AKT: Kahden viikon lakko sulkee satamien tavaraliikenteen

Sähköliiton puheenjohtaja Sauli Väntti (vas.), AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko, SAK:n puheenjohtaja Jarkko Eloranta ja Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Auto- ja kuljetusalan työntekijäliitto AKT:n ahtaajat ja osa muita satamiin liittyviä työntekijäryhmiä on mukana ensi maanantaina alkavassa kaksi viikkoa kestävässä poliittisessa lakossa.

AKT:n mukaan lakko tulee sulkemaan satamien tavaraliikenteen, henkilöliikenne toimii normaalisti. AKT:n mukaan lakkoon päädyttiin, koska hallitus ei suostu kuulemaan työntekijöitä.

– Pahoittelemme lakoista aiheutunutta vaivaa ja harmia. Kuitenkin tämä on hyvin pientä suhteessa siihen, mitä on tulossa hallituksen puolelta. AKT tuntee vastuunsa vahvana suomalaisena työntekijäjärjestönä, ja siksi käyttää voimaansa vastustaakseen hallituksen politiikkaa, jonka tarkoituksena on heikentää laajasti sekä nykyisten että kaikkien tulevien sukupolvien oikeuksia työelämässä ja yhteiskunnassa, AKT:n puheenjohtaja Ismo Kokko sanoo tiedotteessa.

AKT kertoo työtaistelun syyksi Suomen hallituksen ajamat työelämän heikennysesitykset. Työtaistelulla puolustetaan jokaisen työntekijän työelämäoikeuksia. Työtaistelua ei kohdenneta työnantajaan tai voimassa olevaan työehtosopimukseen.

– Kiitämme kansalaisten tuesta. Nyt sitä todellakin tarvitaan. Ratkaisun avaimet ovat pääministeri Petteri Orpolla (kok.), Kokko sanoo.

AKT kertaa, että hallitusohjelmalla rajoitetaan esimerkiksi oikeutta tukilakkoihin ja poliittisiin lakkoihin. Tukilakoissa olennaista on vahvojen alojen mahdollisuus tukea muita heikompia aloja, liitto huomauttaa. Poliittiset lakot ovat osa demokratiaa.

Paikallisen sopimisen laajentaminen hallitusohjelmassa ehdotetulla tavalla uhkaa AKT:n mukaan työehtosopimusten yleissitovuutta ja luottamusmiehen asemaa. Todennäköinen lopputulos on halpatyön kasvu Suomessa, AKT arvioi.

AKT:N ilmoittama työtaistelu koskee Viking Linen rahdinkäsittelytehtäviä Helsingin ja Turun satamissa. Työnseisaus alkaa maanantaina 11.3.2024 klo 06.00 ja päättyy maanantaina 25.3.2024 klo 06.00 ja koskee vetomestarinkuljettajia, liikenteenohjaajia ja rekkaselvittäjiä.

Toiseksi työtaistelu koskee AKT:n säiliöauto- ja öljytuotealalla Neste Oyj:n varastojen operaattoreita. Työnseisauksen aikana ei tehdä maanantaista 11.3.2024 klo 06.00 maanantaihin 25.3.2024 klo 06.00 välisenä aikana alkavia työvuoroja.

Kolmanneksi työtaistelu koskee ahtausalan työtehtäviä alihankintatöineen AKT:n ilmoittamissa yrityksissä. Ahtausalalla työnseisaus alkaa maanantaina 11.3.2024 klo 06.00 ja päättyy maanantaina 25.3.2024 klo 06.00.

Työtaistelun ulkopuolelle on AKT:n mukaan rajattu työtehtävät, joiden tekemättä jättäminen aiheuttaisi vaaraa hengelle, terveydelle tai omaisuudelle. Myös huoltovarmuus turvataan.

Lakon piirissä olevat yritykset on listattu AKT:n nettisivuilla.

