Finanssivalvonta: Tällä tasolla asuntoluottojen lainakatto pidetään nyt

Finanssivalvonta on arvioinut Suomen rahoitusjärjestelmän tilaa, ja päättänyt pitää asuntoluotoille määrätyn lainakaton nykytasollaan.

Fivan tiedotteen mukaan rahoitusjärjestelmää ei tällä hetkellä vaaranna mikään sellainen uhka, joka vaatisi lainakaton kiristämistä.

Ensiasuntolainoissa katto on 95 ja muissa uusissa asuntolainoissa 90 prosenttia, eli lainanhakijan täytyy löytää 5-10 prosentin verran omia säästöjä tai muita vakuuksia ostoksensa tueksi.

FIVA ARVIOI, että euroalueen suhdannenäkymät ovat viime syksynä heikentyneet, samoin kotimainen kysyntä ja työmarkkinatilanne, mutta elpyminen voi täällä pikkuhiljaa käynnistyä.

Epävarmuus geopolitiikassa eli käytännössä Yhdysvaltain politiikan tempoilusta maailmankauppaan aiheutuneet pelot varjostavat silti kasvunäkymiä pitkään.

Suomalaisten kotitalouksien kokonaisvelat ovat kuitenkin Fivan mukaan tällä hetkellä suhteellisen järkevällä ja kestävällä tasolla. Mahdollisuus asuntokaupan ylikuumentumiseen ei näytä kovin suurelta.

Kysely: Näin paljon suomalaiset vientifirmat oikeasti pelkäävät USA:n lisätulleja

Lähes 60 prosenttia suomalaisista vientiyrityksistä arvioi Yhdysvaltojen vientinsä vähenevän, jos Yhdysvaltojen presidentti Donald Trumpin lisätullit EU:lle toteutuvat.

Asiasta kertoo Elinkeinoelämän keskusliiton EK:n yrityskysely.

Kaksi prosenttia yrityksistä arvioi Yhdysvaltojen viennin päättyvän silloin kokonaan.

Trump ilmoitti kuun alussa 20 prosentin tuontitulleista EU:lle. Myöhemmin Trump ilmoitti, että tuontitulli on 90 päivän ajan 10 prosenttia kaikille sellaisille maille, jotka eivät ryhtyneet Yhdysvaltoihin kohdistuviin vastatoimiin.

Yrityskyselyyn vastasi 467 EK:n jäsenyritystä, joista 260 oli vientiyrityksiä. Kyselyn tulokset on koostettu vientiyritysten vastausten perusteella.

Elinkeinoelämän keskusliiton toimitusjohtaja Jyri Häkämiehen mukaan lisätullien 90 päivän aikalisä pitäisi nyt käyttää maksimaalisesti hyväksi.

-  Suomalaisten vientiyritysten etua ajaisi se, että EU ja Yhdysvallat saavuttaisivat neuvotteluratkaisun ja lisätullit peruuntuisivat, Häkämies sanoo tiedotteessa.

NOIN 12 prosenttia vientiyrityksistä kertoi aikovansa lisätä paikallista tuotantoa Yhdysvalloissa. Sen sijaan 40 prosenttia ilmoitti mieluummin hakevansa uusia markkinoita Yhdysvaltojen ulkopuolelta.

-  Elinkeinoelämä odottaa EU:lta sekä sisämarkkinoiden kehittämistä että uusien kauppasopimusten nopeaa aikaansaamista Aasiassa ja Latinalaisessa Amerikassa, Häkämies sanoo.

Yrityksistä lähes 30 prosenttia ilmoitti pystyvänsä siirtämään tullit kokonaan asiakkaan maksamiin hintoihin. Lähes 40 prosenttia taas ilmoitti jakavansa lisäkulut amerikkalaisen asiakkaan kanssa laskemalla myyntikatettaan.

Yrityksistä hieman yli puolet uskoi Kiinan aseman vahvistuvan markkinoilla tuontitullien toteutuessa. Yksi viidestä vientiyrityksestä uskoi tilanteen vaikuttavan positiivisesti Euroopan asemaan.

