yleisradioon ei ole koetuksella vain perussuomalaisilla vaan myös niillä, jotka vielä tuomitsevat kansanmurhan – raskaimmaksi määritellyn rikoksen ihmisyyttä vastaan, jonka estämiseen jokaisella valtiolla on velvollisuus.

Vielä ehtii – Uusi työväenlaulu -kilpailu sulkeutuu vapunpäivänä

Samae Koskinen on tulevan kesän Työväen Musiikkitapahtumassa kahdessaroolissa, Uusi Työväenlaulu -kilpailun tuomariraadissa sekä esiintyjänä.

Uusi Työväenlaulu on Työväen Musiikkitapahtuman ja Riihi-säätiön yhteistyössä luoma sävellys- ja sanoituskilpailu, jossa etsitään perinteitä kunnioittaen uusia työväenlauluja.

Kilpailussa haetaan sekä perinteisiä että moderneja lähestymistapoja työväenlaulujen säveltämiseen. Teokset voivat olla eri tyylilajeissa. Ne jakavat yhteisen tavoitteen inspiroida kuuntelijaa puolustamaan rauhaa.

Rauhanlaulut ovat olleet aina osana työväenliikettä ja työväenlauluperinnettä. Perinteisesti kappaleet käsittelevät rauhan, sovinnon ja väkivallan vastaisen sanoman teemaa. Näiden laulujen sanoma on korostunut levottomien maailmantilanteiden myötä. Konfliktit ympäri maailmaa kiristävät yleistä ilmapiiriä ja uutisotsikot aiheuttavat ahdistusta. Sosiaalisessa mediassa haukutaan muita anonyymisti ja lietsotaan vihamielisyyttä. Nyt tarvitaan tekoja rauhan puolesta!

Millainen on tämän päivän rauhanlaulu ja miten rauha tuntuu arjessa ja ympäröivässä yhteiskunnassa?

Ammattilaisraati arvioi jokaisen kappaleen. Siihen kuuluvat laulaja-lauluntekijä ja kirjailija Samae Koskinen, laulaja-lauluntekijä Piia Viitanen, työväen- ja kuplettilaulujen asiantuntija ja soittaja Tipi Tuovinen, Riihi-säätiön asiamies Janne Ollikainen sekä Työväen Musiikkitapahtuman toiminnanjohtaja Marianne Haapoja. Kilpailussa tuomaristo valitsee kolme parasta teosta ja ne palkitaan 1200, 700 ja 500 euron arvoisesti

Kilpailu päättyy vapunpäivänä 1.5. Voittajalaulut julkistetaan ja esitetään Valkeakoskella Työväen Musiikkitapahtumassa 25.7.2025.

Tämänvuotista Työväen Musiikkitapahtumaa vietetään UPM Tervasaaren tehtaan vaikuttavassa tehdasmiljöössä 25.-27.7. Festivaali on tähän mennessä julkistanut tulevan kesän esiintyjäkaartistaan muun muassa seuraavat nimet: Ismo Alanko, Olavi Uusivirta, Ilta, Robin Packalén, Kake Randelin, Samae Koskinen, Aino & Hajonneet -yhtye sekä 100-vuotisjuhliaan tänä kesänä viettävä Dallape-orkesteri solisteinaan Juho Hostikka ja Maria Lund. Lisää festivaalin ohjelmatietoja julkistetaan lähiaikoina.

Kansalaisvetoomus Yleisradiolle: kenkikää Israel pois Euroviisuista

Näyttelijä Noora Dadu, Sumudin koordinaattori Lili De Paola, laulaja-lauluntekijä Lxandra, rap-artisti Paleface, toimittaja Ina Mikkola, tanssija Sonya Lindfors, palestiinalais-jordanialainen laulaja Nemat Battah ja DJ Daniel Shaya ja laulaja Pehmoaino (oik.) veivät vetoomuksensa Ylelle maanantaina.

Yli 10  000 kansalaista ja sadat musiikki- ja kulttuurialan ammattilaiset vetoavat Yleen, että se vaatisi Israelin sulkemista Euroviisujen ulkopuolelle.