AVAINSANAT

”Epävarmuutta ei saa enää lisätä” – STTK patistaa pohtimaan keinoja nuorten työelämässä jaksamisen tukemiseksi

STTK nostaa tapetille nuorten työuupumuksen ja patistaa pohtimaan keinoja, joilla nuorten jaksamista työelämässä voidaan tukea.

STTK:n selvityksen mukaan joka kolmas 18-35-vuotiaista kokee uupumusta ja ahdistusta työssään viikoittain. Tilastokeskuksen työolotutkimus vuodelta 2023 puolestaan kertoo, että uupumus ja stressin kokemus työssä on yleisintä 25-34-vuotiailla.

Toimihenkilökeskusjärjestö STTK muistuttaa, että nuorten uupumisella on vaikutuksia paitsi heidän omaan elämäänsä myös koko yhteiskuntaan. Kun mielenterveys horjuu, yhä useampi jää pois työelämästä.

– Kyseessä on moniulotteinen yhteiskunnallinen ilmiö, johon ei voi vaikuttaa yksittäisillä toimilla. Tilanteen parantaminen vaatii laajaa, suunnitelmallista ja pitkäjänteistä yhteiskunnallista päätöksentekoa sekä yhteistyötä työmarkkinoilla, STTK:n edunvalvontajohtaja Minna Ahtiainen sanoo tiedotteessa.

STTK:n mukaan nuorten jaksamisen tukeminen edellyttää laajamittaista yhteistyötä: tutkimusta, strategista yhteiskunnallisesta päätöksentekoa sekä yhteistyötä työmarkkinoilla kestävän työelämän rakentamiseksi kaikilla työelämän osa-alueilla.

Nuorten mielenterveysongelmien riskiä lisää työelämän ja taloudellisen tilanteen epävarmuus, STTK arvioi. Se vaikuttaa myös suunnitelmiin perustaa perhe.

– Hallituksen tähänastiset työelämän lainsäädäntöhankkeet vaikuttavat erityisesti nuoriin aikuisiin ja perheellisiin. Nyt epävarmuutta ei saa enää lisätä. Sen sijaan olisi löydettävä keinoja, joilla nuorten luottamus tulevaisuuteen vahvistuu, Ahtiainen sanoo.

NUORTEN kiinnitymistä työelämään on STTK:n mukaan tuettava. STTK:n selvityksessä 40 prosenttia vastaajista katsoi, että työnantajalla on liian kovat vaatimukset työntekijän osaamista ja kokemusta kohtaan. Myös rekrytoijan viestintä rekrytointiprosessista koettiin liian vähäiseksi tai hitaaksi.

STTK:n mukaan työpaikkailmoitusten täytyisikin olla realistisia ja os valituksi ei tule, työnhakijalla on oltava mahdollisuus kuulla, miksi. STTK korostaa, että uudessa työssä aloittavalla on myös oikeus laadukkaaseen perehdytykseen. Kollegoiden tai esihenkilöiden tuki ongelmatilanteissa taas tukee ammatillisen identiteetin kehittymistä.

NUORTEN huoli omasta jaksamisestaan työelämässä on Nuorisobarometrin mukaan lisääntynyt viimeisen viiden vuoden aikana. Vuoden 2024 barometrissä 43 prosenttia vastaajista kertoi olevansa huolissaan omasta jaksamisestaan työelämässä tulevaisuudessa. Työelämää ei kuitenkaan koeta aiempaa vaativammaksi.

– Vaikuttaa siltä, että nuoret jäljittävät uupumisen syyt itseensä, eivätkä tunnista kuormitusta aiheuttavia ulkoisia tekijöitä. Seurauksena voi olla se, ettei nuori uskalla kertoa kuormituksestaan, eikä saa tilanteeseen apua ajoissa. Meidän on pohdittava, miten nuoret saataisiin avun piiriin mahdollisimman aikaisessa vaiheessa, Ahtiainen sanoo.

