-
Mielipiteet
- 10.04.2025
- 8:39
- (Päivitetty: 10.04. 9:16)
Lyhytnäköisten sotesäästöjen kylmät kasvot, erityisesti vanhusten ja vammaisten ihmisten palveluissa, alkavat näkyä ja paljastua. Samaan aikaan talouskasvua tavoitellaan mekaanisesti vain elinkeinoelämän ehdoilla.
Helsingin Sanomat kirjoitti kesällä 2023 Orpon hallituksen hallitusneuvotteluista laajan jutun. Sitä varten oli haastateltu noin 30 neuvotteluihin osallistuneita henkilöitä eri hallituspuolueista.
Ihmetystä herätti – artikkelin mukaan – kokoomuksen edustajien osaamattomuus soteasioista. Ryhmän edustajat olivat sen mukaan vain kiinnostuneita siitä, kuinka paljon soterahoitukseen tehdään leikkauksia.
Jutun mukaan päädyttiin neljänneksen leikkaukseen tarvepohjaisesta, vuosittaisesta rahoituksesta hallituskaudella, koska joku oli keksinyt neljänneksen vastaavan soterahoituksen osuutta valtion budjetista.
KEVÄÄLLÄ 2024 budjettiriihtä valmisteli neljä nuorta miestä hallituspuolueista. Kristillisdemokraattien edustajaa lukuun ottamatta kenelläkään ei ollut osaamista sotekysymyksistä.
He päättivät esittää ja hallitus hyväksyi tuolloin 170 miljoonan euron lisäleikkaukset sotepalveluihin. Ydinsisältö oli sadan miljoonan euron säästö sosiaalipalveluista, 75 miljoonaa lähtisi sairaaloista. Tarkempi sisältö jäi valmisteltaviksi kevään 2025 kehysriiheen.
Valmista ei ole tullut vieläkään. Pääministeri taipui ilmoittamaan näistä leikkauksista ennen aluevaaleja. Sadan miljoonan euron sisältö on edelleen avoin.
Sairaalat jätettiin säästöjen ulkopuolelle. Kansaneläkelaitokselta päädyttiin ottamaan 50 miljoonaa euroa. On ollut vaivaannuttavaa seurata hallituksen kiemurtelua opposition asiasta tekemän välikysymyskeskustelun yhteydessä. Ministeri Kaisa Juuson (ps.) puheiden epämääräisyys ja suoranainen osaamattomuus herättävät pakostakin kysymyksiä siitä, millaisin eväin yhteisiä asioitamme hoidetaan.
TÄLLÄ KAIKELLA on heikennetty tavattoman paljon kansalaisten luottamusta poliittiseen päätöksentekoon sekä sosiaali- ja terveyspalveluiden järjestämiseen.
Eräs kansalainen sanoi minulle Tampereen keskustorin vaalimökillä, että vanhuksilta ja heidän läheisiltään on viety toivo.
Pirkanmaalla herätti jo aiemmin paljon keskustelua ikäihmisten kuntouttavan päivätoiminnan lopettamiseen ja siirtämiseen etätoiminnaksi tähdännyt esitys. Aluevaltuusto hylkäsi yksimielisesti esityksen. Se on tulossa aluevaalien jälkeen uudelleen sekä aluehallituksen että -valtuuston käsittelyyn.
Samalla on käytävä laajempaa keskustelua ikäihmisten koko palveluketjusta Pirkanmaalla. Ennaltaehkäisevään toimintaan pitäisi pystyä tekemään panostuksia.
Pirkanmaan hyvinvointialueen aluevaltuustossa arvostetaan suuresti Tampereen yliopistossa tehtävää lääketieteellistä tutkimusta. Mutta samaa arvostusta ei näytä riittävän Tampereen ja Jyväskylän yliopiston ikääntymisen huippututkimusyksikön tutkimuksiin, esimerkiksi IKI2035-ohjelman laadinnassa.
Pidän tätä asennetta ja tilannetta ongelmallisena.
Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos kannusti alkuvuonna ilmestyneessä hyvinvointialueiden tähänastisen toiminnan arviointiraportissaan hyvinvointialueita lisäämään tai ottamaan käyttöön kotihoidon palveluissa tiimityön mallin.
Sen tavoitteena olisi vähentää ikäihmisten luona käyvien hoitajien määrää ja parantaa sitä kautta hoidon jatkuvuutta. Nyt olisi aika ottaa käyttöön Suomeen sovellettu ”Naapurustohoiva” (Buurtsorg) Hollannissa kehitetyn mallin mukaan. Siinä 12 hoitajan hoitotiimi vastaa väestövastuullisesti oman alueensa vanhusten kotihoidosta.
Se parantaisi merkittävästi hoidon jatkuvuutta, lisäisi hoitajien ja ikäihmisten keskinäistä tuntemusta ja vaikuttaisi kotihoidon laatuun. Mitä luultavimmin se siirtäisi vaativampia ja kalliimpia hoitoja tuonnemmaksi. Tähänastinen kehitetty teknologia tukisi näiden tiimien työtä.
KUINKA JULKINEN TALOUS kestää koulutuksen ja sotemenojen kasvutarpeet puolustukseen varautumisen yhteydessä?
Orpo-Purran hallitus yllätti viime viikolla ilmoittamalla hakevansa irrottautumista Ottawan sopimuksesta sekä nostavansa puolustusmenot kolmeen prosenttiin kansantuotteesta. Panostukset aloitetaan välittömästi maavoimiin.
Puolustusministeri ”toivoi” omahyväisesti puolueiden sitoutuvan ensin tuohon kolmen prosentin tavoitteeseen ja sitten vasta kunkin hallituksen päättävän, kuinka siihen talouspoliittisesti päästään.
Helsingin Sanomissa arvosteltiin jo sunnuntaina 6.4. hallituksen ilmoituksia ja pidettiin niitä tuleviin alue- ja kuntavaaleihin vaikuttamisena.
Orpo-Purran hallitus on tehnyt kaikkensa heikentääkseen yhteiskunnallista ja sosiaalista koheesiota eri väestöryhmien välillä. Niin kutsutuilla työmarkkinauudistuksilla hallitus heikentää työntekijöiden asemaa työmarkkinoilla. Sosiaaliturvaan tehdyillä leikkauksilla on heikennetty työttömyysturvaa ja asumistukea.
Mikään määrä aseita rajoillamme tai varastoissa ei auta, mikäli heikennetään kansalaisten halukkuutta puolustaa maata.
MISTÄ KASVUA? Eva:n johtaja Emilia Kullas maalailee AL:n haastattelussa 6.4. Suomen kasvun enteitä elinkeinoelämän edunsaajien vanhoilla pensseleillä.
Jo Jyrki Kataisen hallitus perusteli yritysveron alennusta hallituskaudella 2011-2015 sen dynaamisilla vaikutuksilla, kuten Kullaskin tekee haastattelussaan.
Ei tullut kasvua. Mikä saa uskomaan, että nyt tulisi?
Verojen alentamista Kullas suosittelee suurituloisille. Tutkimus taitaa sanoa siitäkin, että tämän ryhmän veronalennukset eivät mene kulutukseen.
Pieni- ja keskituloisten osalta veronalennukset lisäisivät ostovoimaa, mikä vaikuttaisi kotimaiseen yrityksiin myönteisesti. HS:n kolumnisti Eero Vassinen suositteli 3.4. HS:n kolumnissaan suomalaisen yritysjohdon jatkuvalle verokeskustelulle ”EU:n alkuperäissuojaa”. Niin masentavaa hänen mielestään on suomalaisen yritysjohdon jatkuva puhe veroista.
Elinkeinoelämän tukemalle hallituksen kasvu- ja leikkauspolitiikalle pitää löytyä vaihtoehtoja. Kasvua pitäisi jakaa oikeudenmukaisesti eri yhteiskunnallisiin tarpeisiin.
Kirjoittaja on aluevaltuutettu (sd) Pirkanmaan hyvinvointialueella ja aluevaaliehdokas.