Vain neljä prosenttia yrityksistä uskoi Yhdysvaltojen aseman vahvistumiseen tullien seurauksena.

Professori: Yksi asia on tässä veroalessa varmaa – valtion velka kasvaa

Hallituksen keskiviikkoiset veronalennuspäätökset tulevat lisäämään Suomen velanottoa tulevaisuudessa, sanoo tutkimusprofessori Tuomas Kosonen Valtion taloudellisesta tutkimuskeskuksesta (VATT) ja Verotutkimuksen huippuyksiköstä.

Kosonen perustelee tätä sillä, että hallituksen päättämät veronkevennykset ovat paljon suurempia kuin niitä korvaavat leikkaukset ja veronkiristykset.

Hallitus ja valtiovarainministeriö luottavat niin sanottuihin dynaamisiin vaikutuksiin eli siihen, että veronkevennykset rahoittavat lopulta itse itseään, kun työnteko ja investoinnit lisääntyvät.

-  Pitäisi uskoa todella isoihin dynaamisiin vaikutuksiin, että se menisi tasapainoon, Kosonen sanoo.

-  Tutkimuksen perusteella tällaisiin isoihin dynaamisiin vaikutuksiin ei ole syytä uskoa. Pieniä positiivisia vaikutuksia voi olla.

HALLITUS päätti keskiviikkona keventää muun muassa ansiotulojen verotusta ja yhteisöveroa.

Ajatuksena on, että suurituloisimpien suomalaisten ansiotuloverojen keventäminen kannustaisi enempään työntekoon ja lisätulojen hankkimiseen. Sitä kautta talous kasvaisi.

Ainakaan heti veronkevennykset eivät rahoita itse itseään.

Kososen mukaan tutkimusten perusteella voidaan sanoa, että suurituloisten veronkevennykset maksavat itseään takaisin osittain.

-  Mutta todennäköisesti etumerkki vaikutuksesta valtion talouteen on negatiivinen. Tuskin ne kompensoivat ihan täysin itseään, Kosonen sanoo.

VALTIOVARAINMINISTERIÖN kansliapäällikkö Juha Majanen sanoi keskiviikkona tiedotustilaisuudessa hieman yllättäen, että myös yhteisöveron laskun dynaamiset vaikutukset olisivat tutkimuskirjallisuuden perusteella merkittäviä.

Tuomas Kosonen ei ole huomannut samaa.

-  Tutkimus ei ole pystynyt todentamaan merkittäviä dynaamisia vaikutuksia, että voisi sanoa, että tällaiset veronalennukset lähellekään maksaisivat itseään takaisin, hän kuitenkin sanoo.

Yhteisöveroa kevennetään 20 prosentista 18 prosenttiin vuonna 2027. Tämä maksaa 830 miljoonaa euroa.

Hallituksen toiveena on, että tämä saisi investointeja ja teollisia pääomia virtaamaan Suomeen. Tapahtuuko näin?

-  No ei. Kansainvälisestikin on tutkittu yritykseen kohdistuvia verotuksia. Kirjallisuus on siinä yksimielinen, että vaikutukset ovat positiivisia yrityksiin, mutta kuitenkin aika pieniä suhteessa veron muutoksiin.

Kosonen viittaa myös VATTin ja Verotutkimuksen huippuyksikön aiempaan tutkimukseen. Kun viimeksi yhteisöveroa kevennettiin noin kymmenen vuotta sitten 24,5 prosentista 20 prosenttiin, tutkijat havaitsivat pienille yrityksille pieniä positiivisia vaikutuksia. Suurille yrityksille ei löydetty vaikutuksia.

AINAKAAN heti veronkevennykset eivät rahoita itse itseään. Tätä paikkaamaan hallitus päätti nostaa Valtion eläkerahastosta noin miljardi euroa vuonna 2027.