Teollisuusliiton Riku Aalto, 60, avaa nyt pohjimmaisen syyn, miksi kohuttu 10 prosentin palkkatavoite tuotiin julki

Älämölö työnantajaleirissä oli suurta, kun SAK:laiset liitot ilmoittivat tavoittelevansa tällä neuvottelukierroksella kymmenen prosentin palkankorotuksia. Teollisuusliiton puheenjohtaja Riku Aalto kertoo Demokraatin haastattelussa, että kaikki oli tarkkaan harkittua ja strategia myös onnistui.

Tänään 60 vuotta täyttävä Riku Aalto on ollut Suomen suurimman ammattiliiton puheenjohtaja noin 17 vuotta. Siinä ajassa hän on ehtinyt olla neuvottelemassa liiton jäsenille lukuisia työehtosopimuksia.

Pitkän uransa aikana on havainnut sen, että neuvotteluissa on yksi kohta, jota ei voi oppia mistään oppikirjasta.

– Se on löytää se sininen hetki, jolloin sopimus täytyy tehdä. On tunnettava tarpeeksi hyvin neuvottelukumppani, jotta kumpikin tietää, että juuri nyt kiistaan on löydyttävä ratkaisu. Luulen, että olen hyvä löytämään sen sinisen hetken, Aalto pohtii.

Helpompaa on hänen mukaansa sanoa, että ”ei nyt” ja erityisen vaikeaa sovun perusteleminen on juuri omille. Ratkaisun kun pitäisi tyydyttää liiton jäseniä.

Tämän sinisen hetken havaitsemista tarvittiin myös tämän neuvottelukierroksen päänavauksesta neuvoteltaessa.

Liiton johtaminen, kokonaisuuden hallinta ja kentän odotuksiin vastaaminen on aikamoista tasapainottelua. Aalto huomauttaa, että ay-puolella ei ole ylellisyyttä valita tehdäänkö työehtosopimus vai ei. Se on tehtävä.

– Tähän liittyy sekin, miten osapuolet kohtelevat toisiaan julkisuudessa. Ei auta nokittaa toisia, vaikka kuinka olisi eri mieltä. Sen pitää olla mielessä, mikä on jäsenten kannalta järkevin vaihtoehto kokonaisuudessaan. Aina ei kannata istuttaa väkeä viikko- tai kuukausitolkulla lakossa, jos arvio on, ettei sillä ole merkittävää vaikutusta lopputulokseen.

Tämän neuvottelukierroksen päänavauksen syntymiselle Teollisuusliiton lakot olivat hänen mielestään paikallaan.

NYKYHALLITUSTA on luonnehdittu kaikkien aikojen vihamielisimmäksi palkansaajia kohtaan – hallitukseksi, joka myötäilee työnantajaleirin ajatuksia.

Aaltokin sanoo, ettei vastaan ole tullut hänen ay-urallaan moista. Hän on huolissaan siitä, mihin politiikka on menossa Suomessakin.

– Kyllä se luo merkittävää epävarmuutta, jos aina kulloinenkin valtaapitävä siirtää ison joukon kustannuksia maksettavaksi sille, joka edellisen vallanpitäjän aikana niiltä säästyi.

Viime talvena nähtiin Suomessa harvinaisia poliittisia lakkoja. Moni on kysynyt, kannattiko.

– Mielestäni kannatti, vaikka hallitus sai vedetyksi läpi lainsäädäntöhankkeensa heikennyksineen. Valveutuneisuus työpaikoilla kasvoi valtavasti. Ihmiset havantuivat. Moni Teollisuusliiton jäsenkin on joutunut kokemaan, mitä leikkaaminen esimerkiksi työttömyysturvasta oikeasti tarkoittaa, Aalto vastaa.