Vetoomuksen mukaan on allekirjoittajien arvojen vastaista, että miehityspolitiikkaa harjoittava ja kansanmurhaan syyllistynyt valtio saa näkyvän tilaisuuden parantaa imagoaan Euroviisuissa, ja siksi Ylen pitää vaatia Israelia pois Euroopan yleisradioyhtiöiden (EBU) kisasta.

Muun muassa YK on katsonut raportissaan, että Israel on syyllistynyt Gazassa kansanmurhaan vertautuviin tekoihin. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kutsunut raportin löydöksiä valheellisiksi ja absurdeiksi.

Mikäli EBU kuitenkin sallii Israelin osallistumisen, Ylen pitäisi vetoomuksen mukaan itse boikotoida laulukilpailuja.

VETOOMUKSEN on käynnistänyt Suomen Palestiina-verkosto Sumud ja se luovutetaan Ylelle virallisesti maanantaina. Laulukilpailu pidetään toukokuun puolivälissä Sveitsissä.

Myös viime vuonna kulttuuri- ja muusikkoryhmät tekivät Yleisradiolle samanlaisen vetoomuksen ensin Israelin poistamisesta Euroviisuista ja myöhemmin keväällä koko laulukilpailun boikotoimisesta. Silloin allekirjoittajia oli toistatuhatta.

Israelin euroviisuedustajana tänä vuonna on 24-vuotias Yuval Raphael, joka haavoittui syksyllä 2023 Hamasin terrori-iskussa Israeliin.

KAJ voitti Ruotsissa

KAJ-yhtye voitti.

Pohjanmaan Vöyriltä kotoisin oleva yhtye KAJ on voittanut Ruotsin euroviisukarsinnat tänään illalla Tukholmassa.

Ilmiöksi noussut suomalaisyhtye edustaa Ruotsia Euroviisuissa Sveitsin Baselissa toukokuussa.

Yhtye vei voiton ruotsinkielisellä saunateemaisella kappaleellaan Bara bada bastu.

Yhtye voitti ammattilaisraadin ja yleisöäänten yhteenlaskettujen pisteiden perusteella.

Toiseksi jäi ennakkosuosikiksi veikattu Måns Zelmerlöw, joka voitti Euroviisut vuonna 2015.

Jäähyväiset aaseille – kokeile osaatko itse tehdä paremman rauhanlaulun

Onko väärinkuultu Jäähyväiset aseille alkanut kyllästyttää? Ahdistaako Viimeisellä rannalla liikaa? Itkettääkö Evakon laulu yhä? Jos näin on, nyt voit luoda itse mieleisesi tähän vuoteen sopivan rauhanlaulun.

Työväen Musiikkitapahtuma ja Riihi-säätiö kertovat julistaneensa kilpailun modernin suomalaisen rauhanlaulun löytämiseksi, koska tämäkin perinne on aika päivittää nykyaikaan.

Uusi Työväenlaulu -nimisen kisan teemana on tänä keväänä rauha, väkivallan vastustaminen ja sovinnon sanoman edistäminen. Kisaan voi osallistua millaisella – aiemmin esittämättömällä – rauhanlaululla tahansa. Tyylilaji on vapaa.

Rauhanaatteen edistäminen on kuulunut työväenlauluperinteeseen jo viime vuosisadan alusta alkaen, mutta tällä vuosituhannella harva tämän aihepiirin biisi on noussut hitiksi asti. Nyt siihen voi olla tilausta.

KILPAILUN voittajan valitsee ammattilaisraati, jossa ovat muun muassa laulajat Samae Koskinen ja Viitasen Piia.

Osallistumisaikaa on vappuun asti, kolme parasta tuotosta palkitaan rahapalkinnoilla ja esitetään heinäkuun lopulla Valkeakoskella Työväen Musiikkitapahtumassa.

Kodin Kuvalehden aikoinaan lukijoidensa mieltymyksistä kokoama suomalaisten suosimien rauhanlaulujen soittolista löytyy tästä Spotify-linkistä.