-  Siinä on ehkä vähän vain sellainen lumetemppu saada yhden vuoden budjetti näyttämään paremmalta, Kosonen sanoo.

Hän ei pidä tätä niin sanottua siltarahoitusta oleellisena pitkän aikavälin budjettiharkinnan kannalta.

Kosonen sanoo, että pysyvät menot pitäisi myös rahoittaa pysyvillä tuloilla. Nyt kyseessä on yhden vuoden paikkaus. Kosonen lisäksi huomauttaa, että jos rahat olisivat rahastossa, ne tuottaisivat.

”Siltarahoituksen” jälkeen hallitus luottaa kohenevan talouskasvun suurelta osin riittävän veronkevennysten rahoittamiseen.

Teksti: STT / Anni Keski-Heikkilä

Kysely: Suomalaisyritysten epävarmuus maailmalla kasvaa – harva on silti tehnyt konkreettisia varautumistoimia

Viime aikoina kiristyneet geopoliittiset jännitteet ovat lisänneet epävarmuutta suomalaisissa suurissa yrityksissä, kertoo OP:n Yrityspulssi-kyselytutkimus. Se ei silti ole vielä johtanut suuriin muutoksiin investointisuunnitelmissa tai toimitusketjuissa.

Maalis-huhtikuussa tehdyn tutkimuksen mukaan 60 prosenttia suurista yrityksistä Suomessa arvioi, että kuluvan vuoden kansainvälisen toimintaympäristön muutokset luovat riskejä yrityksen toimintaan.

Tällaisia muutoksia ovat esimerkiksi Yhdysvaltain tullipolitiikka ja poliittisten jännitteiden lisääntyminen.

Samoin 60 prosenttia yrityksistä kokee, että toimintaympäristö on muuttunut vuoden 2025 aikana vaikeammaksi ennakoida.

-  Olemme siirtyneet aikakauteen, jossa geopolitiikka vaikuttaa yritysstrategiaan aiempaa suoremmin. Näkemyksemme mukaan erityisesti protektionismin uhka ja kansainvälisten toimitusketjujen häiriöt huolestuttavat yrityksiä, OP Yrityspankin toimitusjohtaja Katja Keitaanniemi sanoo tiedotteessa.

EPÄVARMUUDESTA huolimatta vain 17 prosenttia yrityksistä kertoi keskittävänsä investointeja nyt jatkuvuuden turvaamiseen kasvun sijasta.

Yritykset ovat kuitenkin tehostaneet varautumistaan muutoksiin. Vastanneista yrityksistä 66 prosenttia kertoo tehneensä varautumisjärjestelyitä arvoketjussa mahdollisesti tapahtuvien muutosten varalta.

Kuitenkin vain 16 prosenttia kertoo tuoneensa toimitusketjuja kotimaahan tai lähialueille torjuakseen protektionismin uhkaa.

Epävarmassa tilanteessa eri skenaarioihin varautuminen korostuu, ja yrityksistä 57 prosenttia kertoo lisänneensä panostuksia skenaariotyöhön kansainvälisen toimintaympäristön muutosten vuoksi.

Yrityspulssin toteutti Taloustutkimus ja siihen vastasi sata suomalaista yritystä, joiden liikevaihto oli vähintään 200 miljoonaa euroa.

Tutkimus toteutettiin puhelinhaastatteluina aikavälillä 12. maaliskuuta – 8. huhtikuuta, joten tiedot kerättiin suurelta osin ennen kuin Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti järeistä tulleistaan lähes kaikille maailman maille 2. huhtikuuta.

AVAINSANAT

Matkailumaksu pohjoisen turisteille, tappiollisille lentoreiteille lisää tukea?

Hallitus on lämmennyt Lapin lomakeskusten toivomille matkailumaksuille, joita perittäisiin ainakin ulkomaisilta turisteilta. Myös tappiollisille kotimaan lentoreiteille hallitus aikoo jakaa lisää rahaa.