Hallitusohjelman leikkaus- ja heikennystoimet olivat hänen mukaansa yksiselitteisesti niin rajut, että niihin oli pakko reagoida voimakkaasti. Tämä oli myös jäsenistön ja aktiivien suuren enemmistön tahto.

Työmarkkinoilla on Aallon mukaan ollut vanha periaate: selkävoittoja ei kannata hakea, koska se johtaa vastatoimiin. Poliittisten lakkojen yhteydessä käytiin keskustelua, millaista kostoa työntekijäpuoli hakee hallituksen jyräämien heikennysten takia, kun työmarkkinakierros alkaa.

Hyvällä johtajalla on käsitys siitä, mitä häneltä odotetaan.

Oman mausteensa kierroksen alkuun toi se, että SAK:laiset ammattiliitot, Teollisuusliitto mukaan lukien, julkistivat poikkeuksellisesti palkankorotustavoitteensa, joka oli kymmenen prosenttia kahdelle vuodelle.

Aallon mukaan julkistamisajankohtaa ja palkankorotustasoa mietittiin tarkkaan.

– Tavoitteena oli ostovoimakuopan lapioiminen umpeen. Tietysti siinä on aina riskinsä julkistaa oma tarkka päämäärä, kun kaikki eivät käsitä sitä tavoitteena vaan tietynlaisena lupauksena.

Päänavaus eli niin sanottu yleinen linja syntyi viiden kuukauden kovalla väännöllä teknologiateollisuudessa valtakunnansovittelijan johdolla. Kymmenen prosentin palkankorotuksia ei tullut. Kolmivuotisen sopimuksen aikana palkankorotukset ovat 7,8 prosenttia.

– Saimme Teollisuusliitossa jonkin verran palautetta heti sovun synnyttyä, mutta kritiikki palkankorotusten tasosta vaimeni nopeasti lähes kokonaan.

Tämä johtui hänen mukaansa siitä, että työntekijäpuoli onnistui taklaamaan merkittävän osan maan hallituksen työntekijöihin kohdistamista heikennyksistä työehtosopimuksen määräyksillä.

Muun muassa muutosneuvottelujen vähimmäisajat säilyvät ennallaan ja irtisanomiseen vaaditaan edelleenkin painava syy. Päänavaussopimuksessa on turvattu myös se, että luottamusvaltuutettu ei voi tehdä paikallisia sopimuksia. Väki ymmärsi tekstikysymysten arvon.

Aalto sanoo, että strategia toimi.

– Julkinen keskustelu kohdistui enemmän palkankorotuksen tasoon. Emme halunneet, että tekstikysymyksistä syntyisi työnantajapuolella elämää suurempi asia. Kun poliittisilla mielenilmauksilla ei saatu asioita työntekijöille ystävälliseen asentoon, me hoidimme sen edunvalvonnan kautta. Tämä ei ollut kosto kenellekään.

Päänavausta jouduttiin hakemaan neljättä kertaa peräkkäin valtakunnansovittelijan pakeilta. Aallon mielestä kumpikin osapuoli voi mennä peilin eteen katsomaan, miksi neuvotellen ei enää löydetä yhteisiä ratkaisuja. Ja valtakunnansovittelijalle on yhä jonoa, vaikka päänavaus on tehty.

Teollisuusliitto on ollut useimmiten luomassa sitä yhteistä linjaa.

– Tätä roolia on tarjottu vuosien mittaan erilaisille toimijoille, mutta ei se vain näytä maistuvan. Työnantajat herkästi sanovat aina, että tässä neuvotellaan palkankorotuksista koko Suomen työntekijöille.

Tämä ajatus tuntuu Aallosta epäreilulta, koska Teollisuusliitto neuvottelee sopimusta omille jäsenilleen – ja usein vielä työtaisteluiden kautta. Muut saavat sitten saman vähemmällä vaivalla. Edellisellä kierroksella kuntasektori sai neuvotelluksi itselleen palkkaohjelman isompine palkankorotuksineen.

– Mutta tänä keväänä aika moni muukin ammattiliitto on joutunut ja joutuu työtaistelutoimiin omien sopimustensa aikaansaamiseksi.

PITKÄÄN puheenjohtajana toiminut Aalto pohtii sitä, mistä on ylipäänsä hyvä johtajuus tehty.

– Hyvällä johtajalla on käsitys siitä, mitä häneltä odotetaan. Mikä oman organisaation rooli on yhteiskunnassa ja miten täytät liikkeelle määritetyn tehtävän.

Joukkuepeli. Sitä termiä Aalto käyttää.

– Parasta työssä on se, kun tapaa jäseniä työpaikoilla ja erilaisissa tilaisuuksissa. Se on tämän työn suola.

Aallon työhuoneen ovi Hakaniemessä on aina avoinna. Kuka tahansa voi marssia sisään kertomaan mistä tahansa asiasta. Teollisuusliiton tehtävä kun on palvella jäseniään.

Eikä pelkästään heitä. Teollisuusliitto tekee paljon näkymätöntä työtä: antaa lausuntoja, konsultoi ja myös yritykset käyttävät liiton asiantuntemusta apunaan. Aallon mukaan liiton näkemyksiä myös kysytään ilman, että niitä pitää tyrkyttää.

Yksi hyvä esimerkki liittyy Suomen hävittäjäkauppoihin. Kaikki ehdokkaat hävittäjätoimittajiksi kävivät kysymässä Teollisuusliiton ajatuksia liittyen muun muassa kauppoihin liittyvästä infrasta, koulutuksesta ja ammattitaitoisen työvoiman saatavuudesta.

MILLAINEN Aalto on neuvottelijana? Hän naurahtaa, että sitä olisi parempi ehkä kysyä neuvottelukumppaneilta.

– Tavoite on aina, että pystytään luomaan ilmapiiri, jossa voidaan käymään luottamuksellisia keskusteluja ja neuvotteluja toisia kunnioittaen, vaikka erimielisiä ollaankin. Toivon, että olen osannut antaa tällaisen mielikuvan itsestäni neuvottelukumppaneille.

Miltä näyttää tulevaisuus? Työn ja teknologian murros haastaa myös Teollisuusliittoa pohtimaan sitä, miten suhtautua kaikkeen muutokseen. Aalto arvioi, että keinoälyn käyttö tulee lähivuosina vaikuttamaan yhä enemmän myös suorittavaan työhön.

– Automatisaation yleistyminen johtaa siihen, että entistä pienempi joukko työskentelee niin sanotun työntekijän statuksella, ja yhä useampi kuuluu ”valkokaulustyöläisiin”.

Moni yritys siirtää tuotantoaan halvemman kustannustason maihin. Eli mitä jää Suomen duunareille? Aallon mukaan Suomeen jäävä teollinen tuotanto vaatii entistä enemmän korkeaa osaamista. Suomessa pärjätään tuotteilla, joissa näkyy osaaminen.

Kouluttautuminen on siis avainsana, ja siitä huolehtimisesta on vastuu niin yhteiskunnalla, työnantajilla kuin työntekijällä itselläänkin, hän painottaa.

– Näyttää kuitenkin siltä, että työnantajat puhuvat mieluummin työperäisestä maahanmuutosta kuin suomalaisen työvoiman kouluttamisesta uusiin tehtäviin. Valtiovalta ajattelee samoin, kun hallitus on leikannut ammatillisesta koulutuksesta ja aikuiskoulutustuesta, Aalto kritisoi.

Teollisuusliitto ei hänen mukaansa vastusta työperäistä maahanmuuttoa kunhan Suomeen tuleviin noudatetaan samoja työehtoja kuin suomalaisiin.

TEOLLISUUSLIITON liittokokous on kolmen vuoden päästä. Kutkuttaisiko vielä neljäs kausi puheenjohtajana?