Kehysriihen toimenpiteiden listauksessa mainitaan, että valtio aikoo toteuttaa Suomessa aiemmin tuntemattoman matkailumaksun alueellisena kokeiluna. Mitä aluetta tässä tarkoitetaan, ei ole vielä selvillä.

Muun muassa Rovaniemellä on ideoitu Etelä-Euroopan maiden kaltaista turistiveroa eli erikseen perittävää muutaman euron lisämaksua alueella majoittujille. Tällä katettaisiin matkailijavirtojen alueen infralle aiheuttamia kuluja.

Hallitus muistuttaa kuitenkin, että kokeilun toteuttamisedellytykset täytyy ensin selvittää. Vielä ei tiedetä esimerkiksi sitäkään, olisiko maksun vaatiminen laillista, keneltä sitä voisi periä, ja asettaisiko se Suomen eri alueita epätasa-arvoiseen asemaan.

MAAKUNTIEN lobbarien iloksi hallitus lupaa jatkaa myös kotimaan tappiollisten reittilentojen tukemista. Kehysriihen suunnitelmissa tätä varten varataan rahaa ainakin alkuvuoteen 2028 asti.

Jo nyt valtion rankan tuen turvin Helsinki-Vantaalta lennetään muun muassa Joensuuhun, Jyväskylään, Kajaaniin, Kemi-Tornioon, Kokkola-Pietarsaareen, Savonlinnaan ja Poriin.

Jopa lentokenttäyhtiö Finavia on toivonut, että valtio luopuisi kannattamattomien lentoreittien ylläpidosta ja tukisi mieluummin niille paikkakunnille kulkevaa muuta joukkoliikennettä. Tie- ja ratainvestoinnit hyödyttäisivät kaikkia näiden alueiden liikkujia suhteellisesti enemmän kuin puolityhjinä lentävät reittilennot.

Samalla valtionyhtiön varoja säästyisi, ja Finaviakin pystyisi parantamaan palveluita niillä lentoasemilla, joille on markkinaehtoista liikennettä ja kysyntää.

Juttua muokattu 24.4. klo 14:06, lisätty muoto ”valtionyhtiön varoja säästyisi” aiemman ”valtion varoja säästyisi” -ilmaisun tilalle.

Hallitus ankarana ”massimuijille”: influensserien suosima osakevaihtokikkailu pysäytetään

Hallitus kertoo poistavansa osinkoverotuksen porsaanreiät, jotka ovat houkuttaneet muun muassa somejulkkiksia kikkailemaan yritystensä osakevaihtojärjestelyillä veroetujen saamiseksi.

Kehysriihen tiedotustilaisuudessa keskiviikkoiltana valtiovarainministeri Riikka Purra (ps) kertoi, että vastedes osakevaihtojärjestelyjen keinottelumainen hyödyntäminen osinkoverotuksessa estetään.

Purra mainitsi erityisesti niin sanotut ”massimuijat”, joihin verosuunnittelutapa on henkilöitynyt.

FINNWATCH-järjestö kertoi viime syksynä, että tunnetut somevaikuttajat olivat perustaneet holdingyhtiöitä, joihin he olivat siirtäneet varsinaista liiketoimintaansa keskinäisten osakevaihtojen avulla.

Järjestely on täysin laillista, mutta keinotekoisesti paperilla yrityksen arvoa paisuttamalla yritys pystyy jakamaan omistajilleen enemmän verottomia osinkoja.

Helsingin Sanomat kertoi talvella, miten muun muassa sijoittajainfluensseri Natalia Salmela oli järjestänyt KPMG-yhtiön kanssa asiakastilaisuuksia, joissa oli jaettu erilaisia ohjeita aggressiivisen verosuunnittelun maksimoimiseksi. Hän käytti tilaisuuksiin kutsutuista ihmisistä nimenomaan massimuija-termiä.

Nyt tämän verokikkailutavan poistaminen lisää valtiovarainministeriön laskelmien mukaan verotuloja 30 miljoonaa euroa.