– Sinne on vielä aika pitkä aika, joten tätä on hieman aikaista spekuloida. Kyse on siitäkin, millaista johtamista liitto tarvitsee ja onko itsellä edellytyksiä siihen vai ei, Aalto muotoilee.

Aalto meni heittämällä Vantaan valtuustoon kuntavaaleissa. Eduskuntavaaliehdokkuudelle hän naurahtaa: ”Ei ole mitään suurta suunnitelmaa tähdätä seuraavaksi eduskuntaan.”

AVAINSANAT

Valtion työntekijöiden työriidassa vastausten ilta

Valtiosektorin työriidan osapuolet antavat tänään vastauksensa sovittelijan ehdotukseen. Vastauksia odotetaan iltakahdeksalta.

Valtakunnansovittelija antoi eilen toisen sovintoehdotuksen työriitaan. Valtakunnansovittelijan toimisto kertoi asiasta viestipalvelu X:ssä.

Valtion työmarkkinalaitos puolestaan kertoi jättäneensä valtakunnansovittelijalle ilmoituksen 8.-9. toukokuuta uhkaavan lakon saattamisesta valtion virkariitalautakunnan käsiteltäväksi.

Käsittely tarkoittaa sitä, että mitä todennäköisimmin valtion työntekijöiden lakko lykkääntyy kahdella viikolla, sanoi Valtion työmarkkinalaitoksen neuvottelujohtaja Sari Ojanen STT:lle.

AVAINSANAT

Orpo neuvoi Ylellä ay-liikettä: Toimikaa niin että liittoihin halutaan liittyä

Pääministeri Petteri Orpo (kok.) puolustaa työmarkkinajärjestöjen jäsenmaksujen verovähennysoikeuden lakkauttamista ihmisten oikeudella tehdä itse valintoja.

-  Haluamme nähdä tämän niin, että kun me kevennämme samaan aikaan kaikkien palkansaajien verotusta, jokainen voi sitten, kun käteen jää enemmän rahaa, tehdä itse valinnan, hän sanoi pääministerin haastattelutunnilla Ylen Radio Suomessa sunnuntaina.

Hallitus päätti keskiviikkona päättyneessä puoliväliriihessään keventää ansiotulojen verotusta.

Ilta-Sanomat uutisoi valtiovarainministeriön laskelmista, joiden mukaan esimerkiksi ammattiliittoon kuuluvilla pienituloisilla ay-jäsenmaksujen verovähennyksen poisto syö ansiotuloverotuksen kevennyksen vaikutuksen nettotuloihin lähes kokonaan.

-  Katsoimme sen kuitenkin mielestäni niin, että jokaisen kohdalla se jää kuitenkin vielä positiivisen puolelle, Orpo totesi.

Orpon mukaan palkansaajien näkemykset ovat hallitukselle äärettömän tärkeitä, mutta palkansaajajärjestöjen politiikka on ”asia erikseen”. Hänen mukaansa palkansaajajärjestöjen on huolehdittava, että niiden toiminta on niin vetovoimaista, että palkansaajat haluavat liittyä liittoihin.

-  Suomessa saa edelleenkin liittyä liittoon ja maksaa sen jäsenmaksun, pääministeri totesi.

ORPO PERUSTELI muutoinkin hallituksen puoliväliriihessä tehtyjä suuria vero- ja muita uudistuksia.

-  Kyllä, tähän liittyy riskiä, mutta suurempi riski on olla tekemättä mitään.

Orpon mukaan toimilla tähdätään siihen, että velkaantuminen lähtee laskuun, työllisyys kohenee, Suomen talouden tilanne paranee ja bruttokansantuote kasvaa.

-  Näillä päätöksillä painamme velkasuhteen tulevina vuosina EU:n haluamalle uralle.

HALLITUS PÄÄTTI puoliväliriihessään myös niin sanotusta ”siltarahoituksesta”. Tässä on kyse siitä, että ainakaan heti veronkevennykset eivät rahoita itse itseään.

Tätä paikkaamaan hallitus päätti ottaa Valtion eläkerahastosta noin miljardi euroa vuonna 2027. Orpolta kysyttiin, minkä takia puuttuvaa rahaa ei otettu yksinkertaisesti lainana markkinoilta.

-  Lainan määrä alkaa olla hyvin kriittisillä tasoilla, ja korkomenot pelkästään valtion lainasta ovat jo yli kolme miljardia vuodessa, Orpo vastasi.

Hän sanoi myös, että kaikki hallitukset ovat käyttäneet valtion omaisuutta ja tasetta erilaisiin investointeihin.

-  Toiseksi me haemme potkua sille, että me saamme talouden käänteen aikaan. Rytmin muutos.

Orpo sanoi, että Valtion eläkerahastosta ei voida kuitenkaan ottaa ”määräänsä enempää”, kun häneltä kysyttiin, voisiko sieltä ottaa rahaa myös esimerkiksi suurentuvien puolustusmenojen kattamiseen.

Miten käy valtion palkollisten toukokuun lakoille? Sekä sovintoa että lykkäystä esitetty

Valtakunnansovittelija on antanut toisen sovintoehdotuksen valtiosektorin työriidassa. Samalla tulevia lakkoja yritetään lykätä virkariitalautakunnan kautta.

Valtakunnansovittelijan toimisto kertoo sovitteluesityksestään viestipalvelu X:ssä.

Osapuolet antavat vastauksensa sovittelijan ehdotukseen maanantaina kello 20.

Valtion työmarkkinalaitos puolestaan kertoo jättäneensä valtakunnansovittelijalle ilmoituksen 8.-9. toukokuuta uhkaavan lakon saattamisesta valtion virkariitalautakunnan käsiteltäväksi.

Käsittely tarkoittaa sitä, että mitä todennäköisimmin valtion työntekijöiden lakko lykkääntyy kahdella viikolla, kertoo Valtion työmarkkinalaitoksen neuvottelujohtaja Sari Ojanen STT:lle.

SOPIMUSOSAPUOLET voivat saattaa työtaistelutoimenpiteen virkariitalautakunnan käsittelyyn, jos lakkojen arvioidaan vaarantavan yhteiskunnan tärkeät toiminnot.

Edellytyksenä on, että neuvotteluissa ei ole saavutettu yksimielisyyttä työtaistelutoimenpiteestä luopumisesta tai sen rajoittamisesta.

-  Tämä Hätäkeskuslaitoksen kiinni laittaminen on itse asiassa niin kova lakkoase kuin voi olla, Ojanen sanoi.

Ojasen mukaan virkariitalautakunnassa on puolet työnantajien edustajia ja puolet palkansaajien edustajia. Virkariitalautakunta on hänen mukaansa kokoontunut viimeksi vuonna 2005, sillä vastaavia tilanteita ei ole ollut.

TYÖNTEKIJÖITÄ edustavat ammattiliitto Pro, Julkisalan koulutettujen neuvottelujärjestö Juko ja Julkisten ja hyvinvointialojen liitto JHL jättivät tiistaina kolmannen lakkovaroituksen valikoiduille valtion työpaikoille. Lakon oli määrä alkaa 8. toukokuuta.

Lakon piti koskea 5  500:aa työntekijää. Lakon piirisssä ovat muun muassa Hätäkeskuslaitos, Tulli, suojelupoliisi ja poliisihallinto.

Palkansaajapuoli on ollut pettynyt siihen, ettei työnantaja ole suostunut maksamaan yleisen linjan mukaisia palkankorotuksia valtion henkilöstölle.

Valtion virka-​ ja työehtosopimuksen piirissä on yhteensä 76  000 virkamiestä ja työntekijää.

Teksti: STT / Saila Kiuttu